Og det er ærgerligt, for det betyder, at vi i samfundet mister forbindelsen til hinanden, når kultureliten kun vil læse om sig selv. I sidste ende er det et problem for vores demokrati.
Det mener forfatter Katrine Marie Guldager, som samtidig advarer mod, at den danske model er under pres.
“Der sker nogle store forandringer med vores arbejdsmarked, uden at vi egentlig er enige om, at det er en god idé,” siger Katrine Marie Guldager til Netavisen Pio.
Selvom de fleste grundlæggende støtter op om den danske model, så får presset på den ikke den opmærksomhed, det fortjener, mener Guldager.
“Der er mennesker i Danmark, som har nogle arbejdsforhold, jeg ikke tror, alle er klar over, at de har. Der synes jeg, at medierne har en kæmpe opgave i at informere os alle sammen om, hvad der foregår,” siger hun og tilføjer:
“Og jeg synes, at de svigter.”
Spørger man Katrine Marie Guldager, er løsningen, at flere medier tager for eksempel arbejdsmarkedet alvorligt, og at der i det hele taget bliver skrevet mere om arbejdsforhold.
“I hvert fald i de aviser, jeg læser, er det hele blevet meget segmenteret. Politiken skriver til Politikens læsere, Berlingske skriver til Berlingske læsere, og Information skriver til Informations læsere,” siger hun.
På den måde bliver konsekvensen, at man skaber bobler, hvor læserne læser artikler om folk, der minder om dem selv.
“Så bliver det sådan, at avislæserne åbner deres avis og får bekræftet deres syn på verden. Når de lukker deres avis igen, er de ikke blevet klogere på andres virkelighed,” siger Guldager.
Selvom det ikke er hverdagskost, så sker det dog af og til, at arbejdskampe kommer i medierne. Det skete med eksempelvis konflikten mellem 3F og Price, i kampen om, hvorvidt Wolt-bude reelt er selvstændige, og da en række dårlige sager om brande og ulovlig arbejdskraft skyllede over Novo Nordisk bygger.
Men når det sker, er det sporadisk, og der kommer ikke en dybere forståelse af historierne, og hvad deres årsag er, mener Guldager.
“Så bliver det til skandaler, som forsvinder igen. Det synes jeg er ærgerligt. Der burde være en mere kontinuerlig dækning. Det er jo en del af demokratiet, at vi oplyser om, hvad der foregår. Ellers er det virkelig svært at have en demokratisk debat."
Problemet er helt grundlæggende, at mange mennesker ikke ser deres virkelighed afspejlet i medierne, mener Guldager.
“Jeg synes for eksempel, den kreative klasse, som jeg selv tilhører, fylder virkelig meget. I et vist omfang er det rimeligt nok, men der er mange situationer, hvor jeg for eksempel bliver inviteret til et eller andet hyggeprogram i radioen, hvor man tænker, at når der er så mange mennesker i det her land, der ikke kommer til orde, hvorfor skal de samme mennesker så interviewes om ligegyldige ting hele tiden.”
Ikke kun fokus på sig selv
Katrine Marie Guldager er en både anmelderrost og prisvindende forfatter. Hun har udgivet en række noveller og romaner og senest en trilogi med kvinder på 50+, blandt andet ‘Birgithe med th’.
I 2017 modtog hun Statens Kunstfonds livsvarige hæderslegat.
Hun skal dog ikke længere end til sin hoveddør, før hun bliver mindet om, at ikke alle er en del af Politiken-segmentet.
“Jeg er gift med en håndværker, og jeg må indrømme, at hvis jeg nu ikke havde været gift med ham, så kunne det godt være, at jeg havde levet i sådan en boble, og ikke været opmærksom på andres virkelighed,” siger Guldager.
det drejer sig her i verden ikke bare om at klare sig selv
“Dybest set synes jeg, at alle burde have fokus på det, fordi det drejer sig her i verden ikke bare om at klare sig selv. Det drejer sig også om at have et samfund, vi alle sammen kan holde ud at være i og leve i,” tilføjer hun. “Og ærlig talt, så er elektrikeren altså lige så vigtig som akademikeren”.
Kommentarer
Det tager 5 år at få en kandidat uddannelse i f.eks. jura. Det tager ligeledes 5 år at uddanne sig til elektriker - Ifølge ug.dk.
Akademikeren snakker bare. Gerne elitær snak. Mens håndværkeren handler. Det som virkelig har værdi i samfundet i hverdagen bliver skubbet længere og længere ned ad raglisten. Men mennesker, som lever af arbejdsfrie indtægter får mere og mere anerkendelse i det danske samfund. Det er helt den forkerte vej. Vi bevæger os længere og længere hen imod et elitært samfund, hvor kun de højtuddannede og veltalende mener at have ret til indflydelse. Almindelige mennesker skal bare føje sig og indordne sig. Sådan var det ikke før. Særligt ikke før kommunesammenlægningen, som har sat mange almindelige mennesker uden for indflydelse, som de havde i de 278 små kommuner, som før 2007 udgjorde Danmark. I dag er der som bekendt 98 kommuner, hvor opgaverne vurderes af akademikere at være så kompliserede, at almindelige mennesker slet slet ikke kan følge med. Hvor der i de 278 kommuner før 2007 hovedsageligt var HK kontorassistenter, som løste alle opgaver er det i dagen 98 kommuner hovedsageligt akademisk personale og så mange direktører og ledere ansat som aldrig før. Alle almindelige kontoropgaver er gennem de seneste 17 år blevet DJØF'fiseret. Det samme gælder inden for de tidligere kommunale forsyningsvirksomheder og andels elforsyninger landet over. De fungerede med kontorassistenter og håndværkere ansat. Og ikke som i dag med en lang række direktører, økonomidirektører, ingeniører, bestyrelser og bestyrelsesformænd med 100 vis af millioner af kr. i lønudgift for at få den "moderne" driftsform til at fungere og udbetale CEO bonusser på 3 cifrede million beløb for at have suget maks ud af lommerne på borgerne. Og hele pivtøjet betales af alle landets hårdtarbejdende borgere.
Jo. Jeg skal ellers lige love for Danmark er ved at blive "moderne" efter bedste Liberal Alliance vis.
Og så er der naturligvis lige den gode gamle historie om myren:
https://www.frydhaven.dk/01%20Os/HM/Bestyrelser/Red%20Gislev/HISTORIEN%2...
Du skriver forhåbentligt, som du ikke har forstand til!
Hvad bilder du dig egentlig ind. Du burde skamme dig.- Mage til generalisinger og løgne skal man lede længe efter.
Du aner ikke en skid om, hvad du skriver om. Som akademiker arbejdede jeg fandeme hver evig eneste dag med at forsøge at opdrage på børn også af håndværkere. Nu på kontanthjælp arbejder jeg for at hindre og kæmpe mod idiotiske udsagn som dine
Dér blev der vist ramt en nerve!