Bag om stemmesluger-tallene: Løkke taber stort til Mette

Knap hver ottende nordjyde stemte på Mette Frederiksen (S) - men kun tæt på hver 13. sjællænder stemte på Lars Løkke
Foto: Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (Løsgænger)
Måler man alene på antal personlige stemmer, kunne det se ud som om, at Lars Løkke Rasmussen (V) med sine 40.745 personlige stemmer har nogenlunde lige så godt tag i sine vælgere som Mette Frederiksen, der fik 43.489 personlige stemmer. Men det er ikke tilfældet.

Knap hver ottende vælger i Nordjyllands Storkreds satte således sit kryds ved Mette Frederiksen

Det skyldes, at der er næsten dobbelt så mange vælgere i Sjællands Storkreds, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) var opstillet, som der er i Nordjyllands Storkreds, hvor Mette Frederiksen (S) er opstillet.

Kigger man derfor i stedet på, hvor stor en andel af vælgerne, der satte deres kryds ved én af statsministerkandidaterne, tegner der sig et markant anderledes billede.

Knap hver ottende vælger i Nordjyllands Storkreds satte således sit kryds ved Mette Frederiksen, men kun tæt på hver 13. stemte på Lars Løkke i Sjællands Storkreds.

kun tæt på hver 13. stemte på Lars Løkke i Sjællands Storkreds

Endnu værre ser det ud for partileder, Kristian Thulesen Dahl (DF), der ellers tidligere havde et rekort-godt tag i de sønderjyske vælgere. Blot en ud af tyve stemte personligt på formanden for Dansk Folkeparti i onsdags, mens det var hver ottende ved valget i 2015.

Lea Wermelin valgets reelle topscorer

Frederiksen, Løkke og Thulesen Dahl bliver dog - sammen med resten af partilederne - slået fuldstændig af banen af den socialdemokratiske kandidat i Bornholms Storkreds, Lea Wermelin (S), der fik 5.059 personlige stemmer.

Ved første øjekast syner hendes antal personlige stemmer måske ikke af meget, men faktisk sætter hver femte vælger på solskinsøen sit kryds ud for Lea Wermelin. Og det gør hende til valgets største stemmesluger - målt på den procentvise andel af vælgere i storkredsen, der har stemt personligt på hende.

Her er top-ti-listen over politikere, der har fået det største antal personlige stemmer - målt i procent af antal vælgere i storkredsene:

1. Lea Wermelin (S), Bornholms Storkreds, 20 procent

2. Peter Juel Jensen (V), Bornholms Storkreds, 18,4 procent

3. Mette Frederiksen (S), Nordjyllands Storkreds, 11,9 procent

4. Inger Støjberg (V), Vestjyllands Storkreds, 8,8 procent.

5. Lars Løkke Rasmussen (V), Sjællands Storkreds, 7,8 procent

6. Pernille Skipper (Ø), Københavns Storkreds, 7,3 procent

7. Søren Pape Poulsen (K), Vestjyllands Storkreds, 6,8 procent

8. Tommy Ahlers (V), Københavns Storkreds, 5,8 procent.

9. Kristen Thulesen Dahl (DF), Sydjyllands Storkreds, 5,3 procent.

10. Preben Bang Henriksen (V), Nordjyllands Storkreds, 5,0 procent
 

Formænd for små partier støvsuger egne vælgere

Ovenstående liste domineres klart af kandidater fra de største partier i de respektive storkredse.

Kigger man i stedet på, hvor stor en andel af et partis vælgere i en storkreds, der stemmer personligt på sit partis kandidat, så bliver det i stedet partiformændene fra de mindre partier, der topper listen.

I Viborg stemte hele 88 procent af de konservative vælgere personligt på partiformanden.

Hele tre ud af fire af de konservative vælgere i Vestjyllands Storkreds satte således deres kryds ud for partiformanden, Søren Pape Poulsen (K). Det samme gør sig gældende for Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, i Sydjyllands Storkreds.

I Viborg, hvor Søren Pape var borgmester fra 2010 til 2014, stemte hele 88 procent af de konservative vælgere personligt på partiformanden.

I Sjællands Storkreds stemte 9.965 vælgere personligt på partilederen for Stram Kurs, Rasmus Paludan (P), hvilket svarer til 71 procent af partiets stemmer i storkredsen. Samme tendens så man i Københavns Storkreds. Her gik 67 procent af stemmerne til partiet Klaus Riskjær Pedersen til partiformanden af samme navn. I begge tilfælde var der dog kun én anden kandidat på listen.

Liberal Alliances nu forhenværende politiske leder, Anders Samuelsen, opnåede som bekendt ikke genvalg. Partiet oplevede en tilbagegang på helt op til 13 procentpoint i visse kredse.

Samuelsen kan dog glæde sig over, at 66 procent af partiets stemmer i Nordsjælland gik personligt til ham - selv om partiet altså ikke fik et mandat i Nordsjællands Storkreds.

Kristendemokraterne var meget tæt på tillægsmandat

Hos Kristendemokraterne nærede man - med god grund - til det sidste forhåbninger om, at spidskandidaten i Vestjyllands Storkreds, Kristian Andersen (KD), kunne trække et tillægsmandat. Det lykkedes dog ikke, selvom Kristendemokraterne fik et godt valg i storkredsen med 5,3 procent af stemmerne, hvoraf 63,4 procent faldt på Kristian Andersen.

Lars Løkke Rasmussen måtte nøjes med opbakning fra 32,2 procent af Venstre-vælgerne i Sjællands Storkreds

Sølle 191 stemmer mere i Vestjyllands Storkreds ville have sikret Kristendemokraterne et kredsmandat og dermed repræsentation i Folketinget for førstegang siden 2001.

Lars Løkke scorer dårligst blandt egne vælgere

Helt så pæne tal kunne de øvrige partiledere ikke matche. 42,6 procent af Dansk Folkepartis vælgere i Sønderjylland stemte på Kristian Thulesen Dahl, mens Mette Frederiksen fik en personlig stemme fra lige over 35 procent af de socialdemokratiske vælgere i Nordjyllands Storkreds.

Lars Løkke Rasmussen måtte nøjes med opbakning fra 32,2 procent af Venstre-vælgerne i Sjællands Storkreds. Ingen partileder scorer en lavere tilslutning blandt egne vælgere end Lars Løkke.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce