DJØF stiller sig på Arnes side: Der er grænser for, hvor længe man kan arbejde

Fagforeningen for jurister og økonomer ser positivt på forslag om tidligere tilbagetrækning. Ægte solidaritet, lyder det fra en begejstret minister.
Der er overraskende støtte på vej fra juristerne og økonomerne i fagforeningen DJØF til de lønmodtagere, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, og som Socialdemokratiet har stillet tidligere folkepension i udsigt.

”Når vi taler om folk, der har været på arbejdsmarkedet, fra de var 17-18 år, så tror jeg, at vi alle rent instinktivt kan forstå, at der nok er for langt til en folkepensionsalder på 70 år eller derover. Så jeg har en betydelig forståelse for, at de grupper skal kunne trække sig tilbage, før os andre,” siger DJØFs formand, Henning Thiesen, til netmediet A4 Arbejdsliv.

Han anerkender dermed, at de grupper, som kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, kan have nogle særlige behov i forhold til hans egne medlemmer.

”Der er vel fysiske grænser for, hvor længe vi mennesker kan arbejde, og hvis man kommer ud på arbejdsmarkedet som 17-årig, så bliver man slidt ned før dem, der starter 10 år senere,” siger Henning Thiesen.

Det er en noget mere klar udmelding, end da Henning Thiesen gæstede Netavisen Pios podcast, hvor han afviste tidligere tilbagetrækning, med argumentet om at det var vigtigere at forbedre arbejdsmiljøet, så ingen blev nedslidte..

”Jeg mener, at man skal have gang i en forebyggende arbejdsmiljøindsats. Det er altid bedre at forbygge end at helbrede og det gælder i alle livets forhold. Hvis vi nu forestillede os et Utopia, hvor ingen blev nedslidte, så havde vi ikke problemet. Så det skal der selvfølgelig arbejdes på,” lød det dengang fra Henning Thiesen.

Minister: Ægte solidaritet

Udmeldingen fra DJØF bliver mødt med begejstring af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der sidder med ansvaret for at lande en aftale om tidligere tilbagetrækning.

” Det her er ægte solidaritet 🌹💪🏻," skriver han på Facebook og fortsætter

"Solidaritet handler i min bog grundlæggende om at tænke på andre end sig selv. Det gør flertallet af akademikere og fagforbundet DJØF i det her tilfælde. Selvom en ret til tidlig tilbagetrækning ikke vil omfatte dem, så støtter de alligevel princippet. De ved, at ikke alle har samme arbejdsliv som akademikere og de kan se at nogle fortjener at trække sig tilbage tidligere end dem selv. Det handler om retfærdighed og at sætte sig ind i andres virkelighed."

"Det her er endnu et solidt rygstød til vores arbejde med at finde den bedste model for tidlig tilbagetrækning. Jeg er i den grad opløftet fra morgenstunden. Så godt at mærke at vores arbejde bygger på et stærkt solidarisk grundlag."

placeholder

Peter Hummelgaard vil inden et år fremlægge en konkret model for tidlig tilbagetrækning for nedslidte, inklusive hvilke brancher, der omfattes af ordningen.

Regeringen vil indkalde arbejdsmarkedets parter, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til flere drøftelser om emnet, inden overenskomstforhandlingerne begynder på det private arbejdsmarked senere på efteråret.

Uenighed blandt højtuddannede 

DJØF-formandens opbakning til tidligere tilbagetrækning står i skærende kontrast til de udmeldinger fra de højtuddannedes hovedorganisation, Akademikerne, tidligere har været ude med.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, har advaret om at differentieret pensionsalder vil koste opbakning til velfærdsstaten.

”Jeg er ikke blind for, at der er forskel på brancherne, men som velfærdsstat har vi nogle solidariske, fælles løsninger - herunder pension - som vi har lige adgang til. Piller man ved det, frygter jeg, at det kan få betydning for opbakningen til velfærdsstaten,” sagde Lars Qvistgaard til Avisen.dk.

En anden formand for akademikere, Dansk Magisterforenings formand Camilla Gregersen, mente at det var umuligt at finde en retfærdig løsning:

”Det er meget svært at sætte alle i en kasse indenfor et erhverv eller en uddannelse. Jeg tror faktisk, at det er umuligt at finde en retfærdig løsning, hvor man giver tidligere pension til nogle grupper frem for andre,” sagde hun.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce