Annonce

Cepos advarer mod snyd i V-plan og Mere inflationshjæp i næste finanslov

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Venstres ide med at indføre et særligt fradrag for "hårdtarbejdende" danskere får skarp kritik af den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

Og så er finansminister Nicolai Wammen klar til at præsentere regeringens forslag til næste års finanslov, som blandt andet vil indeholde en særlig pulje, der skal hjælpe danskere, der er ramt af den voldsomme inflation.

Velkommen til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik "Aktuelt"

 

Cepos advarer mod V-plan: Det er for nemt at snyde

 

I en ny kampagne foreslår Venstres en skattelettelse til “hårdtarbejdende” danskere.

Venstres vil med sit forslag indføre en helt ny type af fradrag, der giver 3.000 kroner udbetalt årligt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget blev lanceret af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på et pressemøde tidligere på måneden. Han forklarede, at skattelettelsen skal bygge på de tal, som Skat har fået indberettet om skatteydernes arbejdstid.

Men nu advarer den borgerlig-liberale tænketank Cepos om, at der er “betydelige” muligheder for at fuske og få pengene, selv om man reelt ikke er på fuldtid, lyder det nu fra Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Han peger på, at en arbejdsgiver på papiret kan hæve arbejdstiden til fuld tid uanset, hvilken løn man får. Det giver en lavere timeløn, men udløser til gengæld de lovede 3.000 kroner.

“I Danmark er der ikke nogen national, lovbestemt mindsteløn, så en lav timeløn er ikke noget, Skat kan gribe ind over for,” siger Mads Lundby Hansen og tilføjer, at problemet bunder i, at det er “mærkeligt” at give en skattelettelse til folk med et bestemt timetal.

Læs mere her.

 

Finanslov på vej med mere inflations­hjælp

Når regeringen i morgen onsdag præsenterer sit forslag til finanslov for 2023 vil finansminister Nicolai Wammen lancere en særlige pulje, som skal bruges til at hjælpe danskere, der er ramt af den galopperende inflation.

Det skriver Børsen.

“Den særlige inflationspulje er finansieret med penge, vi kunne have brugt på noget andet,” lyder det fra Nicolai Wammen, som overfor avisen ikke vil oplyse, hvor mange penge, der vil blive afsat.

Ifølge finansministeren står Danmark midt i en global inflationskrise, som gør de nuværende økonomiske udsigter mere dystre, end de var før sommeren.

Det betyder ifølge avisen, at Wammen skal holde igen samtidig med at der er udsigt til en bred økonomiske afmatning.

 

Trækker støtte til forslag om tørklædeforbud

I sidste uge foreslog “Kommissionen for den glemte kvindekamp” at forbyde tørklæder i folkeskoler. Men nu undsiger to af kommissionens medlemmer forslaget, som var en af i alt ni anbefalinger fra den regeringsnedsatte kommission.

Det skriver Berlingske.

“Vi bliver alle sammen klogere i denne her debat, også os, der sidder i kommissionen,” siger Lise Egholm, der er tidligere skoleleder på Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København.

Hun fortæller desuden, at hun er blevet påvirket af, at nogle af sine skolelederkolleger er skeptiske over for forslaget om et forbud mod tørklæder i folkeskolen.

Lise Egholm mener, kommissionen bør drøfte emnet på et møde og foreslår over for DR, at forbuddet ikke bør gælde for de to-tre ældste klassetrin.

Kommissionen for den glemte kvindekamps øvrige delanbefalinger rummer blandt andet en skærpet kontrol med muslimske friskoler, en styrkelse af seksualundervisningen i grundskolen, og at børnegrupper i dagtilbuddene bør afspejle befolkningen.

Læs mere her.

 

Frie Grønne afviser alliance med Alternativet

For få dage siden tilbød Alternativet i et debatindlæg i Politiken, at Frie Grønne og et andet grønt parti, Grøn Alliance, kunne blive en del af Alternativet.

Udspillet blev prompte afvist af Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne, og nu gentager han i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Christiansborg sin afvisning

“Alternativet er et midterparti. Frie Grønne er et venstrefløjsparti,” siger han ifølge flere medier til Ritzau og peger som eksempel på, at Alternativet er en del af klimaloven, som ifølge Sikandar Siddique er uspiselig for Frie Grønne, fordi loven åbner for fortsat økonomisk vækst.

“Derfor fremsatte vi forslag om en klimalov 2.0, som Alternativet i øvrigt ikke har stemt for i Folketingssalen,” siger Sikandar Siddique, som også afskriver et samarbejde med Grøn Alliance, fordi partiet er ”et borgerligt parti, der går ind for økonomisk vækst”, som han udtrykker det.

I den seneste meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter foretog for Ritzau, stod Alternativet, Frie Grønne og Grøn Alliance tilsammen til at få to procent af stemmerne.

Ingen af de tre partier har siden sprængningen af Alternativet i 2020 været over spærregrænsen på to procent.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Inden CEPOS kom på banen, skabt som lobbyister for og af Danmarks rige, fungerede Danmark rigtig godt. Så hvem gider lige høre på den flok Wall-Street Hippier.