Annonce

Kvinder møver sig ind på klassiske mandefag

Antallet af kvindelige elektrikerlærlinge er tredoblet siden 2014. Også andre fag i installationsbranchen og metalindustrien oplever fremgang på området.
Foto: Tekniq Arbejdsgivere
På billedet ses Dea Høm, som er i lærer som beslagsmed
Selvom langt de fleste i traditionelle mandefag som elektriker eller smed stadig er mænd, så begynder udviklingen så småt at vende.

Det viser tal fra Børne - og Undervisningsministeriet.

Tendensen er størst hos elektrikerne, hvor der i 2014 var 53 kvinder, som var i gang med uddannelsen. I år er det tal vokset til 176. Også fag som vvs-energispecialist, industritekniker og smedeuddannelse kan være med, når det gælder om at få flere kvinder.

Troede at det kun var for mænd 

En af de kvinder, som har valgt et mandedomineret fag, er Dea Høm. Hun er under uddannelse som beslagsmed.

“Da jeg var under uddannelse hos gardehusarerne i Slagelse, troede jeg også, at beslagsmed-faget kun var for mænd,” siger Dea Høm ifølge en pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgivere.

Det billede blev dog hurtigt ændret, og i dag har hun forhåbninger for fremtiden i forhold til at få flere kvinder ind i faget.

Måske er vi flere kvinder end mænd i faget om 10-15 år

“Fra mange mestre hører jeg nu, at vi piger er mere grundige og perfektionistiske. Det giver tilfredse kunder, og mange flere vil gerne tage kvinder i lære. Måske er vi flere kvinder end mænd i faget om 10-15 år,” tilføjer hun.

Flere kvinder til mange fag

At udviklingen er vendt på mange klassiske mandefag, viser tallene fra Børne - og Undervisningsministeriet.

I 2014 var der 53 kvinder på elektrikeruddannelsen, mens der i dag er 176. På uddannelsen som vvs-specialist var der i 2014 8 kvinder på uddannelsen, og i dag er der 33.

39 kvinder gik på smedeuddannelsen i 2014. I dag er der 89. For industriteknikerne var der i 2014 24 kvinder på uddannelsen, mens der i dag er 76.

Det er en god nyhed, når der mangler faglært arbejdskraft, mener TEKNIQ Arbejdsgivere.

“Det viser med al tydelighed, at vi er på vej i den rigtige retning. Hvis vi skal sikre nok faglærte til de kommende år, så er det vigtigt, at vores uddannelser også kan appellere til de unge – uanset køn. Vi har simpelthen ikke råd til at se bort fra talenterne i halvdelen af befolkningen”, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, ifølge en pressemeddelelse.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dejligt at kvinderne møver sig ind i mandefagene. I Sverige ser jeg ofte kvinder i skraldebiler og på genbrugsstationerne, og senest en ung, spinkel pige med kranbil der skulle hente en havareret personbil. Herligt.

Det er rigtigt fint, både Dea Høm og hest ser ud til at befinde sig vel.

'møver' er da negativt ladet - kan en 'uddannet cand.mag i analytisk journalistik' ikke finde et bedre ord for noget positivt?

Det er dejligt at se flere kvinder i håndværksfagene, da jeg arbejdede i et malerfirma, havde vi en del rigtigt dygtige kvinder ansat, som faktisk var dygtigere og meget mere kvalitets beviste end mange mandlige kolleger, så den udvikling må virkelig gerne fortsætte

Forskere er overrasket over, at tendensen er så tydelig: Jobansøgere bliver systematisk frasorteret efter alder. Arbejdsmarkedets seniorer har helt ret, når de føler sig frasorteret og forskelsbehandlet på jobmarkedet, for de bliver diskrimineret, viser nyt, stort forskningsprojekt.

Aldrig har så mange seniorer følt sig frasorteret og aldersdiskrimineret på det danske arbejdsmarked. Og nu slår et forskerhold fast, at den følelse har bund i virkelighedens verden.

Jo ældre du er, når du søger et nyt job, jo mindre er sandsynligheden for, at du bliver ansat.

Og så vil Socialdemokratiet og Mette Frederikesen afskaffe seniorjob ordningen??? Hvad helvede skal vi 60 år +, som står til at ryge ud af dagpengesystemmet leve af Mette. HVAD.

Skal vi side på en bænk og dø af slut efter at have arbejdet i 40 år, betalt millioner af kr. i skat og indbetalt i 30 år + til efterlønnen og mest af alt seniorjob ordningen - Opfyldt vores pligt og nu uden ret?

HVOR FANDEN ER RETFÆRDIGHEDEN I DET???

Der er ingen retfærdighed til, mette belønner kun dem der ikke vil arbejde.

BU HU HU, og det er også mettes skyld at der ikke er flere af de grønne is!

Øv hvor er hende mette bare dum!