Annonce

Socialt frikort til hjemløse og misbrugere er trådt i kraft

Udsatte borgere kan nu tjene op til 20.000 kroner om året uden at skulle betale skat eller blive trukket i offentlige ydelser.
De næste to år kan hjemløse og stofmisbrugere søge om et frikort, som giver dem lov til at tjene op til 20.000 kroner om året uden at betale skat eller blive trukket i deres ydelser.

Det sociale frikort hedder den nye ordningen, der trådte i kraft onsdag, og som kører som en forsøgsordning i 2019 og 2020.

Liberal Alliance har været bannerfører for idéen om et socialt frikort, og ordningen er en del af regeringsgrundlaget fra 2016 mellem Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Det er simpelthen enkelt, det er nemt, og det er til at håndtere

Selvom forsøgsordningen kræver, at der bliver udviklet et helt nyt it-system, så mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at ordningen fjerner bureaukrati:

“Det nye er, at vi fjerner bureaukratiet. Stofmisbrugeren kan komme ind, arbejde et par timer, få sine penge med det samme. Det er simpelthen enkelt, det er nemt, og det er til at håndtere,” siger han til Radioavisen på P1.

Krav skal opfyldes

Idéen bag det sociale frikort er, at udsatte borgere skal kunne arbejde uden for meget bøvl med skattebetaling og modregning i ydelser.

Man skal kunne få pengene med det samme, når man har udført arbejdet

Simon Emil Ammitzbøll-Bille beskriver det som en enkel ordning, hvor den den socialt udsatte kan få pengene i hånden med det samme:  

“Det skal være enkelt. Man skal kunne få pengene med det samme, når man har udført arbejdet, så vi sikrer os, at de ikke skal gå at vente på pengene,” forklarer økonomi- og indenrigsministeren.

Den hjemløse stofmisbrugere er dog nødt til at ansøge hos kommunen for at få fingrene i et af de nye frikort. Kommunen kan give den udsatte borger det sociale frikort, hvis personen lever op til en række krav, blandt andet om hverken have været under uddannelse eller haft en arbejdsindkomst på over 10.000 kroner i det seneste år.

Kommunalt IT-system til millioner

De virksomheder, som vælger at hyre en socialt udsat til et stykke arbejde, slipper heller ikke for at skulle til tasterne og finde nem-ID frem.

Virksomhederne skal nemlig indberette indtægten via et helt nyt it-system, der er udviklet specielt til forsøgsordningen.

Udviklingen af det system har fået kritik for at ville sluge alle pengene til det toårige projekt. Ifølge HK skal 31 millioner kroner, af ordningens samlede budget på 45 millioner kroner, gå til udviklingen af den nye kommunale IT-løsning.

De sukker efter en meningsfuld tilværelse

Netavisen Pio har kontaktet Børne- og Socialministeriet, der oplyser at den endellige pris for IT-systemet blev 2,6 millioner kroner. Dette beløb dækker dog ikke de løbende driftomkostninger.

Ministeriet oplyser desuden, at der er afsat 2 millioner til evaluering og formidling af forsøgsordningen.

Gadejurist roser igen Liberale Alliance

Nanna Gotfredsen, der er leder af organisationen Gadejuristen, der yder retshjælp til udsatte borgere på gaden, er meget positiv i forhold til det sociale frikort:

“Det kommer til at betyde, at de kan tage hånd om egen tilværelse, når de er sultne og ikke har nogen penge eller er blevet sanktioneret på kontanthjælpen. Så kan de tage et job her og nu. Det de kan overkomme, og så kan de købe mad, medicin eller hvad de nu har brug for,” siger hun til DR Nyheder.

“De sukker efter en meningsfuld tilværelse. De sukker efter at kunne bidrage og kunne være en del af samfundet,” uddyber Nanna Gotfredsen.

Nanna Gotfredsen har i både i Information og Debatten på DR1 sagt, at hun mener, Liberal Alliance er det mest progressive parti og har de bedste løsninger, når det gælder udsatte stofafhængige.

Lederen og medstifteren af Gadejuristen var i februar 2018 med tidligere direktør i Saxo Bank og hovedbidragsyder til Liberal Alliance, Lars Seier Christensen, på social turné for at se på forholdene for stofmisbrugere og hjemløse.

Opdateret den 4. januar med oplysningen om, at den endelige pris for udviklingen af IT-løsningen, ifølge Børne- og Socialministeriet, blev 2,6 millioner kroner.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Udadtil lyder det rigtig "flot".Så kan "styret" brilliere med, og hovere med at Danmark er en "velfærdsstat" der gør noget for de allersvageste.Måske ville det være en god ide, om samme styrende instans,i samlet flok flyttede ud på gaden og tog "bolig" i soveposerne.Til at starte med blot en uge...så en måned,eller for resten af livet. Det kunne da være det ville give stof til en del tankevækkende "biografier". Sørger regeringen samtidig for at de hjemløse, får sig en reel mulighed for, noget sted,og i noget job at kunne tjene de omtalte 20 tusind ?