Annonce

Claus Hjort ramt af sælsomt hærværk og medlemmer af hovedbestyrelse flasher utilfredshed

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Tidligere forsvars- og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ramt af sælsomt hærværk.

Medlemmer af Venstres hovedbestyrelse flasher nu åbenlyst deres utilfredshed med partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen. Og så løber de store byer med de nye jobs.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt. Tak fordi du læser med.

 

Claus Hjort ramt af sælsomt hærværk

I omkring et halvt år er der næsten dagligt blevet smidt ubrugt toiletpapir mod tidligere forsvars- og finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) hjem i Hummelbæk. Når toiletrullen er tom, ryger den også med ud ad vinduet på den ukendte gerningspersons lille hvide bil.

“Jeg anser det for at være en syg stakkel, der gør sådan noget, for det tjener jo ikke noget formål. Han kunne jo skrive til mig, at han synes, jeg er et dumt svin og tilkendegive sin mening på den måde. Det er lidt irriterende. Altså, også fordi det så flyver rundt omkring, og det irriterer selvfølgelig naboerne,” konstaterer Claus Hjort Frederiksen over for Helsingør Dagblad.

Læs mere her.

 

 

De store byer stikker af med de nye jobs

Danskerne er i job som aldrig før, men nye tal viser, at den historiske beskæftigelsesfremgang dækker over en geografisk skæv udvikling.

Siden 2008 er mere end fire ud af fem nye jobs således opstået omkring København og Aarhus.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

"Vi nærmer os, at tre millioner lønmodtagere er i arbejde, men når man dykker ned i tallene, viser det sig, at langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er tilfaldet områderne omkring København og Aarhus. Væksten har geografisk været skævt fordelt," siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

59,8 procent af de nye opståede jobs siden 2008 er skabt i Københavnsområdet, og 21,7 procent i Østjylland.

”Når jobbene koncentreres mere og mere betyder det, at det bliver sværere for mange at få et job i deres geografiske nærhed. Nogle har mulighed for at pendle efter jobbene, mens andre føler, at de er nødt til at flytte efter jobbene. Det kan igen gå hårdt ud over lokalsamfund i mindre befolkede områder," siger Sofie Holme Andersen.

Hvis man ikke ser på antallet af beskæftigede i landsdelen, men hvor stor en andel af befolkningen i den arbejdsdygtige alder, der er i arbejde, tegner der sig et lidt andet billede. Beskæftigelsesfrekvensen er nemlig rekordhøj i 10 ud af 11 landsdele.

"Med til historien hører, at en større andel af de 15-64-årige er i beskæftigelse i næsten alle landsdele, men det dækker igen over underliggende forklaringer. For eksempel hænger det sammen med befolkningsudviklingen på Bornholm og i Vestjylland, hvor antallet af personer i den arbejdsdygtige alder er faldet siden 2008. Igen vidner det om en udvikling, der er geografisk skæv," siger Sofie Holme Andersen.

Analysens hovedkonklusioner:

  • Knap 82 pct. af alle nye job skabt mellem 2. kvartal 2008 og 2. kvartal 2023 er beliggende i de tre landsdele København By, Københavns Omegn og Østjylland.

  • I landsdelene Bornholm og Vestjylland er antallet af job faldet siden 2008.

  • Bortset fra i Vestjylland er beskæftigelsesfrekvenserne blandt de 15-64-årige rekordhøje over hele landet.

Læs analysen her

 

Hovedbestyrelsesmedlemmer i Venstre flasher tilfredshed

Medlemmer af Venstres hovedbestyrelse sår nu for første gang tvivl om, hvorvidt Jakob Ellemann-Jensen er den rigtige person til at stå i spidsen for partiet.

Peder Fruergaard, formand for Venstre i Holstebro Kommune og medlem af partiets hovedbestyrelse, kalder de nuværende målinger for “utilfredsstillende ad Pommern til”:

“Det er klart, at vender tingene ikke inden for en overskuelig tid, skal man selvfølgelig ind og se på, hvad man gør af radikale ting. Man kan jo ikke komme med en ny statsministerkandidat fem minutter i lukketid,” siger han til Jyllands-Posten, der også har talt med fire andre navngivne medlemmer af hovedbestyrelsen, som åbent giver udtryk for utilfredshed.

Hans Christian Tylvad, formand for Venstre i Ringkjøbing-Skjern, er en anden af dem, der åbent flasher deres utilfredshed med den nuværende V-formand:

“Jakob Ellemann er jo valgt på demokratisk vis. Så indtil der sker noget andet, er han jo vores formand. Men det er klart, at der er folk rundtomkring, der kigger på, om andre kunne være interesseret i det job. Det er der ingen tvivl om. Indtil videre er der ikke nogen, der har meldt sig.”

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet