Normalt er det en god nyhed, når en virksomhed tjener penge. Det skaber arbejdspladser og giver forbrugerne flere muligheder. Men med bankerne er der malurt i bægeret.
For overskuddet skyldes ikke godt købmandskab. Nationalbanken har hævet indlånsrenten til 3,6 procent, hvilket giver bankerne mulighed for selv at tjene godt. Alligevel ser det ud til, at den fordel ikke flyder ned til den almindelige bankkunde.
Dette er en glimrende illustration af, at banksektoren forspilder en stor mulighed for at genopbygge den goodwill, de mistede under finanskrisen. Dengang måtte danskerne samle regningen op efter bankernes uansvarlige spekulation.
For lad os være ærlige. Konkurrencen inden for banksektoren halter. Det er, som om bankerne er blevet lidt for gode venner med sig selv. Med milliardoverskud i bøgerne, er det svært at forstå, hvorfor man ikke er mere generøs over for kunderne.
Måske har bankerne glemt, at deres opgave også er at forvalte kundernes penge med omtanke og retfærdighed?
Måske har bankerne glemt, at deres opgave også er at forvalte kundernes penge med omtanke og retfærdighed?
At kundernes indlånsrente hos flere banker forbliver skandaløst lav, siger noget om, at man er mere optaget af at tjene penge end af at tage hensyn til kunderne. Og det er ikke kun indlånsrenten.
Erhvervsminister Morten Bødskov har ret i at pege på bankernes rådgivning, da indlånsrenter til kunderne er langt fra at matche den stigende renteindtægt, som bankerne selv nyder godt af.
Det skal også bemærkes, at bankerne stadig har gebyrer, som blev indført i en tid, hvor de ikke kunne forrente pengene i Nationalbanken. Men nu kan de det. Ergo skulle gebyrerne også justeres, men nej, bankerne får både i pose og i sæk.
Bankerne har altså, ifølge Forbrugerrådet Tænk, en risikofri investering, når de kan placere pengene hos Nationalbanken og tjene penge på renterne. Konkurrencen på udlån er blevet et sekundært hensyn, og forbrugeren er taberen i denne ligning.
Det skader selvfølgelig konkurrencen, og det er en uholdbar situation. Derfor er det også kritisk, at markedet mangler gennemsigtighed, hvilket gør det svært for forbrugerne at sammenligne priser og vilkår.
Vi kan ikke have en banksektor, der udnytter sin magtposition til at sidde på hænderne, mens de ser deres overskud vokse. Bankerne har en unik mulighed for at justere deres kurs og genopbygge noget af den tillid, der blev mistet i 00’erne. De kan starte med at hæve indlånsrenten for deres kunder og gøre gebyrstrukturen mere gennemsigtig og fair.
Bankerne må indse, at deres største aktiv er deres kunders tillid. Uden den er de intet. Det er på tide, at bankerne træder i karakter og viser, at de er til for deres kunder – og ikke kun for deres egen bundlinje.
Kommentarer
Bankerne er virkelig stride, de har kort åbningstid, de har pengeløse afd.og alt er blevet så besværligt og digitalt. Du kan ikke hæve eller sætte dine egne penge ind eller ud, hvis det overstiger 20.000. Kr. De hvidvaskskurkevhar ødelagt meget, og bankerne er virkelig blevet overgrådige.
.. og de har for længst lukket stort set alle filialer, så det med at møde sin bankmand eller bankdame ansigt til ansigt er efterhånden blevet det, man kalder en 10årshændelse (det er sikkert anderledes for velhavere).
Besynderligt at der ikke stilles kundevenlige krav for at få tilladelse til bank-drift.
Vi lever IKKE i et penge/kontantløst samfund. det burde reglerne for bankdrift afspejle.
Men atter viser vore politikkere sig som nogle nokkefår uden pondus.
Men afskaffe arbejdernes helligdag, DET kan man klare.
Hvor kom den dog fra? Så nu er vi 2
Det er Så rigtigt, det som du skriver Niels Jespersen. Det er en velskrevet og informativ artikel som giver en harsk kritik af bankerne i Danmark og Gud hvor de fortjener det.
Måske skulle Nationalbanken indrette deres renter efter bankernes.
Lave indlånsrenter til bankernes kunder = Lavere indlånsrenter i Nationalbanken.
Der er sikkert en masse regler, love og andet skrammel i vejen for at Nationalbanken må den slags.
Det kunne politikerne selvfølgelig gøre noget ved, men jeg tror mere på Julemanden!