Drop den bedst kvalificerede

Mens titusinder af langtidsledige står uden job, er de borgerlige kun optaget af at sikre arbejde til ’den bedst kvalificerede’.
Det er åbenbart vigtigt for de borgerlige, at markedskræfterne får lov at kassere en hel årgang af arbejdsstyrken, som ikke blot har karakterer og kvalifikationer, men også langtidsarbejdsløshed på cv’et.

Siden regeringen lancerede sin akutpakke sidste efterår, har idéen om akutjob til langtidsledige været kritiseret fra dag ét fra borgerlig side. Mens venstrefløjen kritiserer pakken for ikke at være tilstrækkelig, kritiserer de borgerlige den for at være uretfærdig, fordi jobbene ikke længere går til ’den bedst kvalificerede’.

’Den bedst kvalificerede’ er de borgerliges yndlingsfabeldyr, som de hiver ind i enhver diskussion om arbejdsmarkedet. Man kender i forvejen fabeldyret fra debatten om kvinder i virksomhedsbestyrelser - og her er det altid ’en han’.

For tiden er ’den bedst kvalificerede’ ikke nødvendigvis en mand, men helt sikkert ikke en arbejdsløs. Et godt eksempel er borgmester Pia Allerslev, som ikke mener kollegaen Anne Vang kan tillade sig at prioritere at ansætte langtidsledige. De skulle jo nødigt komme i vejen for ’den bedst kvalificerede’ til jobbet.

Det bidrager blot til yderligere at marginalisere dem, der i forvejen er ramt af arbejdsløshed, at de borgerlige venter på drømmeprinsen i den hvide BMW til enhver stilling.

LÆS OGSÅ: Venstre: Solidaritet er diskrimination!

Idéen om ’den bedst kvalificerede’ bygger på en drøm om, at udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft altid går op i en højere enhed. At markedskræfterne altid bringer den bedste kandidat på banen inden for ansøgningsfristen. I virkeligheden er det dog ofte ’den første kvalificerede’, der får jobbet. Hvis da ikke jobbet allerede har skrevet én eller andens vens ven på fra start af.

Det bidrager blot til yderligere at marginalisere dem, der i forvejen er ramt af arbejdsløshed, at de borgerlige venter på drømmeprinsen i den hvide BMW til enhver stilling. Det er åbenbart vigtigt for de borgerlige, at markedskræfterne får lov at kassere en hel årgang af arbejdsstyrken, som ikke blot har karakterer og kvalifikationer, men også langtidsarbejdsløshed på cv’et.

De borgerlige burde hellere spørge sig selv, hvad de ville gøre for at få flere end ’den bedst kvalificerede’ ansat. Han skal jo nok klare sig selv.

LÆS OGSÅ: Principrytteri i elfenbenstårnene

I en tid hvor arbejdsudbuddet er større end efterspørgslen bliver de fleste stillinger besat før sidste ansøgningsfrist. Så de borgerlige må jo mene, at den bedst kvalificerede aldrig kan være den sidste ansøger. Det er i hvert fald aldrig ham eller hende, der får jobbet i dag.

Mens socialdemokrater er optaget af, at få alle med ved samfundets bord, ser de borgerlige selvfølgelig helst, at indsatsen med at sikre akutjobs til dem, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, mislykkes. De borgerlige burde hellere spørge sig selv, hvad de ville gøre for at få flere end ’den bedst kvalificerede’ ansat. Han skal jo nok klare sig selv.

Maja Holt Højgaard er kulturanmelder på Netavisen Pio. Uddannet læge og initiativtager til #UdenTavshedspligt. Medlem af kommunalbestyrelsen (S) i Brøndby Kommune. 


placeholder

Annonce