Thilo Sarrazin, der er tidligere finansborgmester for SPD i Berlin, er en kontroversiel skikkelse internt i det tyske socialdemokrati
I bogen vil det omstridte SPD-medlem finde ”islams væsen, som det fremtræder i koranen”. Hans 500 sider er sammensat af hans læsning af koranen ”som lægmand” og beskrivelser af den muslimske verden, islamkritiske debatter og islams rolle i Vesten generelt. I bogen fremlægger han en prognose om, at Vesten vil være ”fjendtligt overtaget” om 75 år.
Thilo Sarrazin, der er tidligere finansborgmester for SPD i Berlin, er en kontroversiel skikkelse internt i det tyske socialdemokrati. I 2010 udgav han debatbogen ”Deutschland schafft sich ab”, Tyskland afskaffer sig selv.
Bogen blev med sin kritik af især indvandring, integrationsproblemer og radikal islam en bestseller med over 1,5 millioner solgte eksemplarer. Den blev en tabubryder i en forsigtig tysk debatkultur - formet af nazismens tyngende arv gennem en frygt for at påpege problemer hos religiøse og etniske grupper.
Dengang skrev han, at ”hvis vi ikke styrer tilstrømningen, tillader vi til slut en forandring af vores kultur, vores civilisation og vores folkekarakter (…), som vi slet ikke ønsker. Det vil kun vare få generationer, før vi er blevet et mindretal i vores eget land.” Og det er en tese, som han folder ud i den nye debatbog.
Men bogens snævre fokus på islam som årsagsforklaring på problemer i samfundet møder også kritik.
I Dagbladet Informations omtale og anmeldelse af ”Feindliche Übernahme” kritiserer avisens tysklandskorrespondent eksempelvis, ”at Sarrazin hiver Koranen ud af dens sociale kontekst og 1400-årige fortolkningshistorie. At han ikke giver plads til det flertydige og mangfoldige i den islamiske tradition. Og at han dermed isolerer alle problemer til at være en konsekvens af islams inderste verden, som ikke kan reformeres, forbedres eller integreres. Det har han jo selv fundet ud af ved at læse i Koranen.”
Problemet er, ifølge Sarrazin, – foruden indvandringen i sig selv – at muslimske kvinder får langt flere børn end ikke-muslimer i Vesten
Ifølge Informations anmelder ændrer Sarrazins problematiske generaliseringer, faktuelle fejl og cirkelargumentation dog ikke ved, at han også i bogen ”tager fat i en masse interessante og kritisable aspekter som islams paradisforestillinger, kvindebillede eller sharialovgivning”.
Problemet er, ifølge Sarrazin, – foruden indvandringen i sig selv – at muslimske kvinder får langt flere børn end ikke-muslimer i Vesten, og at Tyskland og Europa derfor har retten og pligten til at ”modgå den trussel” via et indvandringsstop fra muslimske lande.
Informations anmelder noterer, at reaktionerne på bogen er langt mere interessante end bogen i sig selv, og det er jeg enig i.
Süddeutsche Zeitung skriver, at ”vi har lige så meget brug for denne bog som for et ebola-udbrud”
Da Sarrazin udgav sin første indvandringskritiske debatbog tilbage i 2010, krævede flere nemlig, at han skulle ekskluderes af det tyske socialdemokrati, men han vedblev at være medlem i partiet, da sagen blev afsluttet i 2011. Til gengæld mistede han sin plads som SPD’s repræsentant i den tyske forbundsbanks bestyrelse. Det samme krav bliver rejst i kølvandet på den nye debatbog.
Reaktionerne begynder i virkeligheden allerede før bogens udgivelse. Hos forlaget. Eller rettere: Hos et forlag, der faktisk nægtede at trykke bogen, dels fordi bogens argumentation skulle være for vag, dels fordi den kunne ”vække antimuslimske følelser”. Sarrazin lagde sig efterfølgende i juridisk krig med forlaget og kræver nu erstatning.
Berlingske omtaler bogen kort og refererer til nogle tyske avisers kritik. Süddeutsche Zeitung skriver, at ”vi har lige så meget brug for denne bog som for et ebola-udbrud”, mens Frankfurter Allgemeine kalder den ”fuld af fejl”.
SPD’s generalsekretær, Lars Klingbeil, har også angrebet sin partifælle og har ikke afvist at drage konsekvenser af hans udgivelser og udtalelser, nu der igen er debat om Sarrazins partibog på grund af debatbogen.
"Hans højrepopulisme har intet at gøre med socialdemokratiske holdninger"
”Indholdsmæssigt har Sarrazin taget afsked med SPD allerede for lang tid siden. Hans højrepopulisme har intet at gøre med socialdemokratiske holdninger”, har Klingbeil sagt til den tyske avis i Danmark, Der Nordschleswiger. ”Vi vil kigge meget nøje på det her og vil undersøge mulige konsekvenser,” betonede han over for avisen.
Formanden for Tysklands unge socialdemokrater, Kevin Kühnert, har foreslået at indlede en eksklusionsproces imod Sarrazin. Hele to gange er en eksklusionsproces imod ham i forvejen mislykkedes.
Selv har Sarrazin afvist at ville forlade partiet, skriver Flensborg Avis. ”Jeg føler mig godt tilpas i SPD, hvor jeg er vokset op, og det gør jeg såvel nu som før,” har han sagt. Sarrazin har været medlem af SPD i 45 år. Nu er spørgsmålet så, om tredje gang er lykkens gang for hans interne kritikere i eksklusionsprocessen.