Svenske socialdemokrater udpeger Löfvens afløser

Nuværende finansminister Magdalena Andersson bliver til november Sveriges første kvindelige statsminister.
Socialdemokraterna i Sverige har onsdag indstillet finansminister Magdalena Andersson til at blive ny partileder.

Dermed står hun til at afløse partifællen Stefan Löfven som statsminister.

"Jeg er naturligvis meget beæret over at blive foreslået som partileder og vil takke for støtten fra alle medlemmer," siger Magdalena Andersson til det svenske nyhedsbureau TT.

Formelt skal hun vælges på en partikongres den 3.-7. november i Göteborg, men det bliver en formsag for Andersson, som ikke kan forvente at få nogle modkandidater.

Det er på den samme partikongres, at Stefan Löfven formelt træder tilbage som både statsminister og partiformand.

Löfven meddelte sin afgang i august ved en tale efter at have været statsminister siden 2014.

Han fik i juni et mistillidsvotum i riksdagen, men valgte alligevel at fortsætte.

Skal vende negativ udvikling

At det bliver Magdalena Andersson som er blevet udpeget til at redde de svenske socialdemokrater er ingen overraskelse.

Hun havde på forhånd fået opbakning fra samtlige af de 26 socialdemokratiske lokal-distrikter, ungdomsorganisationen SSU og en lang række af partiets topfolk.

Hun overtager en regering, som længe har været udfordret af massive problemer med bandekriminalitet og skyderier. Det har sat sig i meningsmålingerne, som er historisk dårlige for de ellers sejrsvante svenske socialdemokrater.

Magdalena Andersson peger i forbindelse med indstillingen som S-leder på integration, velfærd og klimaet som fokusområder for hende.

Den 54-årige politiker har været finansminister i snart otte år. I modsætning til forgængeren, den smedeuddannede, tidligere fagforeningsformand Löfven beskrives den universitetsuddannede økonom, som noget mindre folkelig.

Om hun kan overbevise svenskerne om, at hun også skal fortsætte på posten, får hun lige knap ti måneder i statsministerstolen til at bevise, inden der skal være valg til rigsdagen den 11. september 2022.

Konkurrencesvømmer og Harvard

Magdalena Andersson, der som ung var en talentfuld konkurrencesvømmer, startede den politiske karriere som aktiv i den socialdemokratiske ungdomsorganisation, SSU, hvor hun var formand for lokalafdelingen i universitetsbyen Uppsala.

Den økonomi-uddannede Andersson havde egentlig sat kurs efter en akademisk karriere, med ophold bl.a. på eliteuniversitetet Harvard, og var i gang med en ph.d.-uddannelse i økonomi, da hun i midten af 90'erne blev ansat som politisk rådgiver i det svenske statsministerium af daværende statsminister Göran Persson.

Herfra gik karrieren videre til et job som top-rådgiver for partiformand Mona Sahlin inden hun i 2009 skiftede til et job som direktør i den svenske udgave af SKAT - Skatteverket.

Her var hun indtil 2012, hvor en tredje socialdemokratisk partiformand, Stefan Löfven, hentede hende til Socialdemokratiet, hvor hun blev gjort til partiets politisk-økonomisk talsperson.

Hun stillede første gang op til den svenske rigsdag ved valget i 2014. Efter valget udnævnte Löfven hende til finansminister. En post hun har haft lige siden.

56-årige Magdalena Andersson bor i Nacka, tæt på Stockholm, med sin mand og to børn.

Fire på stribe

Når Magdalena Andersson bliver statsminister, og hvis forhandlingerne om en ny i Norge trækker ud, så kan man komme i den historiske situation, at der er kvindelig statsminister i de fire nordiske lande, Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Hvis eller når Jonas Gahr Støre, der forleden sejrede ved valget til Stortinget, til gengæld bliver statsminister i Norge, så vil der være en socialdemokratisk ledet regering i de samme fire lande.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Held og lykke til dig Magdalena Andersson. Du får brug for det.
Tør vi håbe på en realistisk politik med hensyn til de migranter der allerede er i Sverige, og til de migranter der er på vej?

Hvordan Sverige kommer til at gå fra en mandlig Ulf Löfven, der har været i sin barndoms følelsernes vold, til en saglig økonomisk tænkende kvinde, der har styr på tallene bag et Sverige, der på mange områder er lagt ned af fortidens fejltagelser, bliver interessant at følge.

Hvordan hun i det næste årti skal modstå befolkningens krav igennem Moderaterne, Liberalerne, Kristendemokraterne og Sverigesdemokraterne kommer til at kræve en kvinde af særlig nordisk kaliber.

Et sommerseminar på Marienborg uden mentor Ulf Löven ville formodentlig være en god begyndelse.

Den artikel må havde været længe undervejs, for i starten er hun nævnt som værende 54 år og senere i artiklen er hun pludselig blevet 56 år, ikke fordi det er væsentlig hvad hendes alder er, men en så tydelig fejl burde være opdaget af skribenten.

Annonce