Annonce

Stor undersøgelse: Disse brancher oplever mest uønsket seksuel opmærksomhed og chikane

Hver femte danske medarbejder har, inden for det seneste år, oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane. Særligt to brancher skiller sig ud.
Foto: Coulorbox
Sexchikane, sexisme og grænseoverskridende adfærd på kontoret
I brancher, hvor medarbejderne har meget kontakt med borgere, kunder og klienter rapporteres der oftere om uønsket seksuel opmærksomhed og chikane end i andre brancher.

Og særligt to brancher skiller sig ud.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der sammenligner omfanget på tværs af 38 brancher i Danmark. Undersøgelsen er baseret på svar fra i alt 9.012 personer.

Branchen med den største forekomst er Restauranter og barer, hvor 41,2 procent af de adspurgte medarbejdere har rapporteret en grænseoverskridende handling inden for det seneste år, herefter kommer Hotel og camping (36,2 procent) og Døgninstitutioner og hjemmepleje (28,8 procent).

"Generelt rapporteres der oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i brancher, hvor medarbejdere har meget kontakt med borgere, kunder og klienter end i andre brancher," siger Ida E. H. Madsen, der er seniorforsker på NFA, og som er projektleder på det projekt, som har udarbejdet rapporten.

Kunder og brugere er oftest problemet

Det er især kunder, ikke chefer eller kolleger, som er problemet i de her brancher, viser undersøgelsen.

"Tallene tyder også på, at udøveren af adfærden i disse brancher ofte er en person, som ikke er ansat på arbejdspladsen," siger Ida E. H. Madsen.

Den laveste forekomst af uønsket seksuel opmærksomhed ses i branchen 'Energi og råstoffer', hvor 12,1 procent af de adspurgte medarbejdere rapporterer at have oplevet grænseoverskridende adfærd de seneste 12 måneder.

Kvinder oftere udsat

Generelt rapporterer kvinder oftere om uønsket seksuel opmærksomhed og chikane end mænd.

Det gælder også i brancher, hvor der er et overtal af mænd.

Eksempelvis i anlægsbranchen, hvor der er flest mænd ansat inden for branchen (89 procent), findes der flest kvinder, som rapporterer uønskede hændelser (42 procent).


Fakta: Hvad er uønsket seksuel opmærksomhed og chikane?

NFA bruger seksuel opmærksomhed og chikane som et samlebegreb, der omfatter tre typer adfærd:

1. Kønskrænkende adfærd – kan eksempelvis indebære, at man bliver nedgjort på grund af sit køn eller, at man bliver udelukket fra aktiviteter på grund af sit køn eller seksualitet.

2. Uønsket seksuel opmærksomhed - kan være uønskede tilnærmelser, seksuelle kommentarer eller berøringer.

3. Seksuel tvang og bestikkelse - kan være, at man afkræves seksuelle handlinger til gengæld for en belønning (f.eks. ansættelse, lønforhøjelse eller forfremmelse) eller, at man udsættes for overgreb som voldtægt eller voldtægtsforsøg.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er der slet ingen der oplever en ønsket seksuel adfærd ? Det bliver jo lidt akavet at spørge først, om man må sige et kompliment. Og hvis man nu ikke ligner en super skøn stjerne, så gør man klogt i at dukke nakken og holde god afstand, ellers er det helt klart uønsket og kriminelt.

Verden er af lave, alt er forbudt eller påbudt.

Vi må lave en kampagne med tishirts hvor der står berøring tilladt for datingsøgende kvinder. Så er der samtidig givet samtykke. Nu bliver det endnu sværere at få flere tik at få børn og dermed øge vores fremtidige velfærd . Det er sgu sørgeligt. Jeg har måtte finde mig en udenlandsk pige . De danske piger er sgu gået i frivillig syllibat.