Annonce

Alt går efter planen? Putin indkalder reserverne til krigen i Ukraine

Presset af situationen i Ukraine har Putin mobiliseret hæren og truer igen med atomvåben. “Det er ikke bluff”
Foto: Kreml
Den russiske præsident Putin indkalder i en tv-tale 300.000 reserver til krigen i Ukraine, 2022.
Den russiske præsident Vladimir Putin eskalerede onsdag konflikten i Ukraine ved at indkalde i første omgang 300.000 reservister til militærtjeneste.

I en tv-tale onsdag morgen langede den russiske diktator ud efter Vesten, som han mener presser ukrainerne til at fortsætte kampen mod den russiske invasion og står i vejen for en fredsaftale.

Talen var den første siden russerne invaderede Ukraine den 24. februar.

Han udtrykte samtidig opbakning til de "folkeafstemninger" som de pro-russiske separatister i fire regioner i ukraine har annonceret, som ifølge vestlige iagttagere skal fungere som et skalkeskjul for en egentlig russisk annektering.

"Vi vil bruge alle tilgængelige midler for at forsvare vores folk, hvis vores lands territoriale integritet er truet - det er ikke et bluff," sagde Putin i den tv-transmitterede tale til nationen.

Blandt de tilgængelige midler for Putin er omkring 6.000 atomsprænghoveder.

Presset på slagmarken

Putin blev bakket op af den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, som sagde, at de 300.000 reservister, som man vil indkalde, er dem, som tidligere har haft militærerfaring.

Russerne har de seneste uger været ekstremt pressede på slagmarken i Ukraine, hvor de ukrainske styrker har vundet Kharkiv-provinsen i det østlige Ukraine tilbage og genindtaget store landområder omkring Kherson i den sydlige del af landet.

Under talen udtalte den russiske præsident sin fulde støtte til "folkeafstemningerne", som de russisk-indsatte ledere i de fire provinser, Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhhzia, har annonceret i næste uge.

De pro-russiske myndigheder har blandt andet annonceret, at politi og myndigheder vil gå dør til dør for at sikre sig "at folk får stemt".

"De fleste af dem, der lever i "disse historiske områder i Ukraine", ønsker ikke at leve under neonazistisk styre," lyder det fra Putin, med henvisning til den ukrainske regering, som i russernes optik er en art nynazister.

Russere vil væk

Hvis folkeafstemningerne som ventet viser unison opbakning til annektering, vil de fire regioner være russisk territorium, og dermed er der ikke længere tale om en "specialoperation" i et fremmed land, men om et forsvar af fædrelandet.

Ikke overraskende, har det været svært for russerne at få folk til frivilligt at melde sig til militærtjeneste, men med det nye dekret i hånden kan man altså tvinge folk.

Russerne kan gøre, hvad de vil. Det ændrer ingenting

Allerede inden talen kunne man se, at russere forsøgte at komme ud af Rusland, formentlig for at undgå militærtjeneste.

På Twitter kunne man læse, at prisen på flybilletter fra Moskva til både tyrkiske Istanbul og Jerevan i Armenien sprang kraftigt i vejret.

placeholder

Ukraine: Det forandrer ingenting

Udmeldingen fra præsident Putin ændrer ikke på noget, lyder meldingen fra den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba, som er til FN's generalforsamling i New York.

"Russerne kan gøre, hvad de vil. Det ændrer ingenting," siger han ifølge Reuters og i et tweet uddyber han:

“Ukraine har al ret til at befri sine territorier og vi vil blive ved med at befri dem, uanset hvad russerne siger."

Alting går efter planen

En anden ukrainer, Mikhailo Podolyak, der er en af præsident Zelenskyis rådgivere, var i det mere sarkastiske hjørne:

"Dag 210 af en "tre-dages krig". Russere som krævede ødelæggelsen af Ukraine er endt op med at få:

1. Mobilisering

2. Lukkede grænser og blokerede bankkonti

3. Fængsel for desertering

Alting går efter planen, ik? Livet har en stor humoristisk sans," skriver han på Twitter.

placeholder

Dansk fordømmelse

Fra hele verdenssamfundet, der for store deles vedkommende er samlet i New York til FN's generalforsamling, lægges der afstand til Putin og de russiske planer om at eskalere krigen.

Den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S), kalder Putins tiltag og trusler for "fuldkommen uacceptable":

"Han skal stoppe overgrebene og invasionen af Ukraine og sine trusler om atomvåben. - Der er en gruppe, der bestemmer over Ukraine, og det er den ukrainske befolkning," siger han onsdag i forbindelse med et pressemøde om det danske forsvars økonomi.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der er til den tidligere nævnte FN-generalforsamling, fordømmer stærkt "ethvert russisk forsøg på at legitimere dets kontrol over besatte regioner i Ukraine gennem falske folkeafstemninger."

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bliver en dyr krig mod Rusland for danskerne.
Sjovt at NATO-medlemmerne Ungarn og Tyrkiet ikke har forsyningsproblemer.

Det ser heller ikke ud til, at de har nogen værdighed. Og det er jo nok sådan, tingene hænger sammen.

Kære Thor
Det var et meget nedladende indlæg. Det er jeg ikke enig i. Ungarn og Tyrkiet er nogle ganske værdige lande, som i øvrigt er militært allierede med Danmark.

Peter, jeg er ikke sikker på du har fulgt med i de seneste par år. Ungarn og Tyrkiet har store problemer med at følge resten af Europa. Ungarns retspolitik og venlighed over for Rusland er bare et par eksempler. Hvad angår Tyrkiet orker jeg ikke at remse op alle de kritiske ting Erdogan foretager sig. Det må du google. Men selvfølgelig hvis du er enig i deres førte politik, så har du da ret. Men står nok meget alene.

Kære Hans
Ungarn er medlem af Europarådet, EU og NATO ligesom Danmark.

@ Peter

Både Ungarn og Tyrkiet har semi-despoter for bordenden. Begge overtræder folkeretten og menneskerettighederne. Italien følger desværre vist snart efter. Polen er godt på vej.

Det er jo nærmest en gentagelse af det taler Putin holdt et halvt år siden. Så intet nyt i det. I øvrigt, så er den her inflation ikke udløst af Ukraine krigen. Den var allerede godt i gang i 2021 med markant stigende priser på fødevare og el. Til næste år kommer Thyra gasfeltet i Nordsøen op at køre igen. Så bliver Danmark selvforsynende med gas igen og en netto eksportør af gas til et gas hungrende EU.

Enig i at inflationen ikke (alene) skyldes krigen i Ukraine. Den skyldes de senere års udvidelse af pengemængden i samfundet. Ok, krigen hjælper til, men er ikke den primære årsag.
Manglen på energi skyldes dels de rabiate miljøpartier der har fået nedlagt og ødelagt (i Sverige) brugbare atomkraftværker, dels Merkels efterfølgende hovedløse afhængighed af russisk gas.

Putins trussel og Europas fremtid,

Rusland har en atomvåben doktrin, som siger Rusland kun vil tage atomvåben i anvendelse, hvis den russiske stat er truet. Men hvad er den russiske stat efter Putins opfattelse? Putin er Ruslands præsident og dermed den russiske statsoverhoved. Så en trussel mod Putin kan i den forbindelse opfattes som en trussel mod den russiske stat. Så hvis udefra kommende trusler kan ende med, at der opstår en opposition mod Putin, som kan være en trussel mod ham og hans præsidentielle magt position, så kan han måske opfatte det som en trussel mod den russiske stat og iværksætte Ruslands doktrin om anvendelse af atomvåben – I det mindste en teoretisk mulighed.

Dernæst, hvis Rusland ender med at anvende taktiske atomvåben i Ukraine, vil vesten så levere kraftigere våben til Ukraines forsvar? Og kunne det ligefrem være taktiske atomvåben, som den ukrainske hær så kan anvende mod Rusland? Hvis det sker vil der helt sikkert være brudt en grænse, som kan gøre det svært at undgå en krig mellem NATO og Rusland. Og så har vi ragnarok i Europa. Og hvor langt kan Rusland så gå? Kan Rusland anvende atomvåben mod NATO lande i EU uden det udløser en gengældelse med atomvåben fra USA? Et USA, som så med 100% ved det vil blive direkte gengældt? Er USA villig til at bringe sådan et katastrofalt offer? Det tvivler jeg alvorlig på. For det kan i princippet være enden på USA. Et USA, som i forvejen i stigende grad er udfordret med hjemlig utilfredshed i befolkningen. Eller vil Frankrig eller Storbritannien bombe Rusland med atomvåben, hvis Rusland atombomber Tyskland eller Danmark bare for så at udsættes for samme skæbne selv? Og uanset hvad, så vil slagmarken for sådan en krig først og fremmest være her blandt os EU. Der vil ikke være meget at bygge på efter sådan en omgang. Det vil være afslutningen på EU. Det vil Europa aldrig komme sig over. Alt i mens verden udenfor fortsætter med at opbygge en multipolær verdensorden, hvor vesten ikke længere kan sætte dagsorden. Så anvendelse af atomvåben i Ukraine krigen kan hurtigt sætte en stopper for EU og Europas eksistens. Og det er bestemt ikke sikkert nogen uden for EU og Europa vil begræde dette sådan som vesten har opført sig mod resten af verden de foregående 500 år, hvor vi har raget hele verden til os bare fordi vi kunne. Det er ikke glemt rundt i verden. Og nej. Tiden heler ikke alle sår. Det er vist kun i kristendommen man har den opfattelse.

Men uanset hvad, så er den tid forbi, hvor vesten kan dikterer verden. Og det uanset om Putins Rusland vinder eller taber krigen i Ukraine. Hidtil har vesten kunnet anvende økonomiske blokader mod et land for at spille det skakmat. Men som det ses virker blokaden mod Rusland ikke som forventet. Rusland har siden krigen i Ukraine startede øget sin samhandel med Kina med 69%. Og handelen foregår i Rubel og Yen. No dollar. Og det i et fortsat stigende tempo. Shanghai Cooperation Organisation (SCO) med Kina og Rusland i spidsen er en organisation, hvis formål det er at udfordre USA og EU’s verdens dominans og fremme en multipolær verden med samarbejde indenfor handel og sikkerhed uafhængigt af vestlige lande. 40 procent af klodens befolkning lever i SCO’s medlemslande, der består af Kina, Rusland, Indien, Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Pakistan og nu også Iran, der blev fuldt optaget på det nylige topmøde i Usbekistan. Tyrkiet har lige nu observationsstatus, men har søgt optagelse, hvilket det forventes at blive – Nu hvor EU ikke ville have Tyrkiet med, så går man naturligvis andre veje. Og der er flere lande på vej. Både fra Syd Amerika, Afrika og Asien. 80% af verdens befolkning er inden for organisationens rækkevide uden om vestlig indflydelse. Og de vil helt sikkert få gavn af det. Erfaringen med vesten har vist ikke været så gode. Om få år kan det være os, som er de billige lande at holde ferie i. Så kan vi jo lave et ”Pataya” på Langeland, hvor rige arabere kan more sig. Og ikke Thailand og Indonesien.

Vi har noget at tænke over her i vesten og ikke mindst Europa, hvis vi vil kunne være her i fred for fremtiden. Og det gør vi jo så. Og det med en kraftigt stigende højre nationalisme over snart hele linien og udskamning af de ressource svage mennesker i vores lande som syndebuk. Og med krav om udmeldelse af EU. Og med det kommer vi så til at forsejle vores egen grav. Men tro mig. Det er verden omkring os i bedste fald ligeglade med. De morer sig sikkert skadefro over det. Men hva. Det positive er jo så at ingen længere gider flygte til EU og Europa. For der er ikke noget tilbage at flygte til. Og at undgå flygtninge er der jo mange, som synes er det aller vigtigste i hele verden. De må da så være glade for at have det hele for sig selv. Helt selv.

Men EU og Europa går efter igen af gå strækmach kommer resten af verden til at nyde deres frihed. Og måske endog i en art demokrati, som det opbygges i Kina, hvor folket har demokrati under en overordnet statslig paraply, hvor der tages højde for det ikke glider i svinget og bliver selvdestruktiv, som et demokrati har for vane at blive. Det er en samfundsmodel, som mange andre lande vil tilslutte sig. Og kineserne har villigt stillet deres ekspertise og investeringer om samfunds- og økonomiudvikling til rådighed i lande, hvor der er stærkt brug for det efter at de har tjent udelukkende vestens berigelse i år hundrede.

Tak for kaffe derude. Corona kom da virkelig til at forandre verden. Ik.

Lige en enkelt bemærkning til dine dommedags-profetier:
"Og nej. Tiden heler ikke alle sår".
Putin skal tænke meget over hvad det er han efterlader til sin - nej, den russiske befolkning: en kæmpe gæld for genopbygningen af Ukraine. Vesten lægger kun pengene ud!
Indtil Putin/Rusland kommer til fornuft er de i lommen på Kina, ligesom Belarus er i lommen på Rusland. Når det går op for russerne hvad så. Vil de finde sig i det?

Læste lige dette på TV2Venstre-News: Russisk ekspræsident udelukker ikke brug af atomvåben.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Dmitrij Medvedev åbnet for mulig brug af strategiske atomvåben.

Den tidligere russiske præsident og premierminister Dmitrij Medvedev vil ikke udelukke, at Rusland kan bruge atomvåben til at forsvare områder, som russiske styrker har erobret under krigen i Ukraine.

Tsar Vladimir har allerede for 6 måneder siden regnet med at indkalde reserven på 300.000 mand. Så alt går efter planen.
Godt nok er det så mærkeligt at reserven først får besked 1 dag før de skal møde. Men ok, det var nok også planen.

I Danmark og her i Frankrig raser krigen også, men kun med ord. Og jeg konstaterer at vi, i den vestlige verden er langt dårligere orienteret om "de andre" end de er om os. Bare se ovenfor: "Hele verdenssamfundet fordømmer Putin", skriver Garby-Holm, som altså i distraktion ser bort fra den halvdel af verden der har en anden mening, og som tilfældigvis er den fattige halvdel.
Men "vores" uvidenhed er ikke tilfældig. Den er planlagt med henblik på at vi ikke må have nogen anelse om at russerne har den mindste rest af sund fornuft i behold. Vi skal tro at vi er oppe mod en helt meningsløs aggression. Derfor ved næsten ingen i de vestlige lande noget om USA's støtte til Euromaidan, eller om Minskaftalerne, eller om Nordstream 2 osv osv. Og de få af os der endnu husker disse kendsgerninger... ja, det er forrædere og Putin-elskere.

Selvfølgelig har en sag 2 sider. Men det forekommer mig at du er smuttet over på side nr. 2.
Dit indlæg virker ikke særligt afbalanceret. Nærmest lidt,- du alene vide.

Smuttet over på side 2? Tak for spørgsmålet Hans. Hvis et minimum af erindring om de begivenheder der har ført til en konflikt... er et tegn på at man er kommet over på side 2, så ja. Så er jeg på side 2.

Hans, med hensyn til min "jeg alene vide" holdning, så var den skam helt bevidst, men kun foreløbig, nemlig indtil en anden person, ved et vægtigt indlæg, påviser at have langt mere viden end mig. Du kunne være denne person der fritager mig fra en tung rolle. Så jeg håber virkelig du kommer med nogle fakta og argumenter, hvorefter jeg kan sove roligt med den trygge overbevisning at der findes klogere end mig.

Tja Den demokratiske Storfyrste Putin og hans gangstervenner er nu tæt på at starte WW III. Hans hjemmesygeplejerske har vist givet ham forkert medicin.

Jeg tror titlen på artiklen er vildledende: Putin indkalder reserverne, står der i titlen, men de der nu indkaldes er tværtimod den egentlige hær, mens man hidtil har brugt en livgarde for præsidentembedet."Reserverne" det må vist være dem der står til rådighed når hæren på en million mand er brugt op. Så der er lang vej igen.
Men jeg vil vende tilbage til Hans og spørgsmålet om hvorvidt man kan sympatisere med russerne i denne sag.
Jeg ved ikke nok til at sympatisere med den ene eller den anden i krigen. Og jeg fornemmer at denne tøvende, undersøgende holdning er nok til at man bliver stemplet som naiv, fjendtlig eller forrædder i Piopio-miljøet. Men hver dag får jeg bekræftet hvor uvidende mange vesterlændinge er om de mekanikker, der har ført til krigen.

Ja jeg så en journalist fra Der Spiegel på tysk tv og journalisten mente at 300000 ikke slog til men mange flere er på vej til at blive mobiliseret!!

Ja jeg så en journalist fra Der Spiegel på tysk tv og journalisten mente at 300000 ikke slog til men mange flere er på vej til at blive mobiliseret!!