Borgmester advarer om ledige akademikere: Kan få konsekvenser for velfærd

Aalborg er en attraktiv studieby. Men mange nyuddannede akademikere i Aalborg er arbejdsløse. Nu råber borgmesteren vagt i gevær.
Foto: Socialdemokratiet
Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg Kommune
Flere tusinde unge gør klar til studiestart i Aalborg, som er en særdeles attraktiv studieby. Men nu mærker den nordjyske kommune også bagsiden af det.

Aalborg Kommune lider nemlig under en stigende ledighed blandt nyuddannede akademikere.

Udviklingen vækker bekymring hos borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S).

”Hvis vi ikke får løst problemet med de mange dimittender, som står uden job, risikerer det at gå hårdt ud over de andre velfærdsområder – ældre, børn osv.,” siger borgmesteren til Jyllands-Posten.

Humaniora og samfundsvidenskab er synderne

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen har jobcentret i Aalborg gennem de seneste ti uger fået mere end 1.218 ledige nyuddannede fra Aalborg Universitet og professionshøjskolen University College Nordjylland. Det svarer til en stigning på 112 procent.

”Det er voldsomt, og det sætter Aalborg Kommunes økonomi under et kraftigt pres,” siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen til NORDJYSKE.

Spørger man borgmesteren, skyldes den stigende ledighed, at der over en femårig periode fra 2009 til 2014 blev optaget ekstra mange studerende. De står nu med et eksamensbevis i hånden, men uden udsigt til et job. Dertil kommer, at 15 procent af dimittenderne i Aalborg har været ledige i mere end et år.

Det svarer til en stigning på 112 procent

Thomas Kastrup-Larsen kalder situationen for kritisk. Derfor vil Aalborg Kommune nu udarbejde en handlingsplan for at imødegå de stigende omkostninger, som den stigende akademikerledighed fører med sig.

Han fortæller, at man også er gået i dialog med uddannelsesinstitutionerne i forhold til at se på dimensioneringen, altså hvor mange studerende universiteterne optager. Ifølge borgmesteren er det især dimittender fra humaniora og samfundsvidenskab på universitetet og de kortere businessuddannelser, som har svært ved at få arbejde.

Stigende udgifter til førtidspension

De stigende udgifter, der er forårsaget af den høje ledighed, kommer ikke ligefrem på et belejligt tidspunkt for Aalborg Kommune. I forvejen er kommunen nemlig presset af stigende udgifter til eksempelvis førtidspension, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

Hvis vi ikke får løst problemet med de mange dimittender (...), risikerer det at gå hårdt ud over de andre velfærdsområder

I maj 2019 kom det frem, at Aalborg Kommune mangler 35 millioner kroner til de sociale ydelser, der er omfattet af budgetgarantien. Det fremgår af en økonomirapport, som et flertal i kommunens beskæftigelsesudvalg nikkede ja til.

Den store budgetoverskridelse skyldes især kommunens stigende udgifter til førtidspension, som er næsten 60 millioner kroner højere end forventet.

Andreas Petersson er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook