Ballade i Venstre, blå blok på intensiv og udenrigsminister på jagt efter center

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt hvor en ting overskygger alt andet i dansk politik denne fredag.

Partiet Venstre har i dag holdt sommergruppemøde og det er normalt en hyggelig affære, hvor man mødes for at skyde den politiske sæson i gang.

Mødet udviklede sig dog voldsomt, da det kom frem, at flere af folketingsgruppens medlemmer, blandt andet tidligere minister Claus Hjort Frederiksen, opfordrede gruppeformand og næstformand Kristian Jensen til at trække sig for sine poster, efter at han i et interview til Berlingske havde lagt afstand til partiformand Lars Løkke Rasmussen.

På et pressemøde prøvede Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen at give indtryk af, at de var enige om linjen. Det kan du læse mere om her.

Undervejs blev de medrejsende journalister flyttet væk fra laden, hvor mødet foregik.

Tidligere sundhedsminister tweetede det her billedet af formandskabet og den politiske ordfører, da de ankom til pressemødet i en golfvogn:

Efter pressemødet sagde Claus Hjort Frederiksen (V) at han fastholder sin kritik af næstformanden, selvom Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen netop havde forsøgt at rede trådene ud på et pressemøde.

”Jeg synes, det er uholdbart, at vi har en næstformand, der underløber partiets formand med politiske udmeldinger,” siger han og understreger, at det ikke er Kristian Jensen som politiker, han har noget imod.

Den udtalelse huede ikke folketingsmedlem Louise Schack Elholm:

”Det må stå for hans egen regning. Men det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen,” sagde hun til Berlingske.


LA-formand: Blå blok ligger på intensiv

En væsentlig del af diskussionen i Venstre handler om forholdet til den resterende del af blå, og den diskussion brugte DF og LA også lidt tid på i podcasten Slotsholmen på DR.

”Udefra set synes jeg, at udfordringen i blå blok var vores ultimative krav (om lettelser af topskatten, red.), som kastede grus i maskineriet, men også at der var en situation i det borgerlige Danmark, hvor man ikke undede hinanden det godt. Udefra set så det meget ud som om, at man ikke undede Liberal Alliance sejre der havde en høj symbolsk værdi – eksempelvis på topskatten, men også på andre områder,” siger LA-formand Alex Vanopslagh.

Og den vurdering deler Kristian Thulesen Dahl, der som formand for Dansk Folkeparti altså havde et medansvar for den situation.

”Jeg er sådan set enig i noget af det, som Alex siger. At der blev efterladt et billede af, at vi skændtes i lejren. Og det har vi da et fælles ansvar for”

Mere om den historie her.

 

Regering starter jagt på modtagecenter udenfor Europa

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bekræfter, at regeringen vil drøfte med andre EU-lande, hvordan man kan oprette et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser. Det skriver Altinget.

"Regeringen ser frem til at drøfte med andre lande, herunder EU-lande og mulige værtslande, hvordan et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa kan oprettes og drives inden for rammerne af vores internationale forpligtelser," lyder det ifølge Altinget i det skriftlige svar fra udenrigsministeren.

Selvom regeringen går efter at opnå international opbakning til at oprette et modtagecenter i et tredjeland uden for Europa, så vil regeringen ikke på forhånd udelukke muligheden for at dansk enegang, fortæller ministeren.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook