CEPOS: regeringens regnemetoder er misvisende

Da regeringen i tirsdag fremlagde deres skattereform, var det med misvisende tal, lyder det fra CEPOS og flere andre økonomer.
“Der er ingen god grund til at regne på den her måde. Det giver et misvisende billede af reformens effekter,” udtaler CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.

Han har kigget på regeringens skattereform. Og det er måden, regeringen har regnet på, som får både cheføkonomen hos CEPOS og en række andre af landets økonomer til at spærre øjnene op.

Regeringen beskyldes også for at have udeladt dele af reformens effekter, for at maskere en øget ulighed. “Stærkt manipulerende,” mener Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Samme husleje for HK’eren og direktøren
Det store problem er at regeringen i deres regnemetode forudsætter, at HK’eren og direktøren har den samme husleje. På trods af, at HK’eren formodes at have en indkomst på 215.000 kroner om året, mens direktøren er god for 1 millioner kroner årligt.

Derfor er det misvisende, hvis de beregnes efter samme husleje, lyder det fra økonomerne.

“For mig at se er det direkte misvisende,« siger professor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten, og uddyber at regnemetoden “giver ikke et retvisende billede af reformens betydning for den enkelte.”

Økonomerne henviser til, at ved at sætte en konstant husleje for alle grupper, skævvrider det lettelserne for de enkelte grupper.

For HK’eren, betyder måden at regne på, at skattelettelserne fylder mere i procent efter man fraregner huslejeudgifter, fordi HK’eren får et tilsvarende mindre budget med en oppustet huslejeudgift. For direktøren fremstår det omvendt, og gør, at skattelettelserne synes mindre.

3F’s cheføkonom, Frederik I. Pedersen, er også kritisk over for regeringens fremstilling. ”Det gør det meget usikkert. Alt efter hvad man sætter huslejen til, kan man få det resultat, man gerne vil have,” siger han til Information.

Det trækker procenterne mod hinanden, og fremstiller lettelserne i bunden højere end de måske i virkeligheden er.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten, erkender Finansministeriet “at fremstillingen af reformens største vindere ”i sagens natur er følsom over for antagelser om boligudgiften”.”

Manglende registreringsafgift og gratis arbejdstelefon
Men de vildledende regnemetoder er ikke ene om at blive kritiseret. For regeringen har også valgt at udelade en sænkning af registreringsafgiften og afskaffelse af medieskat på fri arbejdstelefon i deres samlede beregninger over, hvem der vinder på deres fremlagte skattereform. Det skriver Information.

Regeringen understregede i deres fremlæggelse af skatteudspillet, at det var HK’eren, som relativt set fik mest ud af reformens tiltag, med en samlet skattelettelse på 7,1 procent, mens direktøren kunne se frem til en lettelse på 5,7 procent.

I baggrundsnotatet for beregningerne til reformen fremgår det, at ændringen i registreringsafgiften og afskaffelsen af medieskatten ikke er medregnet i de procentsatser.

Det er problematisk, lyder det fra 3F’s cheføkonom, Frederik I. Pedersen.

”Det er ikke en HK’er på mindsteløn, som køber den bil, der falder mest i afgift. Og blandt vores medlemmer er det kun fem procent, der har fri telefon,” siger Frederik Imer Pedersen til Information.

Samme kritik lyder fra Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, som kalder regeringens metoder “stærkt manipulerende”, og uddyber til Information.

“Når man skriver, at det ikke er regnet med, er det ikke en fejl. Hvis de havde lavet en fejl, og de havde korrigeret, havde det været en anden historie. Det her er et bevidst forsøg på at maskere et regnestykke. Regeringens udmeldinger hænger kun sammen, hvis man laver en manipulerende beregning,” siger han.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce