Aftalepartierne er enige om at sætte ind med en her-og-nu-kapacitetspakke til psykiatrien, som skal nedbringe stigende ventetider og bidrage til overholdelse af udrednings- og behandlingsrettighederne.
Kapacitetspakken betyder, at der kan ansættes ca. 100 ekstra personer i psykiatrien med patientrettede funktioner.
Derudover er aftalepartierne enige om prioriterede indsatser på de fem områder, som i det faglige oplæg vurderes at have det største behov.
De fem områder er:
Opbygning af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse
Styrkede indsatser for mennesker med svære psykiske lidelser og her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri
Oplysnings- og afstigmatiseringsindsatser
Styrkede tværfaglige og evidensbaserede miljøer
Bedre rammer for forskning i forebyggelse og behandling af psykiske lidelser
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) erkender, at behandlingen af psykisk syge i årevis har haltet bagefter:
“Det kommer til at tage tid at rette op på, og det kræver en vedholdende indsats over de kommende 10 år. Vi har derfor landet en bred og forpligtende aftale, som tager hul på ca. halvdelen af vores eksperters anbefalinger og sikrer en løbende opfølgning. Området løftes med 0,5 mia. kr. årligt og der er sat en retning for udvikling af psykiatrien og den mentale sundhed i Danmark de næste ti år.”
I forhold til udvikling af psykiatrien på længere sigt er aftalepartierne enige om 19 ambitiøse mål, som skal monitoreres tæt af Sundhedsstyrelsen og et nyt nationalt psykiatriråd, der er bredt sammensat af eksperter og aktører.
Med aftalen om en 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed er der siden 2019 samlet prioriteret et løft af området på 1,1 mia. kr. årligt fra 2023 og frem.
Hos regeringens tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - er der stor glæde over, at der nu - inden valget - er landet en ti-årig aftale:
“I dag tog vi endnu et skridt moden værdig psykiatri for alle.Er ikke i mål endnu, men nu SKAL der leveres! Stor tak til Bedre Psykiatri, FOA, Lægeforeningen, Psykiatri-Listen, Landsforeningen Sind for jeres utrættelige kamp! Det nytter!,” skriver Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, således på Twitter.
Partiets psykiatriordfører, Pernille Skipper, sendte et tweet på gaden med to store ordfører-smil:
SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen glæder sig særligt over, at der er sat fokus på børn og unges trivsel i psykiatriplanen:
“Psykisk syge borgere skal kunne regne med den helt nødvendige behandling. Men hvis man vil fylde et badekar med vand, så er det en god ide, at man sætter prop i bunden først,” skriver hun i et opslag på Facebook og fortsætter:
“Derfor er jeg glad for, at SF lykkedes med - også at få sat fokus på børn og unges trivsel og forebyggelse i den 10 års psykiatriplan, som vi netop har indgået. Og jeg er glad for, at der følger penge med. Det var nemlig en afgørende betingelse for os i forhandlingerne.”
De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, skriver på Twitter, at der med aftalen “er taget et vigtigt skridt hen mod at sidestille psykiske og fysiske lidelser”.
Kommentarer
Ja det er første skridt på vejen og der kommer mere, bare rolig. Martin Geertzen fra V var både dum og ubehagelig at høre på, tarveligt som han opførte sig mod Heunicke, han syntes helt at glemme at venstre har haft magten i 16 ud af 22 år, de kunne selv have gjort noget for længst, og de har ikke haft corona krise og andre kriser som krævede alt af sundhedsministeren. De kunne have sagt nej til at være med, men det turde de ikke de skvatmåse. og havde de radikale ikke skabt sig, så have der været mere tid til at gennemarbejde det mere. Oppositionen er nogle paphoveder
- og husk så lige, at de rigeste danskere fik en lønforhøjelse på 25.% sidst år og igen i år- de skal så ikke bidrage, selvom fornøjelsen tilfældigt kommer tæt på det belø, som psykiatrien endelig får.
Jeg må så gætte mig til, hvorfor Moderaterne ikke er med i forliget som det eneste parti.
Mit bud er, at Løkke, som personligt står for meget af elendighederne i DK, har gjort dette område til et, hvor han skal høste stemmer, og at han derfor ikke kan støtte dette forslag, som sikkert, reelt nok, ikke er helt godt nok. Men dog et kæmpeskridt fremad.