Annonce

Navnerumlerier i socialdemokratiske kaffeklubber: “Den slags tale skader partiet”

De tiltagende forlydender om, at statsministeren og S-formanden Mette Frederiksen måske er på vej til topjob i Nato giver uro i S-rækkerne
Foto: Morten Fauerby/Finansministeriet
Nicolai Wammen, finansminister
De tiltagende forlydender om, at statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er med i opløbet om det internationale topjob som generalsekretær i Nato, giver anledning til uro i den socialdemokratisk folketingsgruppe.

Det anses for givet, at finansminister Nicolai Wammen står til at overtage roret fra Mette Frederiksen - både som formand for Socialdemokratiet og posten som statsminister - hvis Mette Frederiksen ender på posten som Nato-generalsekretær. Hvor valget som S-formand selvfølgelig skal konfirmeres af en ekstraordinær/ordninær partikongres.

Men hvem skal så være socialdemokratisk finansminister efter Nicolai Wammen? 

Facebook-opslaget med stor symbolværdi

Bedømt ud fra hvem, der var Mette Frederiksens nærmeste rådgivere under de langstrakte regeringsforhandlinger, der førte til dannelsen af SVM-regeringen, så er svaret nuværende erhvervsminister Morten Bødskov.

Nicolai Wammen og Morten Bødskov ankom til Christiansborg i samme bil

Samme Bødskov fik cementeret sit ry som nummer tre i S-geleddet på selve valgaftenen 1. november sidste år, hvor Nicolai Wammen og Morten Bødskov ankom til Christiansborg i samme bil kort før Mette Frederiksen ankom for at blive hyldet på borgen.

På den måde fik både Wammen og Bødskov tydeliggjort, at de er Mette Frederiksens nærmeste rådgivere.

“Tak Danmark. Hvilken vanvittig aften!,” lød Bødskovs korte tekst til Facebook-opslaget, hvor Bødskov og Wammen ses stikke hovederne tæt sammen.

placeholder

 

Spørger man - uden for citat - i den kaffeklub, hvor Morten Bødskov er formand, Morgenmadsklubben, ja, så er det sådan verden ser ud: Mette, Wammen, Bødskov - den rækkefølge. Og uden Mette på holdet, ja, så er rækkefølgen Nicolai Wammen og Morten Bødskov.

I kaffeklubben Morgenmadsklubben er man fly forbandet over, at der i en anden af S-kaffeklubberne, Netværket, i krogene har været ymtet om, at rækkefølgen - uden Mette Frederiksen på holdet - måske ikke står hugget ud i granit.

For hvem siger, at nuværende justitsminister Peter Hummelgaard (S) - som er medlem af Netværket - ikke kunne blive en glimrende finansminister?

“Den slags tale skader partiet”

Hos Morgenmadsklubben - som er ledet af Morten Bødskov - mener man, at det er skadeligt overhovedet at tale om navne og rangfølge i den nuværende situation:

tidspunktet er helt forkert

“Det slags tale skader partiet. Intet andet. Og tidspunktet er helt forkert,” siger et medlem af den 18 mand store Morgenmadsklubben til Netavisen Pio - med henvisning til at ingen jo aner om Mette Frederiksen i sidste ende havner på Nato-generalsekretærposten.

Fortsat uden for citat understreges det, at Morgenmadsklubben har ladet forstå på rette sted (Læs: S-kaffeklubben Netværket, red.), at “al snak om navne nu må forstumme”. Og også at beskeden “ser ud til at være forstået”.

Nej til Wammen-Bødskov-aksen

Et andet sted i S-folketingsgruppen lyder melodien over for Netavisen Pio, at det vil være at spænde livremmen alt for hårdt rent ideologisk, hvis både Wammen og Bødskov skulle rykke op i geledderne.

Makkerparret Wammen-Bødskov tegner tilsammen langt fra en tilstrækkelig tydelig socialdemokratisk lønmodtagerprofil, lyder det herfra. Her mener man, at buen i forvejen - med SVM-konstruktionen, afskaffelse af store bededag og planen om at afskaffe seniorpensionen - er spændt til det yderste.

Opdateret kl. 16.10

De fire socialdemokratiske kaffeklubber

 

Socialdemokratiske kaffeklubber er et historisk fænomen.

Der er fire kaffeklubber i den socialdemokratiske folketingsgruppe: Morgenmadsklubben med 18 medlemmer, Kaffeklubben med ni medlemmer, Netværket med 10 medlemmer og Frokostklubben med 12 medlemmer.

S-formanden har traditionelt stået uden for kaffeklubberne, som først og fremmest sikrer en rimelig fordeling af ordførerskaber og poster. I tider med tydelig fraktionsdannelse har kaffeklubberne haft en langt større betydning.

Morgenmadsklubben

Leder: Morten Bødskov

Medlemmer: Benny Engelbrecht, Mogens Jensen, Flemming Møller Mortensen, Astrid Krag, Trine Bramsen, Rasmus Stoklund, Leif Lahn Jensen, Annette Lind, Birgitte Vind, Camilla Fabricius, Mette Reissmann, Per Husted, Fie Hækkerup, Thomas Skriver Jensen, Maria Djurhuus, Kris Skriver og Kim Aas.

Kaffeklubben

Leder: Magnus Heunicke

Medlemmer: Lea Wermelin, Rasmus Prehn, Mette Gjerskov, Malte Larsen, Kasper Rough, Bjarne Laustsen, Rasmus Horn Langhoff og Matilde Powers.

Netværket

Leder: Pernille Rosenkrantz-Theil

Medlemmer: Peter Hummelgaard, Kasper Sand Kjær, Jeppe Bruus, Ane Halsboe-Jørgensen, Ida Auken, Anders Kronborg, Henrik Møller, Jens Joel og Jesper Petersen.

Frokostklubben

Leder: Nicolai Wammen

Medlemmer: Christian Rabjerg Madsen, Dan Jørgensen, Mattias Tesfaye, Kaare Dybvad Bek, Bjørn Brandenborg, Anne Paulin, Simon Kollerup, Thomas Jensen, Sara Emil Baaring, Thomas Monberg og Frederik Vad.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

mette-Wammen og Bødskov, i sandhed et trist trekløver.

Bødskov - nødløgn!

Bødsgård har kun et i hovedet det er Bødsgård uanset hvad.

Når der nu er gået hul på bylden med snakken om den næste formand for Socialdemokratiet, skal jeg da gerne byde ind med min opfattelse:

Nikolai Wammen er uden nogen tvivl både dygtig og kompetent i rigt mål, og han ser også ud til at være vellidt og respekteret blandt stort set alle på borgen.
Men han er også en noget farveløs skikkelse, en middelmådig debattør, og så ligner han unægtelig en mand uden et projekt eller måske bare en forvalter af det bestående.

Kunne jeg bestemme, blev den næste formand Mattias Tesfaye, men det er nok ikke særligt realistisk bedømt på det, man hører. Men så tager jeg gerne Hummelgaard som den bedste af de mulige kandidater i det fromme håb, at han vil lægge en linje tættere på det, vi havde før valget, og før Løkke og Ellemann kom med i regeringen.

Og det må hellere være et Socialdemokrati i opposition end et, der må sælge ud i en af næsten alle uønsket regeringsdannelse.

Der er mange der gør sig tanker i disse dage - Den gamle Tante i Pilestræde bidrager med en historie om at Mikael Ulvemann tidligere toprådgiver for Fogh Rasmussen har analyseret situationen - og er nået frem til at Frederiksen og Løkke har ingået en deal der sender dem begge til udlandet -Frederiksen til NATO og Løkke til EU som kommisær -
Suk ! Det tegner til at blive en lang sommer -🧐

Med Trols Lund Poulsens udtalelser i dag er SVM regeringen på vej mod afgrunden. Den når ikke et års fødselsdag.

Det ville gavne Danmark!

Dansk politik er på speed, som en vis Løkke-far plejer at sige.

Alt imens lukker arbejdspladserne i dansk landbrug ned!

Ingen politikere har formået at få aftalerne i hus inden Paris-aftalerne lukker dansk landbrug i et hug!

Politikerne er på speed!

Beslutningerne er død og borte!

Coronaen tog minken!

Inflationen tager landbruget!

Taberne bliver danskerne, der må forøge CO2-aftrykket for blot at få mad på bordet!

Hvis danske politikere var på rugbrød, frikadeller og havregryn i stedet for speed, ja, så havde landbruget og forbrugerne måske en chance.

De nye protein-rige planter dør i tørken!

Danmarks Naturforening og venstrefløjen har sovet tornerose-søvn, alt imens svinene ender på tyske slagterier.

Langsigtede beslutninger for landbruget er blevet borte i de ledende politikeres speed.

Innovationen af dansk landbrug er blevet borte i penge til alt det mest nødvendige.

Alt imens pengene fosser ud af landet!

Mangel på fødevarer kan få politikere på nye positive tanker for nationen, for folket, for forbrugerne, for pensionisterne, for småbørns-familierne.

Det ungdommelige speed er på vej bort med fornuftens beslutninger med en Wammen og Stephanie Lose i fører-sædet.

Er det bare mig, men sidder eliten ikke i de små kaffeklubber ? Specielt de to sidste !!

Det kniber for mig at se noget mønster i disse klubbers medlemmer eller ej. Men de angives at sikre 'ligelig fordeling' af poster - vel til diverse basis-ståsteder, så der må vel være eet ? Kunne man evt få en forbrugervejledende oversigt over de forskellige klubbers karakteristika ?

Socialdemokratiet er diffinitivt ikke et arbejderparti længere. Ej heller de udsattes parti. Det er, om nogen, blevet til elitens parti med det svigt de nu udsætter velfærdsstaten for. HELT UTILGIVELIGT.

ALDRIG MERE SOCIALDEMOKRATIET.