Annonce

Ny måling: Venstre har fået mere ro på, men halter efter Liberal Alliance

Efter tre uger i formandsstolen ser det gamle landmands-parti ud til at have fået en smule ro på de dårlige meningsmålinger. Derudover fortsætter succesen for SF.
Foto: Venstre
Stephanie Lose, næstformand i Venstre og økonomiminister og Troels Lund Poulsen, formand i Venstre og forsvarsminister.
Det har som bekendt været hårdt at være Venstremedlem den seneste tid. Et katastrofalt folketingsvalg blev fulgt af den ene ulykke efter den anden.

Senest måtte erhvervskvinden Mia Wagner trække sig fra sin ministerpost, som hun kun nåede at bestride i et par uger.

Men meningsmålingerne ser ud til at forholde sig nogenlunde i ro.

Det viser mandagens måling lavet af Voxmeter for Ritzaus Bureau.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, så ville Venstre stå til 11,2 procent af stemmerne, svarende til 20 mandater. Tre mandater færre end partiet har nu.

Det er dog stadig en tilbagegang fra det dårlige valgresultat fra november 2022. Her fik partiet 13,3 procent af stemmerne.

Dagens måling er dog en fremgang både fra sidste uges måling på 10,2 procent og målingen for en måned siden, som lå på 9,9 procent.

Samlet tilbagegang for SVM

Venstres ene partner i regeringen, Socialdemokratiet, har oplevet en lille fremgang siden sidste uges måling. I dag står Socialdemokratiet til 20,5 procent mod 20,1 procent i sidste uge. Men det er en tilbagegang fra 22, 6 procent for en måned siden.

Tallene skal ses i lyset af, at Socialdemokratiet i sidste uge landede en aftale om det meget omtalte lønløft til udvalgte grupper af offentligt ansatte.

Og det er et stykke vej til valgresultatet fra 2022 på 27, 5 procent af stemmerne. Det udløste 50 mandater. Hvis der var valg i morgen, ville partiet hive 36 mandater hjem.

Samlet står SVM-regeringen til opbakning fra 38,1 procent af vælgerne

En anden regeringspartner Moderaterne står i dagens måling til at få opbakning fra 6,4 procent af vælgerne, som vil udløse 11 mandater. Det er både en tilbagegang fra sidste uges 7,2 og 7,7 procent for en måned siden.

Det er også et pænt stykke fra valgresultatet på 9,3 procent af stemmerne og de 16 mandater, som Lars Løkke Rasmussens nye parti fik.

Samlet står SVM-regeringen til opbakning fra 38,1 procent af vælgerne, mod 37,5 i sidste uge og 40, 2 for en måned siden. Ved valget i 2022 hev de tre partier sammenlagt 50,1 procent af stemmerne hjem. Det svarede til 89 mandater mod de 67 mandater, som de tre partier ville hente, hvis der var valg i morgen.

SF og LA vader i succes

I oppositionen på hver sin side af regeringen finder vi stadig SF og Liberal Alliance, som i tilfælde af valg, vil stå til at blive henholdsvis næststørste og tredjestørste parti i Folketinget.

SF står i denne uges måling til 13,8 procent og 24 mandater. Folkesocialisterne har oplevet fremgang stort set siden valget, hvor de fik 8,3 procent af stemmerne svarende til 15 mandater.

Liberal Alliance står i denne uge til 12,4 procent og 22 mandater. Situationen er her meget lig den hos SF. LA har været i fremgang stort set siden deres valgresultat på 7,9 procent og 14 mandater.

Støjberg har stadig medvind

Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stormede ind i Folketinget med et valgresultat på 8,1 procent og 14 mandater.

Partiets, som på trods af en arg modstand mod regeringen, alligevel gik med i årets finanslov, ville i dag kunne hive 9,8 procent af stemmerne hjem. Det svarer til 17 mandater.

Nye Borgerlige har det fortsat svært efter et tumultarisk år

På samme politiske fløj klarer Dansk Folkeparti sig op på 4,0 procent fra 3,7 i sidste uge, mod 2,6 ved valget i 2022. De ville i dag stå til at få 7 mandater mod de fem, de fik valgt ind ved valget.

Senere fik de dog Mette Thiesen og Mikkel Bjørn med ombord, efter de forlod Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige har det fortsat svært efter et tumultarisk år. Med Pernille Vermund tilbage i formandsstolen ligger partiet i dagens måling på 2,3 procent. Det er en tilbagegang fra seneste uges 2,8 procent, dog bedre end de 1,5 procent partiet stod til for en måned siden.

Ved valget i 2022 fik partiet 6 mandater. De blev senere til de nuværende tre med exit fra de to førnævnte og den kortvarige formand Lars Boje Mathiesen, som nu er løsgænger og muligvis overvejer at starte et nyt parti.

Mange små partier 

Det er længe siden, at der har været repræsenteret så mange partier i Folketinget som nu. På den blå fløj kæmper De Konservative stadig med sløje tal. Især er der langt op til de flotte målinger i sensommeren 2022, hvor formand Søren Pape Poulsen ville være statsministerkandidat.

I dagens måling står De Konservative tropper til 4,7 procent af stemmerne mod 5,3 i sidste uge. Ved valget i 2022 fik partiet 5,5 procent af stemmerne, som kunne veksles til 10 mandater. To flere end de ville få i dag.

Enhedslisten har dog noget mere at glæde sig over

De Radikale, som i slowmotion fik væltet den daværende S-regering, står i dagens måling til 4,3 procent mod 3,8 ved valget i 2022. Det ville i dag indbringe dem 8 mandater mod 7 dengang.

Enhedslisten har dog noget mere at glæde sig over. Venstrefløjspartiet kan i dagens måling mønstre opbakning på 8,1 procent. Opbakningen har været støt stigende siden folketingsvalget, hvor partiet endte med 5,1 procent af stemmerne og 9 mandater. I dag ville det blive til 14 mandater.

Sidst kommer vi til Alternativet, som fik fornyet styrke med 3,3 procent af stemmerne og 6 mandater, som kunne hjælpe enmandsbandet Torsten Gejl. I dag ville partiet dog ende på 2,2 procent og 4 mandater.

 

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 11. december 2023, baserer sig på telefoninterview med 1.020 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra d. 4. december 2023 til d. 10. december 2023.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,5 procentpoint.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ufatteligt at Venstres vælgere ikke er mere kritiske.
At Troels Lund ikke vil give Thorning en undskyldning er barnligt, men han også er en ussel løgnhals.
Thornings skattepapirer lå i et skab som kun hans kommende kone havde adgang til. DET kendte han intet til, og de har slet ikke talt om det i de forløbne 12 år.
Jeg blev jo pure frikendt, udtaler han frejdigt. NEJ, han fik tiltalefrafald, da alle hans folk fik hukommelsessvigt, så intet kunne bevises. Troels Lund er en barnlig løgnhals, intet andet.
De må være meget stolte i Venstre, at have sådan en formand.

Et godt gammeldaws jysk bonde parti med begge ben på jorden med Traktor Troels bag rattet og driftssikre Lose som navigatør - En lidt farveløs overgangs ledelse efter den seneste overgangs løsning. Jo, Venstre ved du, hvor du har. Her sker der ingen forandring.

Der er nok at vælge imellem alt imens verden venter på Godot!

Klimaet sejler!

Ventelister venter!

Velfærden går sin egen vej!

Kunstig intelligens overtager børnenes hjerner!

Og derude hvor kornet og olien kommer fra kriges der som aldrig før!

I Danmark faldt sneen englevidt og sommerferierejserne er for længst udsolgte!

Et varmere klima er det alle ønsker sig!

Så flyv inden Godot viser sig!

Løsgængeren over alle løsgængere!

Lille dansker, lille dansker, lille dansker på vejen!

Hvis er du? Hvis er du?

Jeg er sgu min egen!

Selv meningsmålinger fanger hverken Godot eller dansken!

Men en snaps og julesilden bliver det til endnu i år takket være Brexit!

Og flere flyrejser end nogensinde!

Men i Nordsverige skiftes svinekødet ud med sildefars!

Greta Thunberg har ikke levet forgæves hinsidan!

Og årets fredspriser er for længst uddelt!

Og om julefreden det vil kommer der endnu en meningsmåling den 24. december!

Årets julegave!

En nytårstorsk til Venstre!

Og freden sænker sig selv i Socialdemokratiet!

Venstre har fået mere ro på!

Og ejer du en gård, så er der stadig gris på gaflen!

Til næste jul må socialdemokrater nøjes med melorme og insekter!

Og måske inviteres Godot med til bords?