Annonce

Landbruget er - tilsyneladende - ligeglade med danske arbejdspladser

Lukningen af Danish Crown i Ringsted er et maskefald for landbruget; De vil have pengene, mens danskerne efterlades med gyllen
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Klimamålene må ikke koste arbejdspladser i landbruget.

Det er budskabet både på Danmarksdemokraternes Co2-rallies og internt i regeringen, hvor landbrugslobbyens foretrukne parti Venstre kæmper med næp og klør for at friholde landbruget for sin del af regningen for den grønne omstilling.

Frygten for tab af arbejdspladser er landbrugsinteressernes supervåben i kampen om, hvordan fremtidens Danmark skal se ud.

Vil danskerne have orden i klimaregnskabet, vild natur og mulighed for at fange en fisk i fjorden, så koster det en tur på arbejdsformidlingen.

Det er ren spin. Sandheden er, at landbruget er ligeglade med arbejdspladser.

Og Inger Støjberg, der ellers er så aktiv på de sociale medier? 

Hun er foreløbig tavs om det katastrofale tab af arbejdspladser, der sker i den provins, hun foregiver at kæmpe for.

Forgifter mere end blot vores indre farvande

Det landbrugsejede Danish Crowns beslutning om at lukke slagteriet i Ringsted, som vil koste 1200 slagteriarbejdere deres job, er en kold illustration af, hvordan landbrugets kortsigtede eksportstrategi forgifter mere end bare vores indre farvande.

Lukningen understreger for 117 gang, at lukrative eksportmuligheder prioriteres på bekostning af danske arbejdspladser og miljømæssig bæredygtighed.

Landbruget har længe argumenteret for sin egen nødvendighed og sin rolle som rygraden i den danske økonomi, men virkeligheden viser et andet billede.

Danish Crown pakker disse beslutninger ind i retorikken om nødvendighed og fremtidssikring af virksomheden

Eksporten af levende smågrise har overhalet leverancerne til danske slagterier, hvilket medfører en drastisk reduktion i slagtegriseproduktionen og dermed også i antallet af arbejdspladser på slagterierne.

I løbet af de sidste 25 år er 29 svineslagterier og forædlingsvirksomheder lukket, og 9.700 danske arbejdspladser er blevet nedlagt.

Om kort tid fødes der 40 millioner grise på danske gårde uden at give jobs til mere end 5.000 slagteriarbejdere.

Dansk svin burde være en delikatesse

Danish Crown pakker disse beslutninger ind i retorikken om nødvendighed og fremtidssikring af virksomheden.

Men realiteten er, at det er en strategi præget af kortsigtet tænkning og profitmaksimering, hvor miljømæssige og sociale omkostninger bliver ignoreret.

Hvis landbruget oprigtigt bekymrede sig om tabet af danske arbejdspladser, så ville man ikke satse på en forretningsmodel, hvor landbruget i et af verdens tættest befolkede lande avler millioner af smågrise til eksport.

Så skulle man satse på at forædle produktet herhjemme. Gøre dansk svin til en velforarbejdet delikatesse, frem for massekonsum til sultne kinesere.

Hvis landbruget fortsat skal fylde lige så meget i landskabet, som de gør i dag, så skal branchen genoverveje sin forretningsmodel.

Vi skal kræve mere af vores landbrug

Et erhverv, der modtager så meget i statsstøtte, som landbruget kan ikke køre på frihjul.

Der må politisk handling til. Det er nødvendigt, at politikerne sætter ind med reguleringer. For eksempel med loft over antal timer på dyretransporter.

Vi skal kræve mere af vores landbrug. Og indtil de forstår det, skal vi sikre en af samfundets eneste gevinster af at 60 procent af vores land er udlagt til landbrug.

Nemlig at arbejdspladserne bliver i landet. Det kan gøres ved at sætte en tidsbegrænsning på lange dyretransporter.

Naturligvis også for at levende grise ikke skal slutte deres liv tæt pakket i timevis på tyske motorveje - men hos en dansk faglært slagter.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

LANDBRUG - Du mener vel fabrikslandbrug med en masse udenlandske arbejdere ansat.

Hvis man tror at det er på Christiansborg beslutningerne om dansk landbrug bliver taget - Er det en fejlfortolkning af hvor magten om beslutningerne ligger - I stedet skal der kigges mod en anden borg - Axelborg ! Der er hovedsædet for Landbrug og fødevarer og vel nok den interesseorganisation med landets største antal lobbyister ansat -

Er man i tvivl , så tag et kig et par år tilbage til 2019:- Hvor det vakte harme at Danish Crown og Landbrugslobbyisterne var medskrivere på en “ uafhængig “ rapport fra et forskerteam på AU - om klimabelastningen ved produktion af oksekød -

I dag skriger minkavlernes fuldstændige ublu erstatningskrav på de nu 30 mia endnu mere til himlen end i går. Nu hvor bønderne og deres organisationer viser, hvem de i realiteten er. Og hvad de mener om os andre. De ser stort på alle andre - og dem, der kommer til at betale til de egoistiske, krævende og nogle af dem løgnagtige og lovovertrædende minkavlere. Slagteriarbejdernes stillinger på “djævleøen” - skide vær’ med dem - de kan jo bare gå på dagpenge”, og erstatninger kommer ikke på tale, selvom deres arbejdsplads tages væk fra dem over natten. Mage til bondetølpere vi er omgivet af. Tror de virkelig, at de er verdens navle i de landbrug, sådan nogle usolidariske mennesker - som skal til at passe lidt på - vi vil fandme ikke længere finde os i, at de betragter sig selv som den nye adel og at vi andre bare skal danse efter deres pibe. Nu må det være nok

I dag skriger minkavlernes fuldstændige ublu erstatningskrav på de nu 30 mia endnu mere til himlen end i går. Nu hvor bønderne og deres organisationer viser, hvem de i realiteten er. Og hvad de mener om os andre. De ser stort på alle andre - og dem, der kommer til at betale til de egoistiske, krævende og nogle af dem løgnagtige og lovovertrædende minkavlere. Slagteriarbejdernes stillinger på “djævleøen” - skide vær’ med dem - de kan jo bare gå på dagpenge”, og erstatninger kommer ikke på tale, selvom deres arbejdsplads tages væk fra dem over natten. Mage til bondetølpere vi er omgivet af. Tror de virkelig, at de er verdens navle i de landbrug, sådan nogle usolidariske mennesker - jf også co2 afgift m v - som skal til at passe lidt på - vi vil fandme ikke længere finde os i, at de betragter sig selv som den nye adel og at vi andre bare skal danse efter deres pibe. Nu må det være nok

De lukker nærmest slagterier på samlebånd, det sker bare hele tiden, igen og igen. De er sig selv nærmest, og det må resten af samfundet så bare indstille sig på. Bedre sent end aldrig.

Et forsvar for dansk landbrug kunne være forsyningssikkerhed.
Men det ville jo forudsætte, at de små gris skulle blive inden for landets grænser.
Nå den forudsætning ikke er opfyldt ...

Har i 10 år argumenteret for en grøn omstilling af landbruget imod mere planteavl og færre grise. I andre var med os. Også dig Niels Jespersen. Jeg var da udmærket klar over, at det kunne koste slagteri arbejdspladser. Det er en del af den udvikling. Slagteriarbejderne må omskole til andre brancher. Ligesom postbude. DET skal vi hjælpe dem til. Men I andre svømmer rygsvømning.❤💚💪

- I Folketinget kan der nok ikke samles flertal for en lov om, at dyr, produceret/opdrættet i Danmark, kun må slagtes og forarbejdes i Danmark - samt et krav om, at produktion/opdrætning, slagtning, forarbejdning og salg skal foregå både vest og øst for Storebælt....

Danske bønder har en helt fantastisk evne til, altid af fremstille sig selv og det erhverv de repræsenterer som nogle ofrer, det er så synd for. Seneste sag i Rindsted viser med al tydelighed hvem der er ofre, og det er bestemt ikke landbruget!!!!!!

Det synes som om, at chefredaktør Jespersen bærer røde seler og drømmer om en verden af igår, hvor kapitalistisk konkurrence kunne begrænses til Danmark.

Den animalske landbrugsproduktion reduceres og så går det ud over forædlingsindustrien. Det kan vel ikke overraske nogen.

Dette indlæg om landbruget er noget makværk. Man generaliserer. Tilbage stå, at med den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen i spidsen TØR politikerne ikke tage kampen op mod de største i landbruget. Mange mindre bønder vil gerne gøre mere og de prøver. Men hver gang de kommer i klemme, må de sælge deres landbrug og de bliver så STRAKS købt op af "De store". Jeg vil anbefale at redaktøren bliver udskiftet med en person ned større indsigt og en som også kan få den sidste rest af socialdemokratiet til lidt større selvransagelse. Men der ER måske neninge at socialdemokratiet officielt skal være Danmarks største borgerlige parti ? Tak for kaffe siger jeg.