Annonce

Løkke vil smide regions-politikerne på porten

Ugebrevet Mandag Morgen erfarer, at regeringen vil nedlægge de fem regionsråd og erstatte de 205 folkevalgte politikere med administrative enheder
Regeringen lægger op til at nedlægge de fem regionsråd med hver 41 politikere som led i regeringens kommende sundhedsreform, der fremlægges lige efter efterårsferien.

Det erfarer Ugebrevet Mandag Morgen.

Ifølge ugebrevet erstattes de i alt 205 regionspolitikere af nye administrative enheder helt renset for folkevalgte politikere.

Regeringen vil oprette en ny type samarbejde – såkaldte sundhedsklynger - mellem landets i alt 21 akutsygehuse og de praktiserende læger og de omkringliggende kommuner.

De nye sundhedsklynger vil få hver sin ledelse, og skal ifølge regeringen sikre et mere sammenhængende lokalt sundhedsvæsen.

Mandag Morgen understreger, at Løkke & Co. endnu ikke er endeligt færdige med sundhedsreformen. Den endelige sundhedsreform kan derfor ende med at se anderledes ud.

Men vælger statsminister Lars Løkke Rasmussen en model med de 21 sundhedsklynger med hver sin bestyrelse, vil de i gennemsnit få et optageområde på omkring 300.000 indbyggere.

Inspireret af tre sundhedseksperter
Meget tyder på, skriver Ugebrevet Mandag Morgen, at regeringen har ladet sig inspirere kraftigt af de tanker, som tre af landets mest respekterede aktører i sundhedsdebatten lancerede i en kronik i dagbladet Politiken i april i år.

Heri argumenterede de to professorer, Frede Olesen og Kjeld Møller Pedersen, samt tidligere administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Petersen, for en helt ny måde at organisere sundhedsvæsenet på.

De foreslog at oprette et antal sundhedsklynger rundt om i landet, der får ansvaret for ledelsen af den samlede sundhedsindsats i klyngens optageområde på tværs af hospitaler, praktiserende læger og den kommunale sundhedsindsats.

Ledelsen skulle bestå af mindst tre personer: En praktiserende læge udpeget efter indstilling fra og blandt de klynger, som de praktiserende læger er ved at etablere rundt om i landet; en faglig stærk hjemmesygeplejerske eller tilsvarende efter indstilling fra de kommuner, der betjenes af hospitalet; og en person fra hospitalsledelsen, der har indsigt i og overblik over det samlede sundhedsvæsen.

Regeringens forslag er ikke en tro kopi af de tre sundhedseksperters forslag, men der er hentet stor inspiration herfra, erfarer Mandag Morgen.

De 21 akutsygehuse er:

Vendsyssel (Hjørring), Aalborg, Thisted, Viborg, Randers, Aarhus (Skejby), Gødstrup (Vestjylland), Horsens, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Odense, Slagelse, Holbæk, Hillerød, Køge, Herlev, Hvidovre, Rigshospitalet, Bispebjerg og Nykøbing Falster.

S: Ikke brug for panikløsninger
Den socialdemokratiske regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen, advarer i et tweet mod det han kalder panikløsninger:

Danmarks vigtigste velfærdsområde Sundhedsområdet har ikke brug for panik ændringer

"Danmarks vigtigste velfærdsområde Sundhedsområdet har ikke brug for panik ændringer. Derimod er der brug for fortsat styrket fokus på indhold og løsninger. Vi skal støtte vores medarbejdere i det arbejde og ikke kaste dem ud i kaos!," skriver Heino Knudsen i tweetet.

Også administrende direktør i Danske Regioner, Adam Wolf, er stækt kritisk over for de ideer, der tilsyneladende ligger på Lars Løkkes arbejdsbord:

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Var det ikke en ide at nedlægge folketinget og genoprette det som et landsråd, hvor alle fik adgang til samme regnemaskiner og fik de samme oplysninger til debatterne, og derefter stemte efter overbevisning og ikke på Løkke eller Mette men på sagen.