Annonce

Coronavirussen fører til nye restriktioner og Støjberg styrer Venstre

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at der på grund af coronavirussen indføres nye restriktioner på restaurant- og nattelivet i København, at regeringens støttepartier har fundet nogle EU-milliarder, som de godt vil have fingrene i under finanslovsforhandlingerne - samt at danmarkshistoriens største anlægsprojekt kan blive til en højspændt konflikt. Og så overtager Inger Støjberg for resten styringen af Venstre

Tak fordi du læser med.

 

Nye restriktioner i Storkøbenhavn

 

Mundbind bliver obligatoriske på restauranter, barer og cafeer i 17 kommuner i Hovedstadsområdet, skriver Danmarks Radio (DR).

Derudover skal nattelivet i København og i de omkringliggende 16 kommuner lukke klokken 22.00

Tiltaget indføres fra torsdag for at begrænse coronasmitte i hovedstadsområdet og gælder i foreløbig 14 dage frem til den 1. oktober.

Også de private fester bør slutte klokken 22:00, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på et pressemøde:

”Man kan stadig afholde bryllupper og konfirmationer, hvis man kan følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men vores opfordring er, at man skal holde sig inden for klokken 22-reglen.”

”Vi kommer med en klar melding til hele befolkningen. Skru ned for de sociale kontakter i hele efteråret. Gør vi ikke noget nu, så risikerer vi at stå på kanten af noget, der kan udvikle sig til en anden bølge.”

Politiet holder øje med såkaldte hotspots, hvor der ofte er mange personer samlet, oplyser sundhedsministeren desuden.

Hvis ikke personer og restaurationer overholder de nye tiltag i 17 kommuner i København og omegn, er politiet klar til at udstede påbud og opholdsforbud.

”Vi har set, at der har været problemer i nattelivet med at holde afstand. Især, når der er kommet alkohol i blodet,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S). ”Nu sætter vi ekstra fokus på restaurations miljøets overholdes af afstandskravet. Vi indfører et krav om skiltning med, hvor mange der må være på en restaurant eller bar.”

Læs hele historien her.

 

Støttepartier vil have fingre i EU-milliarder

 

Selv om Danmark i 2021 og 2022 får 9,8 mia. kr. fra EU’s nye corona-genopretningsfond, har regeringen holdt de penge ude af forhandlingerne om næste års finanslov.

Det udløser kritisk forundring fra støttepartierne, der nu vil have finansminister Nicolai Wammen (S) til at redegøre for milliarderne og desuden kræver indflydelse på, hvordan de skal bruges.

Det skriver Jyllands-Posten.

”Hvis man er meget forsigtig, kan det være fornuftigt nok, at man ikke øremærker, hvordan pengene helt præcist skal bruges, før de er kommet ind. Men der, hvor det bliver lidt for spændende, er, når en et-parti-regering ikke fortæller noget om, at pengene kommer. Så bliver vi bekymrede for, at den havde tænkt sig bare selv at fordele dem. Men det skal der selvfølgelig findes et politisk flertal til,” siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

De knap 10 mia. kr. kommer fra den fond, der blev aftalt på et EU-topmøde i juli. Danmark var politisk imod direkte støtte fra fonden, men får altså alligevel selv del i kagen.

Finansministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten, at pengene ikke er medtaget i forslaget til 2021-finanslov, fordi den tekniske proces efter den politiske juliaftale endnu ikke er afsluttet.

”De relevante retsakter er endnu ikke færdigforhandlede på EU-niveau. Når forhandlingerne er afsluttet på EU-niveau, vil der blive taget nærmere stilling til udmøntning,” skriver ministeriet.

Det fremgår af juli-aftalen, at de 9,8 mia. kr. skal ud ”i 2021 og 2022”. Trods usikkerheden vil De Radikale have pengene ind i de aktuelle forhandlinger om næste års finanslov.

Læs hele historien her. 

 

Støjberg overtager styringen af Venstre

 

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen vil være væk fra Christiansborg frem til Venstres landsmøde.

Jakob Ellemann-Jensen skal onsdag opereres for to diskusprolapser i nakken, og derefter skal han holde sig i ro, indtil Venstre samles til det årlige landsmøde i Herning den 3. oktober.

I mellemtiden overtager Venstres næstformand, Inger Støjberg, den daglige styring af partiets arbejde i Folketinget i samarbejde med resten af partiledelsen.

Det oplyser Jakob Ellemann-Jensen på Facebook.

"Det er en standardoperation, men alligevel en smule omfattende. Derfor bliver jeg nødt til at holde mig i ro i hvert fald frem til Venstres Landsmøde den 3. oktober. Det er voldsomt irriterende, da den nye politiske sæson lige er gået i gang, men jeg har i nogen tid døjet med stærke smerter på grund af prolapserne, og det går ikke i længden," skriver han.

placeholder

Mens Jakob Ellemann-Jensen holder sig i ro, kan han mandag fejre etårsjubilæum som Venstres formand.

Tidligere er faderen, Uffe Ellemann-Jensen, også blev opereret for to diskusprolapser i nakken.

”Den slags kan desværre gå i arv, hvilket åbenbart er sket for mig,” skriver sønnen.

 

Skandalen i FE breder sig: Endnu en medarbejder sendt hjem

 

Endnu en ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er hjemsendt efter anklager fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) om alvorlige lovbrud.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et svar til Folketingets Forsvarsudvalg, skriver Danmarks Radio (DR).

Med hjemsendelsen er i alt fem medarbejdere fra FE nu hjemsendt.

Først blev chefen for FE, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere fritaget for tjeneste 21. august, da tilsynet lagde sin kritik af spiontjenesten frem.

Tre dage senere, 24. august, meddelte Forsvarsministeriet så, at også Thomas Ahrenkiel, tidligere departementschef i ministeriet, var fritaget for tjeneste som konsekvens af sagen. Thomas Ahrenkiel var chef for FE indtil 2015.

Nu er en femte medarbejder fra FE altså blevet fritaget for tjeneste, fremgår det i svaret fra Trine Bramsen.

”Efterfølgende er yderligere en medarbejder i FE blevet fritaget for tjeneste indtil videre,” siger Trine Bramsen i et skriftligt svar til DR.

Tilsynet rettede på flere punkter kritik af FE, der er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste. Blandt andet blev det kritiseret, at spiontjenesten flere gange har tilbageholdt centrale oplysninger og videregivet urigtige oplysinger til tilsynet.

FE må som udgangspunkt ikke spionere på danskere, men tilsynet rejser også kritik af, at der "uberettiget kan indhentes oplysninger om danskere".

Derudover er der ifølge tilsynet tegn på, at FE har igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere.

Det er småt med oplysninger om, hvad der ligger til grund for kritikken.

Ifølge DR's oplysninger handler skandalesagen dog om FE's samarbejde med USA's største og mest magtfulde efterretningstjeneste, NSA.

Læs hele historien her.

 

Kurs mod konflikt: Femern-entreprenør nægter at tegne overenskomst

 

Efter et langt tilløb er danmarkshistoriens største anlægsprojekt, Femern-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland, endelig kommet i gang, men nu trækker det allerede op til en højspændt konflikt, som kan få store konsekvenser for prestigeprojektet.

Det skriver Fagbladet 3F.

På den ene side af konflikten står den danske fagbevægelse, som kræver danske løn- og arbejdsvilkår på det gigantiske byggeri, og på den anden side står det hollandske konsortium Fehmarn Belt Contractors (FBC), der har kontrakt på første del af Femern-forbindelsen.

Fagbladet 3F og A4 Arbejdsliv kan således fortælle, at langvarige overenskomstforhandlinger mellem de to parter er stødt på grund og på vej i Arbejdsretten.

Alt imens bygger entreprenørerne i FBC videre uden overenskomst.

”Det betyder, at det største statsfinansierede byggeprojekt, vi nogensinde har haft herhjemme, lige nu foregår på uregulerede vilkår, der ligger langt fra, hvordan vi i Danmark ønsker at indrette vores arbejdsmarked. Femern-projektet foregår for danske skattekroner, så vi må som samfund have en forventning om, at det foregår under ordnede forhold, hvor vi kan håndhæve et godt arbejdsmiljø og sætte ind over for underbetaling og social dumping,” siger Bjarne Jensen, der er næstformand for 3F Lolland.

Sammen med en række andre fagforbund har 3F indkaldt til en stor demonstration onsdag morgen i Rødbyhavn på Lolland, hvor de store maskiner er ved at gøre klar til den 18 kilometer lange sænketunnel, der skal forbinde Danmark og Tyskland.

Til demonstrationen vil 3F, Dansk Metal, Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet og et stort antal fagligt aktive kræve overenskomst på Femern-projektet.

Læs hele historien her.

 

Kinesisk masseovervågning afsløret: 752 danskere står i database

 

Mindst 752 danskere er havnet på en database hos datafirmaet Zhenhua, der har det kinesiske militær og efterretningstjenester som kunder.

Det fremgår af et læk fra databasen, som cybersikkershedsselskabet Internet 2.0 har gennemgået, skriver Danmarks Radio (DR).

DR har fået adgang listen med danskere, der indgår i lækagen.

Zhenhua Data arbejder ifølge medierne Financial Review og The Telegraph blandt andet med at manipulere og skabe propaganda, og firmaet har på deres hjemmeside fortalt, hvordan deres arbejde kan være med til at lede til andre landes "interne konflikter, social polarisering og radikalisering".

Efter lækket er kommet frem i flere internationale medier, har Zhenhua dog lukket sin hjemmeside ned.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS har gennemgået den lækkede data og vurderer den til at være troværdig:

”Det ligner, at man fra kinesisk side ønsker at samle så mange informationer ind om mennesker og personer i vesten som overhovedet muligt. Det her ligner systematisk profilering af personer i hele Vesten,” siger han.

På listen over danskere optræder blandt andet politikere og embedsmænd samt deres familiemedlemmer, topfolk fra dansk erhvervsliv, bestyrelser, kendisser, diplomater og også fremtrædende personer i DR. En af de mest fremtrædende nuværende politikere på listen er justitsminister Nick Hækkerup (S), som indtil videre ikke ønsker at kommentere sagen.

På listen finder man også personer, der er dømt for finansiel kriminalitet eller har lange hashdomme.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet