Lange ventelister til kollegier og ungdomsboliger, skyhøje priser på ejerboliger og dyre private lejemål. Det er virkeligheden for mange af unge, som hvert år drager til København for at starte et nyt liv som studerende. Politikkerne på Københavns Rådhus har i årevis diskuteret, hvordan man kan komme problemet til livs, men det er endnu ikke lykkedes at knække udviklingen.
Men nu har Københavns politikere måske fundet en løsning. Et stort flertal på Københavns Rådhus ønsker nemlig at påbegynde opførelsen af såkaldte ’containerboliger’, hvor gamle skibscontainere indrettes som boliger for unge studerende.
”Vi vil jo sindssygt gerne have de unge til København. Men så har vi også politisk en forpligtigelse til at finde løsninger på boligmanglen. Kvaliteten af containerboligerne er blevet forbedret meget inden for de seneste år, og når man ser på de forhold som mange studerende i dag bor under, så synes jeg det her er et rigtig godt alternativ”, fortæller Jonas Bjørn Jensen, medlem af borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet, til Netavisen Pio.
Ideen er, at placere containerne på grunde som i øjeblikket er ’ledige’, men hvor der måske skal bygges om 10 eller 15 år. Containerne kan derfor hurtigt flyttes igen, den dag grunden måtte inddrages til andre formål. ”Studieboliger er jo i forvejen noget, man bor i en kortere årrække mens man studerer. Så mange unge vil slet ikke mærke, at det kun er midlertidige boliger, de flytter ind i.”
Bedre boliger førte til holdningsændring
Det har ikke altid været socialdemokratisk politik at opføre containerboliger i hovedstaden. Jonas Bjørn Jensen forklarer, at han også selv tidligere har været skeptisk over for projektet. Men der er sket en stor udvikling inden for området de seneste år, og det har flyttet socialdemokraternes holdning:
”For det første, så er der sket rigtig meget inden for udviklingen af containerboliger de seneste år. I dag har boligerne et godt indeklima, man har fundet løsninger med lys og de opfylder de krav, vi normalt vil stille til ordentlige boliger. For det andet, så er der kommet meget bedre styr på økonomien i de her projekter, så det er realistisk at det kan løbe rundt for de studerende. Og for det tredje, så har firmaerne i dag i langt højere grad en vision med projekterne. Man er begyndt at indtænkt der her som en del af byudviklingen og en måde at skabe nye og spændende byrum på.”
Et af de nye firmaer, der har meldt sig på banen og er interesserede i at bygge boliger, er Cph Village. Firmaet køber aflagte skibscontainere fra Mærsk, som efterfølgende ombygges til boliger af danske håndværkere. Cph Village som har meldt ud, at firmaet er parat til at opstille 250 containerboliger på Refshaleøen på Amager i løbet af 2017.
Samlet set vurderer Cph Village, at der er potentiale for op mod 20.000 containerboliger i København. Ud over Refshaleøen nævnes også Nordhavn, Sydhavn, Kløverparken og arealerne ved Godsbanen som områder, hvor der er mulighed for at opstille containerboliger.
Hillerød flyttet til København på fem år
Men hvorfor i det hele taget kaste sig ud i eksperimenter med nye, midlertidige boligformer? Hvorfor ikke bruge kræfterne på mere permanente løsninger, for eksempel at bygge flere kollegier og ungdomsboliger?
”Vi bygger faktisk også rigtig meget nyt i København, også nye ungdomsboliger. Sagen er bare, at vi slet ikke kan følge med i samme tempo, som vi får tilflyttere. Så det ender lidt med ’et- skridt-frem-og-to-tilbage’. Det tager tid at bygge nye boliger, vi skal have de almene boligorganisationer med, og så er det jo altså også begrænset, hvad der er af bygningsmodne grunde i København.”, forklarer Jonas Bjørn Jensen.
Omkring 10.000 personer flytter årligt til København, og der betyder, at der inden for kommunegrænsen skal foretages en massiv udbygning år for år.
”Jeg bruger nogle gange det billede, at bare de seneste fem år er Københavns Kommune vokset med hvad der svarer til Hillerød Kommune. Tænk på, at vi skal bygge hvad der svarer til hele Hillerød Kommune på fem år – ikke bare boliger, men også daginstitutioner, skoler, supermarkeder, veje, busser, kloaker og meget mere. Det er en kæmpe opgave.”
Containerboligerne har den fordel, at de kan stilles op betydeligt hurtigere, og netop fordi boligerne er målrettet studerende, er der ikke samme krav om umiddelbar nærhed til eksempelvis skoler og daginstitutioner.
”Ved at lave containerbygninger så ’snyder’ vi faktisk byudviklingen, fordi vi kan få nogle nye boliger, selv om vi faktisk ikke har hele infrastrukturen omkring på plads. Eksempelvis har containerboligerne deres egen vandrensning. Cph Village har fortalt, at de kan bygge 30 containerboliger om måneden. Så hurtigt kan man slet ikke bygge almindelige boliger. Så det er en langt mere smidig og fleksibel måde at bygge på, og derfor et godt supplement til nybyggeri”, forklarer han.
Afventer lovændring fra Folketinget
Der er dog et væsentligt problem: Som reglerne er i dag, så tillader planloven nemlig kun, at kommunerne giver dispensation til midlertidigt byggeri i op til tre år. Det betyder, at de firmaer, der opstiller containerboligerne, skal tjene alle udgifter til byggeriet hjem på blot tre år, og dermed bliver den månedlige husleje alt for høj, forklarer Jonas Bjørn Jensen.
Københavns Kommune er derfor afhængige af, at Folketinget vedtaget en ændring af planloven, så kommunernes muligheder for at give dispensation forlænges. Det vil kunne sænke huslejen med flere tusinde kroner om måneden.
”Jeg håber meget, at politikkerne på Christiansborg vil give kommunerne mulighed for at lave dispensationer på op til 10 år. Det vil formentlig gøre det muligt at få huslejen ned på omkring 3.000 kroner om måneden. Vi er klar til at rykke, vi mangler bare, at Christiansborg giver grønt lys”.
Et flertal i Folketinget blev forbindelse med sidste års aftale om revision af planloven enige om, at der skal ses på reglerne for midlertidig bebyggelse. Selve lovforslaget skal efter planen behandles i Folketinget til maj.