Derfor er det tid til moralsk oprustning. Og at flytte vægten fra det liberalistiske ben over til den konservative side.
Det er kort sagt budskabet i et efterhånden anseeligt antal borgerlige debatbøger.
Seneste skud på stammen er Berlingske Medias chef, Anders Krab-Johansens, bog ‘Fri os fra den værdiløse borgerlighed’.
Men holder analysen?
Er det virkelig sådan, at borgerlige politikere og intellektuelle lyder som kedelige bogholdere, der med lavmælt kaffeånde taler knastørt til fornuften, mens de røde har fut i hjertet og følelserne?
Tværtimod. Det sidste borgerlige regeringsprojekt VLAK gik til grunde i en spektakulær nedsmeltning af inkompetence og politisk overmod.
Det borgerlige hovedbudskab, ja nærmest eneste budskab, i sidste valgkamp var et larmende karaktermord på Mette Frederiksen og en til tider åben flirt med konspirationsteorier.
Skal man pege på en borgerlig aktør uden for Christiansborg, der bærer ansvaret for den radikalisering, så er Krab-Johansen et oplagt sted at starte.
På den ene side taler det ham til ære, at han er oprigtigt optaget af publicisme og kampen om ideerne. Det er forfriskende i en tiltagende fersk medieverden.
En sælsom blanding af mistillid og nærmest barnlig kontrærhed. Magtkritisk kalder de det selv
Man kunne med misundelse drømme om en tilsvarende uforfærdet socialdemokratisk værdikriger.
Krab-Johansen tilskrives med rette ansvaret for, at den tidligere så tandløse Tante Berlinger i dag står knivskarpt som landets førende nyhedsavis.
På den anden side mærkes hans ånd bag den tiltagende skingre tone, der præger Berlingskes medier.
En sælsom blanding af mistillid og nærmest barnlig kontrærhed. Magtkritisk kalder de det selv.
Krab-Johansen skriver om værdien af institutionerne, men hans medieimperium fortsætter på fjerde år mistænkeliggørelsen af embedsmanden Barbara Bertelsen, der trods utallige journalister og juristers nidkære undersøgelse, aldrig er blevet taget i noget ulovligt.
Samtidig fremstilles islamisten Samsam og den forfængelige “silkeabe” Lars Findsen som noget nær martyrer for en fordækt socialdemokratisk konspiration.
Da socialdemokraten Kaare Dybvad mente at vi skulle arbejde mere, skrev Berlingske i protest sit eget Ærø-manifest
Krab-Johansen hylder fællesskabet, men under corona-epidemien fnøs de ultraliberalistiske lederskribenter, som Krab-Johansen har hevet med fra Børsen af det socialdemokratiske "samfundssind".
Da socialdemokraten Kaare Dybvad mente at vi skulle arbejde mere, skrev Berlingske i protest sit eget Ærø-manifest.
Da statsminister Mette Frederiksen udtalte sig om organdonation, mente chefredaktøren, at hun ville eje din krop.
Radikaliseringen af borgerligheden er ikke kun et dansk fænomen, og Krab-Johansen er helt med på noderne fra Storbritannien og USA, hvor højrefløjen har kastet sig ind i kulturkampen.
De mest konkrete skurkebilleder i bogen er regnbuefamilierne. For den gamle BZ’er der ellers bekymrer sig over det faldende børnetal, så udgør et par tusinde mennesker med varierende kønsidentiteter en reel trussel mod samfundsordenen.
Nuvel. Det mærkes, at bogen ikke er skrevet til et socialdemokratisk publikum, og det er også en af dens styrker. Selv om sproget til tider er ujævnt, så er tonen klar og uden undskyldninger.
‘Fri os fra den værdiløse borgerlighed’ er et frisk og modigt bud fra en af det borgerlige Danmarks mest indflydelsesrige stemmer.
Anders Krab-Johansen. ‘Fri os fra den værdiløse borgerlighed’. 256 sider. Gyldendal. 2024.
Kommentarer
Fin analyse, meget enig, Anders Krab lægger ikke skjul på sin aversion mod alt hvad S står for og et synes jeg nærmest sygeligt had til Mette Frederiksen og hendes departementschef. Tåler han ikke stærke kvinder, er det midundelsens åg der præger ham og hans redaktør Tom Jensen. man får det indtryk.
Misundelsens åg skulle der stå. Berlingske har de sidste 5 år været en avis som man / jeg undrede mig over. Engang en avis jeg havde respekt for, men det er længe siden. Det var da Lisbeth Knudsen var chef. Der er er intet forkert ved at være borgerlig, den borgerlighed findes i mange grader. Fra det ekstreme højre repræsenteret ved politikere som Thiessen og de nye yngre DF `r. Det er jo fanatisme. Så der borgerligheden som konservative står for, men der er den nye gruppeformand betydelig mere sympatisk politisk end flere af de mandlige medlemmer. DD Støjberg vil være en døgnflue uden hende intet DD. Så hvad er der tilbage, Venstre som hun ødelagde sammen med Løkke, de har en lang sej kamp foran sig. Og LA som mange unge borgerlige satser på, tja....jeg tror ikke han kan klare mosten den dag det gælder, han har slet ikke den stamina eller råstyrke som Thorning i sin tid besad og i dag Mette F. Og de radikale, de svinger jo som pensulet, man savner Jelved.
Jeg læser ikke Berlingske og heller ikke bogen, men jeg bruger en masse tid på at diskutere med de borgerlige på Facebook. De udtrykker mistillid til stort set alle institutioner og myndigheder. Jeg mener at de i øjeblikket har fået startet en kampagne imod folkeskolen, der giver mig mindelser om MeeToo og hvad det kom til at koste. Samtidig virker det som om, at de på baggrund af de påtænkte Co2 afgifter på landbruget prøver at splitte land og by i en debat der gennemsyres af konspirationer og faktisk også had til alt hvad der er rødt. For mig ser det ud til at de er ved at få vind i sejlene. Jeg ved at jeg skal være forsigtig her, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at engang tog man heller ikke rigtigt Hitler alvorligt
Lige mine ord. De er så fyldt med had til rød blok,at det viser sig i barnlige og hadefulde udfald. Tik Tok drengen og deres vælgere,er ikke tør bag ørene. Og de foragter det ,skabt af de røde,velfærdssamfund for alle. De vil kun et samfund for eliten. Føj!!!
Jeg bryder mig ikke om Lars Findsen, han ernig lidt for smart, men øgenavn😑selv om Det egentlig rammer fint. Nen lide det nej, det er dårlig stil
"Borgerligheden har glemt at stå vagt om værdierne. Den er blevet forsagt og undskyldende og har siddet og fedtet med regnearkene, mens venstrefløjen er løbet med værdikampen."
Ja, det kan da gerne være, men højrefløjen er løbet med kassen imens.
Svækket lighed i samfundet, pres på lønninger gennem et enøjet ideologisk regimente med stadige "udbudsreformer", skattelettelser, nedbrydelse af institutionerne, pres på det offentlige sundhedsvæsen, pres på overførselsindkomsterne, alt sammen med det ene grådige formål, at ændre på indkomstfordelingen til fordel for de snævre få % i toppen.
Det er klart, at gold grådighed ikke kan stå i stedet for et politisk sigte og en lødig strategi med det gode samfund som en klar ledestjerne.
Det danske samfund har i en periode været et helle for rimelighed, sammenhæng og en bredere forståelse for, hvad der på en bredere skala beriger samfundets bonitet for alle dets borgere.
Denne piedestal er vi i disse år hastigt tempo på vej ned fra. Det er som om de mere ideologiske sokkelsten i samfundet er under afvikling til fordel for idoldyrkelse af mere eller mindre lødige enkeltpersoner.
Den store vision mangler i høj grad både hos de etablerede borgerlige og især hos de nye partier på højrefløjen, og det der undrer mig er, at en så flad og plat forståelse af virkeligheden kan tiltrække selvstændigt tænkende mennesker; men når vi ser på galskaben i omverdenen skal man måske bare vænne sig til forfladigelsen.
Skulle opråbet mon være udtryk for, at de er ved at indse tomheden?
"For den gamle BZ’er der ellers bekymrer sig over det faldende børnetal, så udgør et par tusinde mennesker med varierende kønsidentiteter en reel trussel mod samfundsordenen."
Trist Jespersen og os socialdemokrater ikke tager transidfologien alvorligt! En ideologi der kræver, at mænd der føler de er kvinder skal have adgang til fx kvindefængsler, kvindesporten og kvindernes omklædningsrum.
DBU tillader snart, at drenge der mener de er piger spiller på pigehold!
Lgbt+ og Priden henter deres tankegods de samme steder som transideologien, nemlig fra kritisk raceteori / intersektionel feminisme. Det er de ideologier der gør at Priden indirekte støtter Hamas og kræver, at deres sponsorer fortæller om "deres »engagement, investeringer og tilstedeværelse« i Israel og Gaza."
Hvad mener vores Rengbuenetværk mon om den sag? Og kan mænd virkelig føde børn?
Måske er det kun "et par tusinde mennesker", men de har en enorm magt! I dag har man ret til at skifte køn, på trods af at det ikke kan lade sig gøre... Og herhjemme har de "et par tusinde mennesker fået indskrevet "kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika" i paragraf 266b, den såkaldte 'racismeparagraf'. (og noget ligende i mange andre lande, Eu osv.)
De borgerlige partier ved jo godt, at deres sponsorer betaler dem for at føre borgerlig økonomisk politik og ikke borgerlig værdipolitik.
Omvendt ved de også godt, at det er værdipolitikken snarere end den økonomiske politik, der skal vinde dem valg, da kun et mindretal af vælgerne drømmer om at aflevere deres penge til de rige.
Men til deres store held har venstrefløjen jo alle dage haft rigeligt med gakket tankegods, som kun verdensfjerne idealister og mennesker med meget lange og meget besynderlige uddannelser oprigtigt kan tro på, og med alt det woke nonsens, der siden er kommet til os fra USAs universitetsverden, er virkelighedsfornægtelsen på venstrefløjen ved at nå nye højder.
Så hvis de borgerlige bare kan finde ud af at holde sig til det, nedtone deres økonomiske politik og så i øvrigt lukke ned for trumpister, putinister og konspirationstosser blandt deres egne, er det faktisk slet ikke umuligt, at de snart kan sætte sig på magten i en længere periode.
Og specielt hvis Socialdemokratiet også står for borgerlig økonomisk politik, og ikke klart tager opgøret med venstrefløjens egne tosserier.
Er i dette tilfælde meget enig med Niels Jespersen. Dog er jeg lidt i tvivl, om ikke det i dag er lidt billigt at antyde misogyni hos Anders Krab, - man kan med rette bebrejde ham den noget historie- og hovedløse flirt med en europæisk art af Trumpismen, men jeg ser ikke en egentlig kvindehader endsige feminisme-kritiker folde sig ud i hans skriftlighed.
Efter min mening er reel ligestilling at man kan kritisere MF og BBB på samme vis, som man kritiserer rigtig magtfulde mænd, - hverken mere eller mindre. Og dem, der i såvel Mette som Barbara ser en 2020-version af Thatchers nogen gange lidt rå tilgang til hankønnet, har vel en lille smule fat i noget rigtigt, tænker jeg...
Der kan diskuteres mangt og meget om borgerlighedens krise, og det bør der også, men det var dog en forbløffende venlig anmeldelse af en virkelig tyndbenet bog.
Borgerlighed er at ifører sig selv en tvangsjakke og forsøge at tvinge alle andre til det samme.