Socialdemokrater fik kæmpesejr

Tysk delstatsvalg gav historisk stor fremgang til socialdemokratisk spidskandidat. Og et rygstød til kansler Scholz i Berlin.
Foto: SPD Saar
Socialdemokraten Anke Rehlinger bliver ny ministerpræsident i Saarland, 2022
Søndag sikrede de tyske Socialdemokrater i SPD sig en kæmpe valgsejr ved delstatsvalget i Saarland.

SPD fik 43,5 procent af stemmerne. En fremgang på hele 14 procentpoint.

Omvendt blev valget en katastrofe for den siddende konservative minister-præsident, Tobias Hans, der har haft fire år i embedet, hvor han tog over for den populære partifælle Annegret Kramp-Karrenbauer, der en kort periode var udset til Angela Merkels afløser.

Valget betyder, at SPD's leder, Anke Rehlinger, bliver minister-præsident. Med et absolut flertal i parlamentet i delstatshovedstaden Saarbrucken i ryggen.

45-årige Anke Rehlinger har været viceminister-præsident i Saarland i en såkaldt “grosse koalition” med CDU og SPD de seneste otte år. En koalition som hun selv - trods det absolutte flertal - åbner for at ville fortsætte.

Mangler 23 stemmer

Kun tre partier ser ud til at klare den tyske spærregrænse på fem procent. SPD vinder 29 ud af 51 pladser, det kristen-demokratiske parti CDU vinder 19 pladser og det indvandrerkritiske Alternative fur Deutschland, AfD, vinder 3.

Særlig hård er valgmatematikken for partiet De Grønne, der får 4,99502 procent af stemmerne. Partiet mangler ifølge ZDF blot 23 stemmer for at komme ind.

Heller ikke det liberale parti FDP klarer spærregrænsen. Partiet får 4,8 procent af stemmerne

Det er første gang siden 1994, at SPD bliver det største parti i den lille delstat, som grænser op til Frankrig og Luxembourg.

Saarland har omkring en million indbyggere.

"Forandring er mulig"

Delstatsvalget i Saarland er det første delstatsvalg siden socialdemokraten Olaf Scholz overtog embedet fra Angela Merkel.

Selvom valget i Saarland blev udkæmpet på egne præmisser og lokale emner, så bliver resultatet alligevel også set som en opbakning til Olaf Scholz og den tyske regerings enorme oprustningsplaner som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine.

Til maj skal der være delstatsvalg i både Tysklands folkerigeste delstat Nordrhein-Westphalen og Slesvig-Holsten.

Anke Rehlinger skriver på Twitter, at resulatet i Saarland sender et klart signal til partifællerne og vælgerene i de to delstater.

"Saarland har stemt rødt! Det er både et "leap of faith" og en stor tillidserklæring. Jeg bliver ministerpræsident for den skønnneste delstat. Det er også et signal til Kiel og Düssseldorf: Forandring er mulig!"

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

En fremgang for Socialdemokratiet er en fremgang for menneskeligheden.

Annonce