Annonce

Ingen grund til panik. Men socialdemokraterne mærker SF’s hede ånde i nakken

Kommentar: SF truer ikke for alvor socialdemokraterne, men det gamle arbejderparti kan ikke tage knap 100 års politisk dominans for givet. Nye udfordringer kræver permanent politikudvikling
Foto: regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Den nyeste meningsmåling fra Voxmeter giver Socialdemokratiet det dårligste valg i over 100 år med 19,6 procent af stemmerne.

I 1917 blev det til 17,1 procent med den kommende landsfader Thorvald Stauning ved roret, og derefter gik det støt fremad.

Den dårlige måling er slem nok. Men den bliver ikke bedre af, at SF med 15,1 procent nu for alvor bider socialdemokraterne i haserne.

Og helt galt bliver det, når partiformand Pia Olsen Dyhr i andre målinger fremstår som landets mest populære politiker, langt foran statsminister Mette Frederiksen.

Målingerne burde være nok til at gå i panik i de socialdemokratiske rækker. Den er ikke udbrudt endnu, og det er der nok heller ingen grund til, selvom partiet sandsynligvis aldrig igen når de højder, tidligere ledere som Thorvald Stauning, Viggo Kampmann og ja – Svend Auken i 1990 med 37,3 procent førte partiet frem til (selv om Svend Auken aldrig blev statsminister).

SF har tidligere gjort indhug i den socialdemokratiske vælgerskare

For vi har været der før.

SF har tidligere gjort indhug i den socialdemokratiske vælgerskare, men selv i perioder med populære og respekterede ledere som Gert Petersen og Villy Søvndal har partiet aldrig for alvor været i stand til at true den store konkurrent.

Grækenland er undtagelsen

Danmark er ikke det eneste land, hvor venstrefløjen til tider har formået at udfordre centrum-venstre.

Men der er kun meget få eksempler på, at venstrefløjspartier har været i stand til at overhale centrum-venstre endsige vinde magten, som socialdemokraterne har været i stand til i over 100 år.

Der er undtagelser. I Frankrig fik lederen af venstrefløjsbevægelsen La France Insoumise, (Det Ukuelige Frankrig), Jean-Luc Melenchon, 22 procent af stemmerne i første omgang af præsidentvalget i 2022.

EU-valget ligger traditionelt dårligt for venstrefløjen i Frankrig

Socialistpartiets kandidat fik 1,7 procent, og det var vel at mærke en på papiret stærk kandidat, nemlig borgmesteren i Paris, Anne Hidalgo.

Socialistpartiets liste til EU-parlamentet ligger nu foran venstrefløjens, men EU-valget ligger traditionelt dårligt for venstrefløjen i Frankrig.

I Grækenland vandt venstrefløjskoalitionen Syriza valget i 2015, og dets leder Alexis Tsipras var regeringschef til 2019, mens det gamle og dybt korrumperede socialdemokrati Pasok nærmest var i opløsning og siden har haft svært ved at rejse sig.

I Tyskland er socialdemokraternes vigtigste udfordrer til venstre Die Grüne

I Spanien var venstrefløjsalliancen Podemos i 2015 og 2016 ved at overhale socialisterne, men det blev ved forsøget. Til gengæld deltager en ny venstrefløjsalliance, Sumar, nu i den socialistisk ledede regering.

I Tyskland er socialdemokraternes vigtigste udfordrer til venstre Die Grüne. De nyeste målinger til EU-valget i juni viser et lille forspring på to – fire procent til SPD, der kan regne med beskedne 16 – 19 procent, mens de grønne ligger lidt under.

Venstrefløjens glasloft

Mere er det ikke blevet til for den europæiske venstrefløj, og venstrepartierne har ikke formået at nyde godt af socialdemokraternes dårlige form siden årtusindskiftet – symboliseret med de danske socialdemokraters ørkenvandring i 2001 – 2015.

Venstrefløjspartierne – med danske SF som en klar undtagelse – betaler prisen for det, et flertal af vælgerne opfatter som urealistiske bud på udlændingepolitik, økonomisk politik og tvetydige holdninger i international politik.

SF har tidligere betalt dyrt for et tæt samarbejde med socialdemokraterne

Det aktuelle eksempel er Palæstina, hvor de på den ene side tager afstand fra Hamas’ angreb på Israel, men samtidig afviser at betegne Hamas som en terrororganisation.

Forsvaret af mindretal – som er nødvendigt – får ofte karakter af rendyrket identitetspolitik, som ligger milevidt fra venstrefløjens oprindelige universalistiske idealer.

Socialdemokratisk styrke

Her er SF ikke, selvom disse fænomener eksisterer i dele af partiet. Men partiets problem er, at det med en såkaldt ansvarlig politik på vej til magten risikerer at fremstå som et ’reserve-Socialdemokrati’, med mindre det formår at udvikle en mere vidtgående, men samtidig realistisk, politik end Socialdemokratiets på områder som velfærd, miljø og klima.

SF har tidligere betalt dyrt for et tæt samarbejde med socialdemokraterne. Men betyder det, at socialdemokraterne blot kan trække på skuldrene over de aktuelle meningsmålinger, som får de to partier til at nærme sig hinanden?

Fagbevægelsen er ikke, hvad den har været

Socialdemokratiet er fortsat et helt specielt parti i det politiske landskab, som det har været i over 100 år.

Alene forbindelserne til fagbevægelsen og boligbevægelsen samt de mange folkevalgte på lokalt plan giver partiet et fundament, som intet andet parti råder over.

Frem af dette fundament samt organisationer som DSU og Frit Forum vokser kadrer, som repræsenterer partiet overalt i det danske samfund.

Venstrefløj samler ikke bredt

Det er et stærkt udgangspunkt. Men intet varer evigt. Fagbevægelsen er ikke, hvad den har været.

Flere undersøgelser viser, at de unge nærmest løber skrigende væk fra partiet, og det seneste kommunalvalg – og nu flere meningsmålinger – viser, at partiets vælgermæssige sokkel bliver stadigt snævrere.

Den veluddannede middelklasse vendte partiet ryggen i flere store byer med København i spidsen, og uden en alliance mellem den og arbejderklassen, som partiet jævnligt har formået at etablere, får det svært ved at kravle over 20 procent af stemmerne.

Partiets problemer er strukturelle, og det handler om politikudvikling

Der er vi ikke endnu, og SF’s og venstrefløjspartiernes helt store svaghed er, at de aldrig har formået at samle bredt.

I modsætning til Socialdemokratiet, som historisk har haft karakter af et bredt favnende folkeparti.  

Det er ikke længere tilfældet, og lige nu er det ikke nok at give SVM-regeringen skylden. Partiets problemer er strukturelle, og det handler om politikudvikling.

Politikudvikling er redningen

Det har partiet været i stand til i de seneste år med udlændingepolitik, en fordelingspolitik med et klart socialt perspektiv og Mattias Tesfayes ihærdige og rosværdige forsøg på at genoprette folkeskolen.  

Men der skal stadig nye tanker til. Ja, danskerne skal arbejde, men arbejde i det 21. århundrede kommer i form, omfang og indhold til at antage helt andre former end dem fra det 20. århundrede, som statsminister Mette Frederiksen hænger fast i.

Vi lever i forandringernes tid

Europæisk sikkerhed bliver mere kompliceret at organisere end en opstilling af kanoner og raketter som under den kolde krig.

Den grønne omstilling viser sig at være mere kompleks og kostbar end planlagt.

Socialdemokraterne skal komme med bud på disse spørgsmål. Ellers risikerer de at blive irrelevante med fare for, at andre tager pladsen.

Vi lever i forandringernes tid, som statsministeren ynder at sige. Men forandringerne sluger dem, der ikke formår at være foran.

Journalist og historiker og tidligere mangeårig politisk korrespondent og medarbejder ved Politiken. Han har skrevet bøger om europæisk og amerikansk historie og politik. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

VÆLFÆRDEN ER HELT I BUND !!!!

ÆLDRE
SYGE
SKOLER

JEG KUNNE BLIVE VED.

DEN KRIGSGALE METTE BRUGER ALLE PENGENE PÅ KRIG. HUN BRUGER FRYGTEN OVER FOR FOLKET.

SVIGTER TOTALT VORES VELFÆRD.

MEN MÅSKE VÅGNER FOLKET OP ????

OG KAN SE HVOR UTROVÆRDIG METTE ER - IKKE MINDST DE SVAGE ÆLDRE BETALER PRISEN.

"Den nyeste meningsmåling fra Voxmeter giver Socialdemokratiet det dårligste valg i over 100 år med 19,6 procent af stemmerne"

Meningsmålingen fra voxmeter er ikke den dårligste måling for socialdemokraterne i over 100 år. En tidligere meningsmåling fra voxmeter d. 27-6 2012 viste 15,9 % til socialdemokraterne. Og det var under Thorning regeringen, hvis nogle af os socialdemokrater, med vilje, skulle have fortrængt den periode

Nej ingen panik, SF kommer ikke til at overhale S. Der er 2, 5 år til næste valg, og lige nu har S fortsat 50 mandater i folketinget. Meningsmålinger kan være rettesnore men intet andet. Vi har en superdygtig statsminister, som ser realiteterne i øjnene. Jarl Cordua er ude og sige det i Berlingske i dag, Michael Kristiansen sagde det i går i tirsdagsanalysen. Meget snak uden konkret bevis kommer i medierne. Hun skal til NATO nej nej hun skal til EU. MF har sagt nej tak, hvis jobbet kom. Men fordi Fogh var en luskefis med sin jobsansøgning, behøver MF jo ikke være af samme kaliber. Når det er sagt, så gav man påske æg til partilederne i går. Jeg var ret uenig og vil komme med mine æg.
Mette F fem, Pia O. 4, Løkke 4, Troels L.P. 4, Vanopslagh 2, Lidegård 3, Støjberg 2,Juul? ikke bedømt, Messerschmidt 2, Dragsted 3, Rosenkilde 1, og hvorfor bedømmer jeg så oppositionen, som jeg gør. Fordi der ikke er nogen lederskikkelse i nogen af dem. Der er populisme og holdninger som aldrig vil kunne føre landet gennem de kriser der kommer eller har været. At de evt. kan få meningsmålinger i pæn % åhja, det er nemt, vælgerne er flygtige. Men ve os hvis de havde ansvaret for alvor.

Nej nej, der er ingen grund til panik. Politikken er da på rette spor.
DET ER VÆLGERNE DET ER GALT MED.
At de ikke fattede at det var livsnødvendigt, at afskaffe St. Bededag, er fordi de er dumme.
At div. ministre for skat, erhverv, miljø og udlændinge er komplet uduelige og passive må vælgerne da have forståelse for. Mette F. kan da ikke gøre for det.
Løsningen ligger lige for : Vælgerne må udskiftes.

Nej jeg siger ikke det er vælgerne det er galt med, de er let bevægelige, og de fleste læser kun overskrifter. At droppe st. Bededag, var ikke en katastrofe. At der er sindssyge ejendomsvurderinger skyldes fejl i systemet, det er ikke Jeppe Bruus der har lavet det, han er bare sat i spidsen på en uriaspost. Hvem som helst der havde haft det job ville have oplevet det samme. Det gik galt i 2007. De ministre du angriber, det må du begrunde. Udlændinge og erhverv er da gode ministre, miljø han kan jo ikke hekse.

Helle, jeg ved jo godt at du vil forsvare S. uanset hvad de laver, men at du nu også forsvarer dem når de intet laver, det er godt nok noget nyt.
En minister har det øverste ansvar og som regel også den største magt til at ændre noget.
St. Bededag var kun en magtdemonstration, intet andet.
Skatteministerens største reaktion er at trække på skulderen og fortælle at han intet kan gøre.
Erhvervsministeren siger fy fy til bankerne, men intet sker.
Miljøministeren kigger fortvivlet på forureningen af havet og siger han har stoppet udledningen ( Agersø sund) Det var en løgn.
Udlændingeministeren kigger passivt på at fuldt integrerede og jobduelige indvandrere smides ud pga. bagateller.
Med stor løn følger også et stort ansvar. Ergo, skal lille ansvar, passivitet eller uduelighed også betyde lille løn. Jeg gider ærlig talt ikke høre på sangen om at ministre intet kan gøre. Normalt har man den indflydelse man rager til sig.

Hans Jensen, jeg har respekt for du mener som du gør, men jeg oplever ikke de om talte ministre sådan. Jeg synes netop Kåre Dybvad prøver at balancere med fornuft i udlændinge spørgsmål. Og bankerne ja de er grove. Miljø minister Heunicke, tror faktisk han prøver, men ja hastighed er ikke spidskompetence. Og stakkels Skatteminister, han er leder af et håbløst system. Og der lukkes på ham fra alle sider. Men det kørt i sænk under Fogh og ikke rettet nok op endnu.

Panik gavner ingen, men S bør i hvert fald indstille sig på, at tilstande med under 20 procent tilslutning ikke nødvendigvis bare er et kort, forbigående fænomen, og at det sagtens kan blive endnu værre end det.

SF kommer dog næppe til at overtage den plads, Socialdemokratiet har haft i 100 år. Både vælgere og medlemmer i store tal vil løbe skrigende væk i samme øjeblik, partiet for alvor begynder at få snavs på fingrene, som jo uundgåeligt følger med det at tage ansvar.

Og jeg vil stadig fastholde, at SVM har en kæmpe andel i nedturen for S.

Her har vi fiskeren, ude med snøren,
her hans kollega, herr entreprenøren!
Her er fiskeren med snøren,
her er entrepipprenøren,
her er ånd og her er vom
her er pigen med sin dom,
her er manden med sit job
her er ham, der snød sig op,
her er bonden, her er svinet,
her er alvor, her er grinet,
her er roret, det er borte,
her er manden uden skjorte,
her er storm og her er båd,
her er sejlet, det er flå't,
her er hele molevitten,
båden og hvad der er i den,
adel og borger ...

Her har vi storm, og her har vi båd,
her har vi sejlet, og sejlet det er flå't!
Her er storm og her er båd,
her er sejlet, det er flå't,
her er hele molevitten,
båden og hvad der er i den,
adel og borger, præster og bønder,
glæder og sorger og dyder og synder!
Mågerne fly'er, taber de no'et?
Vi er alle i samme båd

Lars Løkke fik sine kræftpakker og sin SVM regering.
Problemet er blot at kronikerne fik ingenting.
At de 700 andre sygdomme sejler deres egen sø.
En tidligere radikal erkender i dag at de danske vuggestuer er ren børnemishandling!
Mistrivslen blandt nutidens børn og unge skal findes i barnets første tre leveår!
Noget enhver pædagog og folkeskolelærer lærer i første semester!

Men i Danmark er den der henter sit barn sidst dagens store Mette Frederiksen helt!

Hun mangler hænder til velfærd, infrastruktur og krigen imod Putin!

Børnenes statsminister lader børnene betale prisen!

I SF ved de blot bedre!

Længere er den ikke!

Til gengæld lader SFerne landbruget betale prisen!

Thi SFere ved alt om børn, men intet om koens fire maver der har eksisteret siden skabelsen!

Mette Frederiksen har under SVM hørt et og andet!

Samt at højhuse og lejligheder bruger beton der består af cement fra Ålborg Portland!

Og at ethvert anlægsarbejde lejligheder, veje, højhuse giver jordaffald som milliardærer scorer kassen på!

Vi er om nogensinde i samme båd!

Især efter valget!

Hvor virkelighederne mødes!

Også når stormene ruller ind over landet!

I SF tages brækposerne blot i brug lidt før de sødygtige socialdemokrater, Venstre-folk og især Lars Løkke der har taget Nordatlanten i sejlbåd!

Bare lugten af gylle får SFerne til poserne!

Sødygtige vikinger bragte håb og udlængsel blandt nordboerne, der nu oftest vælger flyveren.

Angsten for at falde ned når først man er ombord er forbavsende lille!

Oplevelsen af påske og den manglende Store Bededag rykker allerede i danskerne!

SF har fået vinger!

Landkending overlades til kaptajnen!

Der vist hellere flyver F-16 sammen med sin ukrainske ven!

Sådan er der så meget!

Indtil valgmillionerne flytter stemmerne til næste folketingsvalg!

Den kunstige intelligens arbejder allerede på sagen!

Opbakningen til Mette Frederiksens krig kan være på et meget lille sted!

Til gengæld går SFs krig imod landbruget direkte i den røde postkasse!

Og modreaktionen giver ammunition til Inger Støjberg!

I Venstre holder de vejret for uanset hvem der vinder krigen om vælgerne, ja, så bliver de taberne!

Liberal Alliance nyder friheden i fulde drag uafhængig af landbrug og Rusland og skattelettelserne bruges til rejser og moderne teknologi.

De fattiges kriger er på sin post og obersternes parti har igen fået en gæv pige i kampdragten!

Og alle venter på Godot alias den genvalgte russiske præsident uden modkandidater!

Meningsmålingerne står og falder med skrækken for co2 og Putin!

Menneskeskabte rædsler!

Men Mogensen kan om nogen ikke arbejde mere!

Han er lige kommet hjem fra den årlige ski-fly-rejse til Østrig!

Og nu må Troels Lund Poulsen få de co2 afgifter på køernes prutter!

Der er jo ingen ko på isen!

Kun Mogensen i et inferno af kunstig is under de alpine ski!

To påskeæg til Troels og fire til statsministeren!

Thi hun elsker de danske højtider!

Men mest af alt hader hun Putin!

Så børnene betaler prisen med forældre der må arbejde mere og mere!

SFs pædagoger er på hårdt arbejde som aldrig før!

Mor og far er blevet en by i Rusland!

Og fødselstallene rasler ned sammen med Socialdemokratiets vælgertilslutning!

Men måske Lars Løkke kan importere soldater fra Indien?

Og alt imens skuden er på vej imod isbjerget eller en bro i USA ja så underholder Alex Vanopslagh på Badehotellet som en anden hr. Weyse!

Og seerne og vælgerne nyder det!

Krigen er for længst ovre!

Hos vælgerne!

Mette Frederiksen lever i sin egen verden!

Hvad kom først hønen eller ægget!

Påsken står for døren!

Og måske slår Putin til!

Med fuld opbakning fra de russiske vælgere!

Alt imens Mogensen og Kristiansen uddeler påskeæg sammen med statsministeren!

Tyskland lukker alle grænser under EM i fodbold. Troels Lund styrker grænsekontrollen allerede nu. Og DF kræver permanent grænsekontrol!

Flere end 1,7 millioner passagerer var gennem Københavns Lufthavn i årets første måned. Det er syv procent flere end samme tid sidste år, og der er markant fremgang for langdistanceruterne til både Asien, Mellemøsten og Nordamerika.
Københavns Lufthavn er kommet godt fra start i det nye år. Passagererne strømmer til og i januar var 1.712.967 rejsende gennem terminalerne, hvilket er godt 115.000 flere i forhold til samme måned sidste år.

Mette Frederiksens krig får danskerne til at flygte fra de hjemlige himmelstrøg i en uge eller to eller tre!

Alvoren er for alvor gået op for danskerne?

Mettes krig er over os!

Vi holder fri som aldrig før!

Og fyrer co2 af fra flymotorer alt imens vi nyder turen!

I stedet for at bruge krudtet på co2 til krudt og kugler og kampvogne og F-16 fly og F-35 fly og granater.

Danskerne har ingen fjender! Kun nye venner overalt på jordkloden!

"Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer."

“Når pengene i kisten klinger, straks CO2’en ud af landbruget springer”

SF overhaler indenom.

Danskernes dårlige samvittighed springer ud af meningsmålingerne!

Se det i øjnene vores selvglade mette har mistet sin opbakning i befolkningen, og det skyldes i høj
grad den store udvidelse af den offentlige sektor uden nogen bedring inden for sundhedsvæsenet, forsvaret ,retsvæsenet, boligvurderingen, skattevæsenet, ja ingen steder er der fremgang,det munder ud i
pressemøder med store ord og så sker der ikke mere.

Annonce