Banker på vej mod rekordoverskud: Vores indtjening er “forholdsvis lav”

Banker

Banker på vej mod rekordoverskud: Vores indtjening er “forholdsvis lav”

Bankerne vælter sig penge, mens kunderne må nøjes med smuler. Men selv synes bankerne ikke, der er noget usædvanligt ved det. Debatten mangler nuancer, mener brancheorganisation.

Foto: Colourbox

Både erhvervsministeren og Forbrugerrådet Tænk har været ude med riven efter bankerne.

Kritikken bunder blandt andet i, at bankerne tjener fedt på, at renten fra Nationalbanken er steget, når banken sætter kundernes penge ind hos Nationalbanken, samtidig med at flere store banker har haft en lav indlånsrente på 0 procent eller lidt over.

Ifølge Finansforbundet havde landets største banker i første halvår af 2023 et overskud på 26,2 milliarder kroner.

Direktør efterlyser nuancer

Men spørger man bankerne selv, så er kritikken alt for sort/hvid. Det skriver Berlingske. 

Vi synes, at der mangler nuancer i den debat, der lige nu kører om bankernes indtjening.

“Vi synes, at der mangler nuancer i den debat, der lige nu kører om bankernes indtjening. Debatten er meget sort/hvid,« siger administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard til Berlingske.

Ulrik Nørgaards vurdering bunder i en analyse fra Finans Danmark, hvor de vurderer er, at indtjening på renter med Ulrik Nørgaards ord “ikke er usædvanlig høj”, og at - hvis man kigger langt tilbage - så er indtjeningen “forholdsvis lav”.

Sammenlign med rentemarginalen 

Ulrik Nørgaard påpeger, at man bør kigge på rentemarginalen, når man vurderer renteindtjeningerne, fordi det er den måde, man traditionelt har forholdt sig til emnet.

Rentemarginalen viser forskellen på udlånsrenten, som bankerne tjener på, og indlånsreten, som bankerne betaler til kunder for at have penge stående i banken.

Og her er det altså Ulrik Nørgaard og Finans Danmarks vurdering, at der ikke er noget usædvanligt i det aktuelle niveau.

Desuden påpeger Ulrik Nørgaard på, at bankernes resultater på næppe vil blive ved med at være lige så gode: 

”Aktuelt skal mange virksomheder håndtere stigende rente- samt lønomkostninger, og de kan blive yderligere udfordret på indtjeningen, når og hvis den længe ventede afmatning i økonomien sætter ind. Det kan øge bankernes tab i de kommende år”, siger Ulrik Nødgaard i en pressemeddelelse.

Emma Inge Hansen

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.