Annonce

De gav os ABBA, nu vil de havde Arne!

Politikere i Sverige vil nu give Arne-pension til svenskerne
Siden der i begyndelsen af august blev åbnet op for, at danske lønmodtagere, der har været mere end 42 år på arbejdsmarkedet, kan gå lidt tidligere på pension, har mere end 16.000 søgt om at komme på ordningen.

Den store efterspørgsel på ordningen, som skal give de mest nedslidte på arbejdsmarkedet en mulighed for at træde fra, har også vakt opsigt i Sverige, hvor flere politikere nu ønsker en lignende model til svenskerne.

Det skriver Göteborgs-Posten.

Tryghedspension til de nedslidte

Forleden sagde Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar, at hun ikke ville stemme for den socialdemokratiske regerings forslag til finanslov, med mindre den indeholder en svensk Arne-pension:

"Dem med hårdere job skal kunne afslutte arbejdslivet tidligere - også i Sverige. Det handler om alle dem, der har opbygget det her land, og som mange gange er begyndt med at arbejde tidligt i livet. Mange som efter et langt arbejdsliv er slidt i kroppen," sagde hun i en tale.

Dem med hårdere job skal kunne afslutte arbejdslivet tidligere - også i Sverige.

Og nu meddeler socialforsikringsminister Ardalan Shekarabi (S), at regeringen i sit finanslovsforslag vil komme med et forslag til en "tryghedspension til de nedslidte".

“Det er kommet frem, at der er bred opbakning fra højre mod venstre til denne reform. Det er for eksempel på listen over forslag, som Venstrepartiet har præsenteret os,” siger Ardalan Shekarabi.

Handler om at styrke de ældres sikkerhedsnet

Den svenske regerings forslag bliver dog ikke 1:1 ligesom den danske Arne-pension

Det vil være dem, der har haft et fysisk hårdt arbejde, og som ikke er i stand til at arbejde før den almindelige pensionsalder, som skal kunne få en form for pension eller erstatning i op til fem år.

"Det handler om at styrke de ældres sikkerhedsnet. Det er en mangel i vores sikkerhedssystem, at vi ikke har haft det her før," siger Ardalan Shekarabi.

Hvor meget reformen kommer til at koste, er svært at vurdere, mener socialforsikringsministeren. Det kommer an på, hvor mange der benytter sig af den:

"Det afhænger af lovens anvendelse, men dem, der vil have ret til denne pension, bliver allerede i dag sendt rundt mellem forskellige systemer og er ofte på en eller anden form for ydelse," siger Ardalan Shekarabi.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nooshi Dadgostar og Ardalan Shekarabi vil have flere svenske ydelser.

Ak.