Annonce

Kommunalvalg: Villy Søvndal vil være borgmester

Kan Villy Søvndal genskabe en lokalpolitisk udgave af Villymania og gøre højborgerlig kommune rød igen?
Tidligere udenrigsminister og formand for SF, Villy Søvndal, vil være SF's spidskandidat og borgmester i Kolding Kommune ved næste års kommunalvalg.

"Jeg har besluttet, at jeg gerne vil vende hjem til Kolding Byråd, hvor det hele startede," skriver Villy Søvndal torsdag i et opslag på Facebook, og fortsætter.

"Der er behov for nye visioner for Kolding. Mindre fokus på smarte prestigeprojekter og mere fokus på en stærk folkeskole, gode daginstitutioner, værdig ældrepleje og på at skabe en kommune, der går forrest i den grønne omstilling."

placeholder

Socialudvalgsformanden fra Sønder Bjert

Det var i Kolding Byråd, at Villy Søvndal, der kommer fra den lille by Sønder Bjert, startede den lange politiske karriere for snart 40 år siden.

Han blev første gang valgt i 1981 med bare 51 personlige stemmer.

Han blev dog hurtigt en populær skikkelse, også uden for kommunens grænser som en aktiv socialudvalgsformand, og ved kommunalvalget i 1993 blev han kommunens største stemmesluger.

Fra Kolding gik turen videre til folketing, formandsposten i SF, hvor han og partiet i 2009-2010 toppede i alle målinger i en begejstring, som blev døbt Villymania. På toppen stod SF til opbakning fra mere end hver femte vælger. Siden fulgte posten som udenrigsminister i 2011-2012, men det eventyr sluttede brat med et sygdomsforløb og et lidt trist farvel.

Efter en pause blev han i 2017 valgt til regionsrådet i Region Syddanmark.

Fik pæne stemmetal - til regionen

Villy Søvndal er fortsat en populær politiker i Kolding.

Ved den seneste kommunal- og regionalvalg fik han lige knap 70.000 personlige stemmer på Fyn og i Sønderjylland, og ser man på Kolding alene, så fik Søvndal 8.264 stemmer og sikrede partiet 19,7 procent af stemmerne i kommunen.

Til sammenligning fik borgmester Jørn Pedersen 12.112, mens SF's spidskandidat i Kolding, nuværende folketingsmedlem Karina Lorentzen fik 2.315 stemmer.

De to valg kan dog ikke en til en sidestilles, da mediedækningen og kandidatfeltet er vidt forskellige.

En kommune i problemer

Det store spørgsmål er så, om Villy Søvndal kan nå målet om at blive borgmester i barndomskommunen.

Som ved alle kommunalvalg, så afgøres den slags jo efter valget i det såkaldt konstitueringsaftaler, hvor politikerne deler udvalgsposter og bestyrelsesposter mellem sig. I det spil kan alt ske når gamle venner svigtes og nye alliancer smedes i de røgfyldte lokaler.

Den aktuelle politiske situation i Kolding Kommune er den, at Venstre ved seneste kommunalvalg lige nøjagtigt sikrede sig absolut flertal og lægger man stemmetallene fra DF, K, LA og Nye Borgerlige til, så stemte lige knap 2/3 af vælgerne på et blåt parti.

Kommunens nuværende borgmester, Venstres Jørn Pedersen, havde egentlig meldt ud, at dette ville blive hans periode, men det løfte har han forladt igen-

Kommunen har i denne periode haft flere alvorlige sager, hvor chefer er blevet fyret for at fifle med regnskaber, og kommuens økonomi er presset af overforbrug.

S mangler ildkraft

Socialdemokratiet har endnu ikke valgt spidskandidat. Partiets spidskandidat ved sidste valg, Christian Haugk, er stoppet. Socialdemokratiet sad på borgmesterposten indtil 2010, men siden har man været langt fra at erobre den tilbage.

Til det her valg kæmper tre kandidater om posten som spidskandidat, og hvem det bliver finder man først ud af senere på året. Uden at negligere de tre, så er det ikke politikere som har Villy Søvndals CV.

Der har været rygter om at både partiets tidligere folketingsmedlem Julie Rademacher, der i øjeblikket bor på Grønland, og det nuværende, finansordfører Christian Rabjerg Madsen, er blevet spurgt. Begge har dog takket pænt "nej, tak".

Det efterlader i hvert fald en åben bane for Villy Søvndal at spille på, men om det så også er nok til at få magten til at skifte, vil være en stor præstation.

Ministre med blandede erfaringer

Det er ikke første gang, at en tidligere minister forsøger at blive borgmester. Ser man på de tidligere forsøg, så er der meget blandede erfaringer.

Det mest kendte eksempler på tidligere ministre, som efterfølgende har kunne hænge en borgmesterkæde om halsen er selvfølgelig Ritt Bjerregaard og Frank Jensen, som begge blev overborgmestre i København.

En anden som havde succes, var tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg (S) som i 2005 blev valgt som borgmester i Horsens og senere formand for Kommunernes Landsforening.

Samme år stillede tidligere trafikminister Helge Mortensen (S) op i Esbjerg Kommune, men han kunne ikke vippe Venstre-manden Johnny Søtrup af pinden.

I 2013 forsøgte to tidligere ministre fra Anders Fogh Rasmussens tid at blive borgmestre, men hverken tidligere undervisningsminister Ulla Tørnæs eller tidligere fødevareminister Henrik Høegh formåede at vinde i henholdsvis Holstebro og på Lolland.

Succes havde den konservative Benedikte Kiær til gengæld med at blive borgmester i Helsingør i 2014.

En der til gengæld ikke havde succes var tidligere undervisningsminister, Tina Nedergaard, da hun i forsøgte at komme i byrådet i Høje-Taastrup kommune. Hun var dog ikke spidskandidat, men hun måtte lide den tort, at hverken hende eller partiet blev valgt ind.

Kommunalvalget er den 16. november 2021.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Levebrødspolitiker.

Annonce