17 lande er nu på EU’s sorte liste over skattely

De europæiske finansministre har netop vedtaget en skattelyliste, den er bedre end ventet, mener Oxfam IBIS-direktør.
Kristian Jensen (V) og de øvrige finansministre har i dag vedtaget en ny sortliste over skattelylande, som skal fungere som et redskab i kampen mod skatteunddragelse.

Der figurerer 17 lande på sortlisten og herudover er 47 lande kommet på en ’gråliste’ – hvilket vil sige, at de har et år til at rette op på en række forhold for at undgå at komme på sortlisten næste år.

Den europæiske skattekommissær Pierre Moscovici kalder vedtagelsen for ”en sejr for transparens og rimelighed i Europa.” Han understreger samtidig, at ”vi ikke skal være naive: Nu skal løfter omdannes til handling.”

Vice-Generalsekretær i Oxfam-IBIS Danmark, Lars Koch, kalder aftalen for langtfra ideel, men dog bedre end ventet.

Schweiz og Luxembourg går fri
På den nye skattelyliste findes lande og territorier som Bahamas, Sydkorea, Panama, Bahrain, Trinidad og Tobago. De vil formentlig blive underlagt en række sanktioner fra EU, men det er endnu ikke afklaret præcist hvilke. Det forventes, at de blandt andet vil miste adgang til EU-midler.

Lande som Schweiz eller Luxembourg står derimod ikke på listen. Det er et problem, som viser, at listen ikke er dannet ud fra egentligt objektive kriterier, påpeger Lars Koch:

”De 17 lande på EU’s liste er primært ret politisk svage lande, som ikke har nær så meget forhandlingskraft som de øvrige. Det er derfor et land som Schweiz ikke er på listen, og det er problematisk.”

Oxfam IBIS har lavet deres egen analyse ud fra EU’s skattelykriterier og de vurderer, at 35 lande burde have stået på listen.

Men Lars Koch fremhæver, at den såkaldte gråzoneliste er væsentligt længere end ventet. Det er positivt, da han mener, at det er lande, som har afgivet en række løfter til EU om at forbedre deres skattelovgivning:

”Nu er det afgørende, at vi får gennemsigtighed i, hvad det er for løfter, de har givet og i hvor høj grad de følger op på det. Ellers kan dette risikere at blive lidt en hvidvaskning for landene, fremfor en sortlistning.”

Paradise Papers satte skub i forhandlingerne
Man har i EU-regi i flere år forsøgt at vedtage en skattelyliste, men det har vist sig vanskeligt, da lande som Storbritannien, Malta og Luxembourg har modsat sig det. Imidlertid kom der ekstra pres på for at finde en fælles løsning efter den sidste store skattely-skandale ’Paradise Papers’, som afslørede, at både den engelske dronning, en amerikansk udenrigsminister, en tidligere tysk kansler og en lang række øvrige velhavende og magtfulde personer har penge gemt i blandt andet skattelyet Bahamas.

[content_block id=43262 slug=lande-paa-eus-skattelyliste]


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce