Socialdemokratiet blev kun det 2. største parti med 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på hele 5,9 procentpoint.
Partiet beholdt lige netop sine tre mandater. Noget af en maveplasker til det ledende regeringsparti i SVM-regeringen.
Statsminister Mette Frederiksen (S), der mon sædvane ikke deltog i Socialdemokratiets valgfest på Christiansborg på grund af overfaldet på hende fredag aften, ligger i et opslag på Facebook ikke skjul på, at der er tale om et markant nederlag til Socialdemokratiet:
det er på godt jysk rigtig træls
“Samtidig går vi tilbage i procent af stemmerne. Selvom vi før har oplevet større tilbagegang, så er det en del denne gang, og det er på godt jysk rigtig træls.”
Mette Frederiksen ønsker samtidig SF tillykke med deres flotte valgresultat:
“SF er det parti, der politisk er tættest på Socialdemokratiet. Og jeg vil gerne ønske dem tillykke med et meget flot valg.”
SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, ser valgresultatet som udtryk for, at vælgerne vil noget andet end den nuværende regering.
"Der er et alternativ til den her regering,” siger hun til DR.
Hos Socialdemokratiet er der stor spænding om, hvem de tre valgte bliver.
Partiets spidskandidat Christel Schaldemose er sikker på at blive valgt.
Tre andre konkurrerer om de to næste mandater: Niels Fuglsang, der kom uheldigt ud af valgkampen med en melding om energirenovering af ældre parcelhuse, Marianne Vind, og så udfordreren Magnus Barsøe, der er nummer fire på S-listen.
Hos SF er partiets spidskandidat, Kira M. Peter-Hansen, sikker på valg. Det samme er partiets nummer tre på kandidatlisten, SF’s tidligere formand, tidligere udenrigsminister Villy Søvndal, som sammen med Kira M. Peter-Hansen ventes at få et kanonvalg.
Det vil være en stor overraskelse, hvis ikke SFs nummer to på kandidatlisten ender med også at blive valgt. Også selv om han nok må påregne et beskedent personligt stemmetal sammenlignet med de personlige antal stemmer Kira M. Peter-Hansen og Villy Søvndal ventes at score.
Ser vi på den samlede tilslutning til partierne i SVM-regeringen er valgresultatet heller ikke ligefrem prangende.
De tre regeringspartier - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - mønstrer tilsammen kun 36,2 procent af stemmerne. Til sammenligning fik de tre partier ved folketingsvalget 1. november 2022 tilsammen 50,1 procent af stemmerne.
Venstre fik dog et bedre valg end ventet - selv om partiet gik markant tilbage. Før havde Venstre fire mandater. Nu må de nøjes med to mandater.
Venstre fik 14,7 procent af stemmerne. Det er mere end hvad diverse målinger havde forudset, så Venstre er ret beset ganske tilfreds med resultatet. Trods tilbagegangen på 8,8 procentpoint.
Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard er sikker på valg. Derefter står kampen mellem Asger Christensen og Ulla Tørnæs. Henholdsvis nummer to og nummer tre på partiets kandidatliste.
Det bliver også spændende at se hvor mange stemmer ikke-kandidaten Alexandra Sasha får. Hun står som nummer syv på Venstres liste - selv om hun trak sig i forrige uge på grund af rygter om for tætte forbindelser til russiske interesser. Rygter som Alexandra Sasha betegner som ondsindede og forkerte.
Men Alexandra Sasha trak sig så sent, at hun ikke kunne nå at blive taget af de officielle stemmesedler.
Troels Lund Poulsen betegner valgresultatet som en regulær forløsning:
Det er en helt ufattelig forløsning, i forhold til hvad vi har været igennem i efterhånden lidt tid
“Det er en helt ufattelig forløsning, i forhold til hvad vi har været igennem i efterhånden lidt tid,” siger Troels Lund Poulsen - med henvisning til at Venstre har måttet bære at både partiets tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen dannede sit eget parti, Moderaterne. Og at partiets tidligere næstformand, Inger Støjberg gjorde akkurat det samme
Læg dertil, at Venstre kom med i SVM-regeringen på trods af, at Venstre gik til valg på at ville være i hård opposition til Mette Frederiksen og et håndfast løfte om ikke at gå i regering med hende.
Oveni kommer så, at Jakob Ellemann-Jensen gav op som Venstres partileder. Ny formand blev Troels Lund Poulsen, som ikke - indtil nu - har evnet at skaffe fremgang til sit parti i meningsmålingerne.
Moderaterne fik knap så mange stemmer som forudset, nemlig 5,9 procent. Lige præcis nok til et mandat, som går til partiets spidskandidat Stine Bosse.
Partiets nummer to, partistifter Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Rasmussen, må derfor stå i venteposition som 1. suppleant for Stine Bosse.
Partiet havde håbet på at kunne snuppe begge De Radikales stemmer, men den plan mislykkedes i den grad. De Radikale fik nemlig et overraskende godt valg og beholdt det ene af to mandater.
Lars Løkke Rasmussen erklærede i aftes, at valgresultatet må give SVM anledning til reflektion. Han læser valgresultatet som en løftet pegefinger fra vælgerne over for SVM-regeringen:
"Man er jo lidt naiv, hvis man ikke tager valgresultatet ned og konstaterer, at regeringen under et jo ikke har gjort det særligt godt. Det tror jeg, vi er nødt til at tage alvorligt," sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge DR.
De Konservative fik et overraskende pænt valg med 8,8 procent af stemmerne. En fremgang på 2,6 procentpoint.
De Konservative har ellers været martret af den ene ulykke efter den anden.
Først en rædselsfuld valgkamp tilbage i 2022, hvor Søren Pape Poulsen og De Konservatives statsministerdrømme røg i muddergrøften med et brag.
Så røg partiet ind i et ubehageligt opgør med partiets medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, og så endelig Søren Pape Poulsens tragiske død tidligere på året.
Spidskandidat Niels Flemming Hansen er favorit til at løbe med mandatet, med partiets nummer to, Marcus Knuth, som joker.
De to topkandidater har også været genstand for kritisk omtale i medier op til og i valgkampen. Niels Flemming Hansen for salg af Ecco-sko i sine skobutikker - selv om Ecco-koncernen nægter at trække sig ud af Rusland. Og Marcus Knuths har tidligere rosende omtalt det tyske, højreekstreme parti, Alternative für Deutschland, AfD.
Så også for De Konservative har valget været noget af en forløsning. Noget den partiets nye formand, Mona Juul, bestemt heller ikke lægger skjul på.
Hos Liberal Alliance er valgresultatet - på papiret - en succes.
Hidtil har LA ikke haft nogen valgte i Europa-Parlamentet. Det får partiet nu i kraft af folketingsmedlem, Henrik Dahl, som nu bliver partiets repræsentant sydpå.
Men Liberal Alliance fik et noget skrabet valg: Syv procent blev det til. Ikke specielt imponerende, når LA mandag i sidste uge, ifølge Voxmeter, stod til 15,9 procent - og 25 mandater - hvis der var valg til Folketinget nu.
I mange målinger - og prognoser på valgaftenen - stod partiet til to mandater ved gårsdagens valg til Europa-Parlamentet. LA-holdet så derfor ud til at bestå af ikke alene Henrik Dahl, men også partiets unge vildbasse, debatkrigen Mads Strunge.
LA-opturen blev vendt til noget af en fuser
Men sådan gik det ikke. LA-opturen blev vendt til noget af en fuser.
Læs mere om valgresultatet her.
Opdateret kl. 13.45
Kommentarer
Tillykke til SF med det flotte valg og den tillid vælgerne giver partiet også her i den sidste Voxmeter måling -
Når Olsen Dyhr ser et alternativ til den nuværende regering - skylder hun også at komme med et bud på hvordan en sådan regering skal se ud - Og ikke mindst ser hun sig selv i spidsen for den regering ?
Så vi ikke det i 2011 med S-SF-RV og Ø-støtte, hvor regeringsgrundlaget bl.a. indeholdte en erklæringsadgang til dansk indfødsret, hvorefter enhver udlænding trods mellemøstlig æreskultur, kunne erklære sig til et dansk pas, blot når vedkommende havde indåndet dansk luft i nogle år?
Jeg tror mange SF-vælgere er velmenende kvindelige sygeplejersker og skolelærere, der vil "alle det bedste" og som går ind for "lighed til alle", men disse mennesker bør måske overveje, hvorfor de daglige artikler om hverdagsknivstikkerier, hverdagsskyderier, hverdagsvoldtægter og hverdagsgaderøverier kun ganske sjældent afrundes med sætningen "udvisning". Man kan ikke udvise nogen, når man først har foræret dem vores indfødsret, uanset hvor gode intentioner og idealer man havde.
Småting som skattepoltik og velfærdspolitik kan vi altid regulere og justere, men Danmark tabes for evigt ved naturalisation af fremmede med ond kultur.
Hva er der galt Peter, har du tabt sutten?
Hold dig nu til emnerne.
Mvh Flemming
Enig. Til lykke til SF og ja S resultatet er træls. Det virker som om man har lavet et valg baseret på landspolitisk ikke EU politik. Og klart man skal reflektere grundigt over det. Jeg er selv ret rystet. Forstår det kort og godt ikke.
Kun glæder jeg mig over LA røg langt ned på listen. Men T de største partier får tre og to mandater er ok og Resten et hver.
Og ja hvad er det for et alternativ SF taler om. Det her er et EU valg ikke et folketingsvalg. Hvor ville SF få et flertal uden S. SF Ø og Å har jo intet flertal alene.
Schaldemose fik altså trediehøjst stemmetal.
Det er en kæmpe indenrigspolitisk syngende lussing til vores parti, Helle, men i mine øjne ganske fortjent. Skattelettelser selvom kommunener/regionerne ikke kunne få kronerne til at slå til, bededag og mit mantra, det socialdemokratiske forslag om at afskaffe seniorpensionen. Og der er sikkert mere endnu.
Der sker ikke heller ikke det store med at ændre på forureningen af indre farvande osv. Jeg er lystfisker og har ikke fanget andet end lidt tanglopper de sidste par år.
Det positive er LA valgresultatet og at der ikke er noget rødt flertal uden at Socialdemokratiet er med.
Men de store byer er tabt og det bliver mere end svært at hente de stemmer tilbage. Der er kun vælgere tilbage der enten kan cykle, tage metroen eller gå til arbejdet. Og de stemmer ikke socialdemokratisk. Pendlerne må nøjes med køen på motorvejen og forsinkelser på togdriften.
Jeg håber inderligt at at der kommer en større selvransagelse hos partitoppen og på partikontoret. Det går jo ikke det her
Du har ret, håber vi kan nå at få det rettet op inden kl og tv. Men helt fair er det en heller. Vi kan jo ikke udelukkende få S politik. Når V pg M gammelt ventreparti er med. Dermed havet er mange års fejl.Og der er nu rettet op på kommuner og regioners økonomi. Det er ikke en undskyldning, jeg håber det evalueres grundigt.
KVL og FTV sku der stå.
Jeg synes faktisk at det er en god ide med en regering hen over midten, som kan levere brede holdbare reformer osv. Men jeg vil også have skåret ud i pap af de socialdemokratiske politikere, når en aftale har store Venstreaftryk eller Moderataftryk. Den kommunikation mangler og vil nok have gjort mig lidt mere rolig. Som det er nu forsvarer S alt hvad regeringen laver af aftaler, selvom det strider imod vores S-DNA. Det virker klovneagtigt og falsk.
Det er nyt med en regering hen over midten, så det kan vel for pokker også være nyt at det bliver kommunikeret, at f.eks Venstre har sat et stort fodaftryk på en aftale. Det vil ikke alene være godt for Venstre baglandet, men også godt for os der må sluge en kamel efter en aftale i den brede regering. Det kan vel ikke være så svært.
Mon det er Frederik Vad-effekten vi ser?
Det er overernæret halvfed kvinde, der belærer os om "grøn omstilling", "bæredygtighed" og "klimahensyn", imens hun (åbenlyst) æder sig til overflødigt kalorieoverskud, som hendes krop er nødt til at deponere i fedtdepoter, der slasker på kroppen, for at undgå at hun æder sig ihjel.
Det lyder nærmest som om, du lidar af en tosset vrangforestilling om, at Frederik Vad er helt ude af synk med vælgerne i sine udmeldinger som udlændingeordfører.
Jeg an forsikre dig for, at det er i bedste fald ren ønsketænkning fra din side,
SF har den kæmpefordel, ar de ikke har rodet sig ud i et regeringssamarbejde med V og M, som de ikke kun er nødt til at indrette sig efter, men også er nødt til at tage klovenehatten på og forsvare, hver gang nogen spørger.
Man tænker på sangen om Larsen. Det sku være så godt og så blev det faktisk skidt
Forståeligt skuffede socialdemokratiske vælgere, vil desværre - hvis Pia Olsen Dyhr får magt som agt - få endnu en skuffelse.
Christiania Rickshaw taxa, Model T er en moderne taxacykel til persontransport i alle aldre. Chaufføren har direkte kontakt med passagererne, som sidder behageligt foran. Rickshaw Taxaen kan forsynes med kaleche, pude til bænk, flaskeholder. Anbefalelsesværdig til ministre. En fornemmelse af vælgernes mening om dit og dat og især afskaffelse af Store Bededag forekommer naturligt!
Til gengæld er rickshawen et farligt køretøj når isbjørnene sætter næsen mod koldere himmelstrøg, når polerne smelter i et inferno af folkesocialisternes indkøb af PFAS produkter fra Kina og lange flyveture til Thailand, Australien og NewZealand.
Træls at man ikke sidder i en ministerbil når de vandrende lavtryk kommer ind over det europæiske fastland og især det lille land mod nord:
5. Køer og heste og får på græs
hen over brede agre,
åbne lader for fulde læs,
sejl, som stryger om klint og næs,
byger, som går og kommer, -
det er den danske sommer.
6. Pigernes latter og lyse hår,
leg, som får aldrig ende,
øjnene blå som vandt i vår -
mildt om et evigt Danmark spår,
sol over grønne sletter,
lykke og lyse nætter.
SF festede natten lang. Villy kørte sin Pia hjem i rickshawen. Alt imens isbjørnen tyggede løs på plastikken fra de mange SF flag!
Endnu et EU-parlamentsvalg smeltede danskernes hjerter!
52.323 vælgere afgav ved dette valg en blank stemme. Det skal sammenlignes med 32.516 blanke stemmer ved det seneste EU-valg.
Andelen af blanke stemmer svarer til 2,1 procent af de afgivne stemmer, og det er rekordhøjt, fortæller valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.
Som syvårig læste jeg med kildrende fascination og en lille smule rædsel en episode af tegneserien Willy på Eventyr med en kæmpeedderkop. Den gjorde et stort indtryk på mig, bl.a. fordi jeg har lidt araknofobi, men også fordi det var en vældig spændende historie i forhold til de billedbøger, jeg stadig læste. Jeg fulgte Willys eventyr on-and-off de næste 10 år.
Som 70-årig læste jeg med kildrende fascination og en lille smule rædsel en episode af tegneserien Willy på Eventyr med en isbjørn. Den gjorde et stort indtryk på mig, bl.a. fordi jeg har lidt klimaangst, men også fordi det var en vældig spændende historie i forhold til de billedbøger, som 10 andre partiforlag fremstillede. Jeg fulgte Willys eventyr on-and-off de næste 5 år.
Fed titel: The ice is melting at the pøules. Helten overlever uge på uge i en rickshaw trukket af to syngende sylfider iklædt rødgrønne gevandter forfulgt af en haltende hun-isbjørn.
Ikke en tåre var tør…..
Stjernehimlen var blå som aldrig før….
Og polerne spejlede sig i stjernehavet…
Lidt refleksion . I 2014 blev DF størst I 2019 blev V størst, og i år 2024 er det så SF. S har fortsat 3 mandater i EU. Så vor indflydelse der er den samme. FT har stadig 50 mandater, og de har flest S borgmestre kommunalt. V fik faktisk et godt valg 3 størst. Og hvad vil jeg så med det. Jo is i maven hos S ingen panik. SVM regeringen er ikke død, men Gert har ret. Vore sejre skal kommunikeres bedre. Og så evaluere ærligt og barsk. Hvad er årsagen. Folk stemmer jo ofte med følelserne ikke rationelt eller langsigtet. Og Pia Olsen lover jo alt mulig og smiler og at SF har svar på alt. Og det virker. Som Vanopslagh fjollerier hos de unge.,
S
At Søren Gade leger klogeåge og nu mener, han skal styre hvilken post TLP skal bestride samt at nu skal TLP være blå bloks leder. Hallo er man ikke gået ind i en midter regering for at ophæve blokpolitikken, og så kommer folketingets formand med dumheder, han ikke skal udtale sig om. Det er at underminere TLP som Løkke har undermineret egen søn mht EU valg. Moderaterne kunne jo ikke mobilisere stemmer nok til to mandater, at Bosse fik 88000 stemmer nr 4 i rækken af de ti bedste, er megaflot, det havde Bergur aldrig opnået.
Der skallægges en ny strategihos Mette F, for de to kommende valg som vi skal vinde.