Regeringens støttepartier vil fjerne lukrative skattefordele ved forældrekøb

De favorable skatterabatter ved forældrekøb, skal sløjfes, mener Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.
Fjern de lukrative skatteregler ved forældrekøb og brug pengene på nye ungdomsboliger.

Sådan lyder forslaget i et nyt udspil fra Radikale Venstre, der i stedet ønsker at komme pengene i en fond, der skal bruges på at gøre det billigere for kommuner at opføre 20.000 nye ungdomsboliger. Det skriver Finans.

Planen bakkes op af SF og Enhedslisten, der tidligere har haft lignende forslag.

Det bliver en af mine opgaver som boligminister at se på, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer for at sikre opførelsen af flere studieboliger

Den socialdemokratiske boligminister, Kaare Dybvad, vil ikke forholde sig til det konkrete forslag fra Radikale Venstre. Ministeren deler dog ambitionen om flere studieboliger.

“Det bliver en af mine opgaver som boligminister at se på, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer for at sikre opførelsen af flere studieboliger,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Omvendt Robin Hood

Hos SF ser man det som oplagt at svække skattefordelene ved forældrekøb, hvis man vil rette op på et skævt boligmarkedet, hvor alle i dag er med at betale for, at de mest velhavende forældre på lukrativ vis kan hjælpe deres børn ind på boligmarkedet.

Det er med til at skævvride boligmarkedet i de store byer

“Det er med til at skævvride boligmarkedet i de store byer, og alle er med til at betale for det via skattesystemet, så det er en omvendt Robin Hood,” siger Lisbeth Bech Poulsen, der er finans- og erhvervsordfører i SF, til Finans.

Ifølge De Radikale kan der spares 285 millioner kroner årligt, hvis man skærer i de skattefordele, som forældre har, når de køber ejerlejlighed til jeres børn.

Vil stoppe prisstigninger i København

Hvis man svækker forældrekøbs-ordningen, så vil det ikke alene give en offentlig besparelse. Man vil også lægge en dæmper på lejlighedsprisernes himmelflugt i store studiebyer som København. Det mener to boligøkonomer.

“Ved at fjerne forældrenes skattefordele kommer der en lavere efterspørgsel efter forældrekøb, som vil give en priseffekt. I København kan det være et element til at fjerne de ekstreme prisstigninger. Det kan være et selvstændigt formål,” siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, til Finans.

Priserne vil falde, fordi det vil tage noget af efterspørgslen ud af markedet

Det vil resultere i faldende priser på ejerlejligheder, hvis skattefordelene ved forældrekøb afskaffes, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

“Der har været perioder, hvor forældrekøb har udgjort mere end 25 procent af det samlede lejlighedssalg i storbyerne. Så det vil selvfølgelig få betydning for, hvordan markedet vil udvikle sig. Priserne vil falde, fordi det vil tage noget af efterspørgslen ud af markedet,” siger hun til Finans.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce