Annonce

Coronatestede slipper for skattesmæk og borgmester stopper

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at skatteministeren alligevel ikke vil beskatte ansatte, som får betalt en coronatest af virksomheden, at Danmarks længst siddende borgmester stopper, samt at en skibsreder er idømt betinget fængsel og bøde for åger. Og endelig er der nyt om ”Borgen” – altså serien.

Tak fordi du læser med.

Skatteminister vil ændre skat på coronatest

De fleste ved, at hvis man får en større gave af sin arbejdsgiver, så skal man betale skat af personalegodet.

Men det er nok de færreste, der havde forestillet sig, at en coronatest taget på jobbet - betalt af ens arbejdsgiver - som udgangspunkt også er skattepligtig.

Det skriver Danmarks Radio (DR).

Det fremgår af et såkaldt styresignal, som Skattestyrelsen lige nu har i høring.

Signalet fortæller, hvordan skattemyndighederne har tænkt, at virksomhederne skal tolke loven og beskatte medarbejderne.

"Betaler arbejdsgiveren for en medarbejders corona-test, er udgangspunktet, at der tale om et skattepligtigt personalegode," lyder det i styresignalet, som er endt på bordet hos blandt andet Dansk Industris politiske chef Emil Fannikke Kiær.

Og signalet fra Skat har givet rynker i panden hos medarbejderne i Dansk Industri. Den politiske chef har svært ved at forstå, hvorfor skattemyndighederne skelner mellem tests betalt af arbejdsgiveren og tests betalt af de offentlige kasser.

”Den situation er jo lidt skæv. Hvis man bruger den ene type test (arbejdsgiveren betaler, red.), skal man beskattes, den anden (offentlig test, red.) skal man ikke,” siger Emil Fannikke Kiær til DR.

Fra Skattestyrelsen lyder meldingen nu, at styresignalet "er blevet opfattet på en anden måde, end det var tænkt fra Skattestyrelsens side".

Ifølge DR vil skatteminister Morten Bødskov (S) derfor ”fremsætte lovforslag om en særlig skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte Covid-19-tests.”

Læs hele historien her.

 

Danmarks længst siddende borgmester stopper

Hans Toft stopper efter næsten 28 år som borgmester i Gentofte Kommune for Konservative.

Den 73-årige Hans Toft har siden 1993 været borgmester i Gentofte og er dermed indehaver af titlen som landets længst siddende borgmester. I Gentofte er Hans Toft den seneste konservative borgmester i en række, der strækker sig tilbage til 1934.

»Efter de mange år og i en alder af næsten 75 år ved næste valgperiodes begyndelse, så har jeg fundet det rigtigt at slippe tøjlerne og giver dem med stor glæde videre til Michael Fenger,” siger Hans Toft.

”Han vil med sin brede både erhvervsmæssige og politiske erfaring samt sine mange år som udøver og leder i Gentoftes idræts- og fritidsliv blive en både kompetent og vellidt borgmester.”

Michael Fenger, der er tidligere håndboldlandsholdspiller, har de seneste 11 år været medlem af Gentoftes kommunalbestyrelse og han bliver samtidig De Konservatives spidskandidat ved kommunalvalget til november.

Den nye borgmester tiltræder efter planen den 15. maj. Michael Fenger er i dag formand for børneudvalget, medlem af økonomiudvalget, medlem af kultur-, unge- og fritidsudvalget samt skoleudvalget.

”Det er både et privilegium og særdeles spændende at skulle være borgmester i den kommune, hvor jeg er vokset op og gennem 50 år har haft en aktiv dagligdag,” siger Michael Fenger, der tidligere har spillet i Hellerup Idræts Klub (HIK).

De Konservative har i en menneskealder nydt massiv opbakning i kommunen. 13 ud af kommunens 19 mandater gik i 2017 til De Konservative, og der er langt til andenpladsen, Socialdemokratiet, der fik to. Ved kommunalvalget i 2017 fik Hans Toft et rekordhøjt personligt stemmetal med 14.926 stemmer.

”Var der en pris for Danmarks mest flittige borgmester, så kunne Hans Toft havde vundet den hvert år siden 1993,” skriver De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på Twitter.

placeholder

 

Skibsreder idømt betinget fængsel og stor bøde for åger

En skibsreder og fiskeskipper fra Thyborøn er idømt en betinget fængselsstraf på halvandet år for åger. Desuden skal hans selskab af med en bøde på tre millioner kroner.

Det har en domsmandsret i Holstebro afgjort i dag. Det sker efter en langstrakt retssag, der begyndte i august i fjor.

Det skriver Fagbladet 3F.

Rederen hentede i 2017 to ghanesiske fiskere til Danmark. Det skete med løfte om, at de skulle hente et skib, som bagefter skulle fiske ud fra Afrikas kyst. Men i stedet kom de til at arbejde i over tre år med at reparere et skib og binde net på havnen i Thyborøn.

Deres løn var på omkring 9.000 kroner om måneden for op til 11 timers arbejde seks dage om ugen. De supplerede indtægten ved i fritiden at samle flasker på havnen.

Anklagemyndigheden krævede rederen idømt mindst 3 1/2 års ubetinget fængsel for tvangsarbejde, slaverilignende forhold og menneskehandel. Men domsmandsretten har frikendt for menneskehandel. I stedet straffes rederen for åger.

”Han har udnyttet, at ghaneserne ikke havde indsigt i danske arbejdsmarkedsvilkår. Deres løn har højest været en tredjedel af det sædvanlige lønniveau i Danmark,” fastslår dommen.

Læs hele historien her.

 

Erhvervsministeren henter ny særlig rådgiver i fagbevægelsen

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har ansat Henrik Aarestrup som ny særlig rådgiver.

Den nye særlige rådgiver kommer fra en stilling som erhvervspolitisk chef i Dansk Metal, hvor han har beskæftiget sig med industriens rammevilkår inden for blandt andet klima, infrastruktur og forskning.

"Jeg glæder mig meget til at understøtte Simon og regeringens arbejde,” skriver Henrik Aarestrup på Twitter.

”Og jeg ser frem til samarbejdet med partiernes ordfører på området og til kollegaskabet med regeringens øvrige rådgivere.”

placeholder

Henrik Aarestrup er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet, og han har tidligere undervist som ekstern lektor ved førstnævnte.

Simon Kollerups særlige rådgiver, Sofie Findling Andersen, tog i november orlov for at rykke til Statsministeriet og blive særlig rådgiver for Mette Frederiksen (S) i det kommende år, mens særlig rådgiver Sara Vad Sørensen er på barsel.

 

DR løfter sløret for "Borgen"-cast

Fra 2010 til 2013 kunne seerne på DR igennem tre sæsoner følge Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk og Birgitte Hjort Sørensen i rollerne som statsminister Birgitte Nyborg, spindoktor Kasper Juul og politisk nyhedsjournalist Katrine Fønsmark.

Næste år vender først- og sidstnævnte tilbage til skærmen, når en ny sæson af det politiske drama om livet på Christiansborg, skrevet af Adam Price, har premiere på DR.

Det skriver netmediet Altinget.

Hidtil har det været sparsomt med oplysninger om, præcis hvilke af de gamle karakterer seerne kan forvente en gensyn med, men nu løfter Danmarks Radio (DR) sløret for, hvem der medvirker i seriens fjerde sæson foruden de, der allerede er annonceret.

Blandt andet vender Søren Malling og Peter Mygind begge tilbage i rollerne som henholdsvis nyhedschef og tabloid-boss, mens Lars Mikkelsen og Lisbeth Wulff også er at finde på comeback-listen.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet