V-politiker på jagt efter smuds i regionerne: Det er så pinligt

Venstre-ordfører prøvede at finde belastende oplysninger om regionspolitikere. Pinligt, mærkeligt og forkasteligt, lyder kritikken.
Hvor meget bruger regionsrådsmedlemmerne på taxakørsel, bestyrelseshonorarer og kontorindretning, lød en lang række spørgsmål til en ansvarlige minister for regionerne, fra et anonymt folketingsmedlem.

I et angiveligt forsøg på at skaffe opbakning til regeringens forslag om at afskaffe regionerne og erstatte dem med udpegede bestyrelser, skulle regionsrådsmedlemmernes pengeforbrug frem i lystet, og derfor ville et folketingsmedlem blandt andet gerne vide, hvor mange penge regionerne bruger på kost, logi og drikkevarer, når regionalpolitikerne er på udvalgsture.

I alt 19 spørgsmål var rettet til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der har ansvaret for regionerne, skriver Jyllands-Posten.

Intet var åbenbart for småt, for også udgifter til ting som aviser, iPads, taxakørsel, internet, telefoner, tjenestebiler, administration, konferencer, kurser, indretning af kontorer samt løn og vederlag i bestyrelser, skulle frem.

Også Danske Regioners honorarer til en sundhedsekspert, der har været kritisk overfor regeringens udspil, skulle granskes.

Trak spørgsmål efter afsløring

Spørgsmålene til ministeren blev stillet anonymt som et såkaldt udvalgsspørgsmål, men ifølge Folketingets regler kan ethvert medlem bede om at få oplyst, hvem der står bag spørgsmålet.

Ifølge et svar for udvalget, så er det Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann, der står bag de mange i første omgang anonyme spørgsmål.

En henvendelse til Jane Heitmann fra Jyllands-Posten om spørgsmålene lægger en pludselig dæmper på hendes spørgelyst. I hvert fald bliver alle spørgsmålene om regionsrådsmedlemmerne de fjernet fra Folketingets hjemmeside.

Tilbage står kun 19 tomme felter med to ord: ”Spørgsmålet tilbagetaget”.

Vækker forundring i egne rækker

Jane Heitmanns spørgelyst får en lang række af Venstres politikere i regionerne til at undre sig.

Venstres gruppeformand i Region Sjælland, Kirsten Devantier, kalder fremgangsmåden for en ”mærkelig facon” og gruppeformanden for Venstre i Region Midtjylland, Ib Bjerregaard, kalder Heitmanns ageren for ”direkte forkasteligt”.

Formanden for Danske Regioner, regionsrådsformand Stephanie Lose, kalder Heitmanns adfærd for en ”sørgelig tilgang”.

Hun forsøger at appellere til misundelse og politikerlede i stedet for at diskutere indhold af sundhedspolitikken.

Bo Libergreb, der er gruppeformand for Venstre i Region Syddanmark, er både "rystet og rasende" og han sætter spørgsmålstegn ved om partifællen overhovedet kan være sundhedsordfører.

"Jeg er rystet og rasende. Det er på et utroligt lavt niveau. Hun forsøger at appellere til misundelse og politikerlede i stedet for at diskutere indhold af sundhedspolitikken. Jeg undrer mig over, at hun kan være sundhedsordfører," siger han til Fyens og  fortsætter:

"Normalt er det politiske modstandere, man bliver rasende over og ikke partifæller, der laver snusket muldvarpearbejde og fremmer politikerlede."

Regionsformand: Det er så pinligt

Kritikken af Jane Heitmann er ikke forbeholdt regionsrådsmedlemmerne fra Venstre. Også regionsformanden for Region Midtjylland, socialdemokraten Anders Kühnau, tager afstand.

”Det er så pinligt, at Venstres sundhedsordfører ikke en gang vil stå ved, at det er hende, der ville hænge regionsrådsmedlemmer ud for at have modtaget nødvendige arbejdsredskaber - f.eks. en ipad til at læse vores mødedagsordner, som kun udkommer elektronisk,” skriver han på Facebook, og fortsætter:

”Jeg afholder mig fra at spørge om folketingsmedlemmernes privilegier og udgifter til studieture, som ikke har sidestykke i dansk politik. Jeg har nemlig tillid til, at politikerne bruger vores skattekroner med omtanke. Og hvis ikke de gør det, kan jeg heldigvis bruge min stemmeret og vælge andre, jeg har tillid til.”

Også formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen, kritiserer Jane Heitmann. I et tweet konstaterer han, at ”meget lavere niveau kan man vel ikke finde”.

placeholder

Netavisen Pio har forsøgt at få en kommentar fra Jane Heitmann, men hun holder vinterferie.

Opdatereret, kl. 15.00: Jane Heitmann har sendt følgende kommentar til Hans Redder fra TV2:

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja der er heller ikke nogen nedre grænse hos Venstre, men det er godt at svineriet kommer frem.

Annonce

Annonce