Annonce

3F langer ud efter Novo Nordisk: De har “et moralsk ansvar”

Brand i Novo Nordisk-byggeri vækker bekymring hos 3F. Medicinalgiganten oplyser, at der er strammet op på sikkerheden
Foto: 3F og Novo Nordisk - grafik: Emma Inge Hansen
Næstformand i 3F's byggegruppe, Palle Bisgaard, og flag fra Novo Nordisk
16. maj fandt en brand sted på Novo Nordisk byggeri i Kalundborg.

To illegale håndværkere var skyld i branden. Før det havde der været adskillige sager med Arbejdstilsynet og illegal arbejdskraft i forbindelse med byggeriet.

Tirsdag den 18. juni var der på ny brand i et Novo Nordisk byggeri. Denne gang i Bagsværd.

3F er bekymret for, hvad der foregår på medicinalgiganten Novo Nordisks byggeplads og mener, at selvom virksomheden ikke er juridisk ansvarlig for dets underleverandører, bør man stadig gøre en større indsats for at sikre sig, at der er styr på tingene.

Novo Nordisk oplyser til Netavisen Pio, at virksomheden har strammet op på sikkerheden og kontrollen.

Bekymrende byggeprojekt

Næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, er bestemt ikke glad for forløbet på byggepladsen, som både indebærer arbejdsulykker og knas med lovgivningen.

“Jeg synes generelt, at det er bekymrende, at sådan noget foregår på en byggeplads, hvor en virksomhed som Novo Nordisk bygger for så mange penge, som de gør. For man kan jo være bekymret for, hvad der foregår der så i øvrigt, når politiet afslører sådan noget her i forbindelse med nogle brande,” siger Palle Bisgaard til Netavisen Pio.

Han understreger, at han ikke kender de nærmere omstændigheder hverken i forhold til branden eller manglende arbejdstilladelser.

“Ansvaret ligger hos den underentreprenør, som har de udenlandske ansatte, der ikke er i landet lovligt. Men det er klart, at det fritager ikke Novo Nordisk for et moralsk ansvar for, at der foregår den slags på deres byggeplads,” siger Palle Bisgaard.

det fritager ikke Novo Nordisk for et moralsk ansvar for, at der foregår den slags på deres byggeplads

Han peger på, at de fleste bygherrer - inklusiv Novo Nordisk - må være interesseret i, at deres byggeri sker på ordentlige vilkår.

“Derfor kan man sige, at nogle gange kan det være svært at adskille det formelle ansvar fra det moralske ansvar,” siger Palle Bisgaard og tilføjer: 

“Det er det også i sådan en sag som den her, fordi det kunne jo tyde på, at Novo Nordisk ikke har sikret sig at betingelserne i kontrakterne er stærke nok til, at man sikrer, at tingene foregår ordentligt både i henhold til lovgivning og almindelige danske løn - og arbejdsvilkår”.

Novo Nordisk strammer op

I et skriftligt svar udtaler senior direktør for globale medier hos Novo Nordisk, Lars Otto Andersen-Lange, at Novo Nordisk har indskærpet for deres leverandører i kontrakterne med dem, at de skal overholdene gældende lovgivning:

“Vi har indført en række kontrolinstanser, hvor der aktivt følges op på, at leverandørerne i praksis efterlever dette på byggepladsen, og vi overvejer en række sanktionsmuligheder, såfremt dette ikke er tilfældet.”

Lars Otto Andersen-Lange understreger, at Novo Nordisk har strammet op på sikkerheden.

“På tværs af Novo Nordisk' byggeprojekter har vi strammet op på sikkerheden og indskærpet vores gældende retningslinjer i hele leverandørkæden.”

De nye retningslinjer indebærer blandt andet indsættelse af brandvagter ved alle byggeprojekter, yderligere adgangskontrol og tjek af arbejdstilladelser herunder øget stikprøvekontrol, oplyser Lars Otto Andersen-Lange.

Novo Nordisk havde i 2023 et overskud på over 100 milliarder kroner.

Virksomheden har opfundet det populære Wegovey og Ozempic, som mange bruger til at tabe sig. Derudover er Novo Nordisk kendt for deres salg af insulin.

Udover branden den 16. maj i Kalundborg har der været yderligere to brande på Novo Nordisk-bygninger i Bagsværd den 22. maj og 18. juni.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Novo Nordisk har vel samme morale som de danskere, der køber "billige" udenlandske vare på nettet uden kendskab til hvor de er fremstillet (det meste i dårlig kvalitet fra Kina) og uden kendskab til hvilke arbejdsforhold de ansatte i produktionsfirmaerne arbejder under, det er nok ikke "den Danske model".

Først bliver vi fedet op af McDonald og siden slanket af Novo Nordisk. Alt for pengenes skyld. Intet andet. Alt imens ødelægges klima og miljø mere og mere, hver dag.

Det er en syg verden vi lever i.

hvis man skal "redde" klimaet kunne man jo begynde med at nedlægge våbenindustrien og afskaffe militæret, begge dele er ødelæggende for både klima og miljø, den ødelæggende virkningen ser vi for øjeblikket for fuld udblæsning i Gaza og Ukraine. Hvor er Gretha Thunberg og hendes "slæng" af klimaaktivisterne henne? bekæmper de kun biltrafik, civil flyvning og cementproduktion? det er selvfølgeligt også ufarligt og skader næsten ingen.

Greta er for længst rykket videre til en ny sag, nemlig nedlæggelsen af Israel. Klima beskæftiger hun sig ikke med længere.

Kædeansvar.
Får man favorable (læs: meget billige) tilbud fra underentreprenørers underentreprenørers underentreprenører, må reglen "Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, er det jo nok sådan, det er" gælde.

Og hos f.eks. Novo sidder der langtuddannede, der burde kunne se, at når f.eks. 100 arbejdstimer kan købes til f.eks. 3000 kr, så er der et eller andet galt.

Men man kan jo dække sig af via et virvar af underentreprenører.
(Ikke høre, ikke se, ikke tale.)

De tilbud en hovedentreprenør indhenter fra sine underentreprenører bliver ikke oplyst til hverken bygherre (her Novo Nordisk) eller dennes totalrådgiver (arkitekt/ingeniør) som derfor heller ikke har mulighed for at kontrollere prisen. De har udelukkende hovedentreprenørens pris/tilbud at forholde sig til. De får kun oplyst hvilke firmaer hovedentreprenøren indhenter tilbud fra.