Vikaren fra Helvede vil permanent til Bruxelles

SF’s Karsten Hønge vil være tillidsmand for dem er på røven, hvis han bliver valgt til EU-Parlamentet
SF's politiske ordfører i folketinget, Karsten Hønge, kommer til at stå på stemmelisten, når der i maj 2019 er valg til Europa-Parlamentet.

Den bramfri Karsten Hønge, der i sin tid blev kendt som Vikaren for Helvede, siger til avisen, at det er hans mulighed for at give dem, der "er på røven i Europa", en tillidsmand, der kan tale deres sag.

”Det er jo det, jeg er sat på jorden for: At være ham, der kan give dem stemme og gøre det med en megafon for munden,” siger han til Politiken.
Bliver som politisk ordfører

Opstillingen betyder ikke, at Karsten Hønge forlader posten som politisk ordfører.

”Det fortsætter jeg med, så i de næste ti måneder vil jeg være i to valgkampe, både til Folketinget og til EU-Parlamentet. Men vores førsteprioritet er helt klart, at Margrete (Auken, red.) fortsætter,” siger Karsten Hønge til Politiken.

SF fik ved det seneste EP-valg kun valgt Margrethe Auken, men med 10,9 procent af stemmerne, og derfor håber partiet ved dette valg at kunne få to valgt, fordi Danmark, på grund af Storbritanniens udmelding af EU, får et mandat mere, så der vil være 14 danske mandater til deling mellem partierne.

Det er de personlige stemmer der afgør, hvem af partiernes kandidater der bliver valgt. Margrete Auken fik sidste gang 153.072 personlige stemmer.

59-årige Karsten Hønge fik 2.647 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2015, det var 137 flere end den tidligere formand Anette Vilhelmsen, og dermed nok til at vinde partiets ene mandat på Fyn. Han har tidligere været medlem af byrådet i Odense, amtsrådet på Fyn og regionsrådet i Region Syddanmark.
Urafstemning om pladserne

SF skal vælge sine fire topkandidater i en urafstemning, der løber fra 12. september til 1. oktober.

Der er opstillingsfrist for yderligere kandidater 15. august, så det endelige kandidatfelt er stadig ukendt, men også partiets tidligere næstformand Peter Westermann, der er medlem af regionsrådet i region Hovedstaden, har henover sommeren meddelt, at han også stiller op.

Der er valg til Europa-Parlamentet den 26. maj 2019.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce