Annonce

SAS-medarbejdere om mega-fyringer: Forfærdeligt, men ikke overraskende

En række tillidsfolk fra Københavns Lufthavn er bekymrede for både kollegaer og lokalområde. ”Det kommer jo ikke bag på os alt det her,” siger lufthavnsportør.
Dagens helt store nyhed, er at det skandinaviske flyselskab, SAS, fyrer 5.000 medarbejdere, heraf 1.700 fuldtidsansatte i Danmark. Det sker som følge af coronakrisen.

Både bagageportører, kabinepersonale, piloter og administrativt personale vil blive berørt af fyringerne.

Hos kabinepersonalets fagforening, Cabin Attendants Union (CAU), som har selvstændige overenskomster med SAS i Danmark, ærgrer formand Christa Ceré sig over fyringerne. Men det kommer ikke som den store overraskelse, siger hun til Netavisen Pio:

Det skaber en masse utryghed blandt medlemmerne

”Det er en meget, meget trist nyhed. Men det er ikke helt uventet, når alle vores fly står på jorden. Nu afventer vi, at vi bliver indkaldt til dialog med SAS, og så må jo se, hvilken størrelsesorden det drejer sig om specifikt for os.”

”Det skaber en masse utryghed blandt medlemmerne: ’Gælder det mig, eller hvem gælder det? Og hvor mange løber det så op i?’ Det er klart, at det er forbundet med stor utryghed. Men vi ved ikke ret meget på nuværende tidspunkt.”

Lufthavnsportør: Handler om meget mere end SAS

Finn Skou Nielsen på 58 år er ansat som lufthavnsportør i SAS Ground Handling, der står for håndtering og ekspedition af passagerer, bagage og fragt.

For ham handler det om meget mere end bare SAS:

Det er i høj grad forfærdeligt for Tårnby Kommune

”Det er forfærdeligt for SAS, men det er jo egentlig også forfærdeligt for Danmark. Og det er i høj grad forfærdeligt for Tårnby Kommune. Det er jo ikke kun SAS, det handler om. Det handler også om alle dem, som leverer, altså leverandører og underleverandører,” siger han til Netavisen Pio.

Ligesom formanden for kabinepersonalets fagforening, CAU, er lufthavnsportør Finn Skou Nielsen heller ikke overrasket over udmeldingen fra SAS.

”Det kommer jo ikke bag på os alt det her. Det vil påvirke samfundet i lang tid, og specielt vil der være nogle brancher, som er særligt følsomme, herunder luftfartsbranchen og det, der relaterer til luftfartsbranchen,” siger Finn Skou Nielsen, som også er arbejdsmiljørepræsentant:

Det vil da have nogle psykiske påvirkninger af medarbejderne

”Det vil da have – det kan jeg sige som arbejdsmiljørepræsentant – nogle psykiske påvirkninger på medarbejderne her det næste stykke tid. For hvem skal prikkes? Der er jo ingen, der er sikre.”

Han fortæller, at de normalt er 14 medarbejdere på arbejde i den afdeling, som han tilhører. I dag er de kun to.

”Vi er cirka 40 tilbage ud af 800. Resten er sendt hjem på trepartsaftalen, men den hører jo også op. Og det er sikkert det, SAS har taget konsekvensen af. Når der er nul i indtægt, har de heller ikke de 25 procent, de selv skal kaste i lønningsposen,” siger Finn Skou Nielsen til Netavisen Pio.

placeholder

 

3F Kastrup: Der er mere skidt i vente

Hos Danmarks største fagforening, 3F, som organiserer de ansatte, der bl.a. står for bagage, fragt og vedligeholdelse, er man meget bekymret for fremtiden:

”Det er ikke bare noget rigtig skidt for alle de enkeltpersoner, som det berører, men det er også et konjunkturbarometer for forventningerne. Når der ikke er nogen, som køber flyrejser, så er der mere skidt i vente,” siger Henrik Bay-Clausen, formand i 3F Kastrup, til DR

Så sent som i går, mandag, meldte det norske luftfartsselskab, Norwegian ud, at der ikke vil være nogen Norwegian-fly i Danmark før 2021.

Det kommer til at gøre rigtig ondt det her

Og selvom SAS-udmeldingen var både ventet og frygtet, rammer det alligevel ekstra hårdt i 3F Kastrup, der bl.a. organiserer 1.500 ansatte i SAS:

”Vi ved endnu ikke, hvor mange af vores der bliver fyret, men det bliver en del. Det kommer til at gøre rigtig ondt det her,” siger Henrik Bay-Clausen til TV 2 Lorry.

Fyringerne vil især ramme 3F’ere i Tårnby, København og Hvidovre, mener den lokale fagforeningsmand. Størstedelen af de 3F’ere, der er ansat i SAS, bor nemlig i Tårnby Kommune, Københavns Kommune og Hvidovre Kommune.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Wow 🤪

Det er glædeligt at se det private arbejdesmarked indser at flyverne forurener og derfor lukker

Wow til dig 😡

Til Jan Mortensen og ander se kommentarne til nyheds-artikel...Rohde skælder politiet ud------