Annonce

"Alvorlig og betændt". Partier vil have Vanopslaghs boligsag undersøgt

Enhedslisten og Alternativet vil have Folketinget til at undersøge LA-formands boligsag. Folketingets formand afviser: Gør som vi plejer
Foto: Folketinget/Marie Hald
Peder Hvelplund (EL), gruppeformand
Det skal undersøges, om formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh skal anmeldes for bedrageri.

Det mener Enhedslisten og Alternativet, efter flere juridiske eksperter i en artikel i Information vurderer, at Vanopslaghs boligsag er så påfaldende, at den bør efterforskes af politiet.

"Det er en meget alvorlig og betændt sag. Der er jo meget, der tyder på, at det her er noget, der er sket med forsæt," siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, til DR.

En holdning, der altså bakkes op af Alternativet.

Gør som vi plejer

Men den undersøgelse mener Folketingets formand, Søren Gade (V), ikke er nødvendig. Han henviser til at man benytter den samme praksis som i tidligere sager.

"Jeg vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men jeg kan oplyse, at et tidligere Præsidie har besluttet, at når en medlemsbolig tidligere ikke har været anvendt i overensstemmelse med reglerne, har medlemmet tilbagebetalt tilskuddet til dobbelt husførelse," siger han i en skriftlig kommentar.

Sagen kort

Sagen handler kort om, Alex Vanopslagh i 2020 opsagde sin leje-lejlighed i Vanløse i Københavns Kommune.

Han flyttede folkeregisteradressen til sine forældre i det vestjyske. Senere lejede han en mindre, billig lejelejlighed i Struer, og flyttede sin folkeregisteradresse hertil.

Samtidig med at Vanopslagh officielt flyttede til det vestjyske, søgte han om og fik stillet en gratis medlemsbolig i indre by København til rådighed af Folketinget. Med lejligheden følger et årligt tilskud fra Folketinget på 32.000 kroner for dobbelt husførelse.

Information afdækkede, at Alex Vanopslagh ikke opholdt sig tilstrækkeligt mange dage i Struer til at have sin officielle adresse dér.

I konsekvens heraf opsagde Vanopslagh både sin lejelejlighed i Struer og sin medlemsbolig i København.

Alex Vanopslagh har flere gange afvist, at der var tale om bevidst snyd, men at han havde sjusket og ikke havde sat sig ind i reglerne.

En lang tradition

Folketingsmedlemmerne har en lang tradition for at have problemer med at overholde reglerne for folketingslejligheder og tilskud til dobbelt husførelse.

I 2021 måtte Socialdemokratiets daværende boligordfører Tanja Larsson trække sig, efter at det kom frem, at hun fremlejede en andelslejlighed i København, mens hun boede i en af folketingets lejligheder.

Også det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup boede i en ejerlejlighed på Christianshavn sammen med sin kæreste og børn, selvom han havde sin folkeregisteradresse i Thy.

Han havde udover lejligheden på Christianshavn samtidig en folketingslejlighed i København, der gjorde, at han fik 30.000 kroner årligt i tilskud til dobbelt husførelse.

Den sag kom frem i 2015.

Tidligere har også de tidligere konservative folketingsmedlemmer Henriette Kjær og Lene Espersen fået tilskud til dobbelt husførelse, fordi de havde proforma-adresse i Jylland.

Har 90 lejligheder

Folketinget råder over i alt 90 lejligheder i København, som Folketinget stiller til rådighed for medlemmer, der har fast bopæl uden for Sjælland.

Såfremt Folketinget stadig har ledige lejligheder til rådighed, når medlemmer med fast bopæl uden for Sjælland har taget deres del, kan andre medlemmer søge om at få en lejlighed stillet gratis til rådighed for et år ad gangen.

Begrundelsen for lejlighedsordningen er, at folketingsmedlemmer, der er bosat langt fra København, ikke skal ud på det pulserende københavnske boligmarked og lægge 2-3 millioner kroner for en bolig, når de bliver valgt til Folketinget.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen, mennesker som Alex Vanopslagh begår kun fejltagelser. Det er ikke som os andre, der begår socialbedrageri, som er strafbart ifølge starffelov og kan give op til 1,5 år i fængsel. En ung kvinde er således netop idømt et halvt års betinget fængsel for uretmæssigt at have unddraget statskassen for ca. 55.000 kr. før skat vel at mærke. Samt krav om tilbagebetaling.

Alex Vanopslagh har inkl. uberettiget husleje inkasseret ca. 362.000 kr., skattefrit vel at mærke.

Men som sagt. Mennesker som Alex Vanopslagh begår kun fejltagelser. Og Alex Vanopslagh har flere gange hævdet, at han hverken kendte lovgivningen eller Folketingets regler, og at han derfor ikke var opmærksom på, at han overtrådte dem. Desuden betrakter Alex Vanopslagh som afsluttet.

Tænk oven i hatten at kunne være sin egen dommer! Det skal jeg huske næste gang jeg laver et bankrøveri: Hr. betjent, jeg viste ikke det var ulovligt. Så bliver jeg løslad med det samme med en undskyldning og erstatning for svie og smerter.

Manglende kendskab til loven er ingen undskyldning - så AV kunne jo have spurgt sig for.
Mistilliden til politikerne er ikke uden grund
.

Mette gør også kun fejltagelser, ellers var hun vel buret inde for misbrug af 22 milliarder af skattekroner.

ÅHH GUD, er du ikke kommet længere. SÅ TA`R VI DEN EN GANG TIL:
Mette F. har intet gjort, og kunne intet gøre UDEN et flertal i Folketinget.
Men selvfølgelig, hvis du IKKE VIL forstå, er du jo undskyldt.

Bent Hansen.. er du ikke kommet over dine mindreværdskomplekser endnu???
Mette har intet ulovligt gjort, er heller ikke dømt for noget. Synd du har så svært ved at forstå fakta!

Annonce