Efter partifejde: DF-kritiker forfremmes til valggeneral

Kritisk DF'er skal nu planlægge partiets kommunal- og regionsvalg.
Forleden kritiserede hovedbestyrelsesmedlem og tidligere europaparlamentsmedlem Anders Vistisen (DF) sit eget parti for at flakke rundt og partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) for at have en svag værdiprofil.

Det førte til en storm af hårde angreb på Vistisen fra flere af partiets spidser, inklusiv stifter Pia Kjærsgaard, der krævede, at udtalelserne fik konsekvenser.

Konsekvenser fik de. Partiformand Kristian Thulesen Dahl meddeler nu, at Anders Vistisen sættes i spidsen for et udvalg, som skal planlægge partiets kommunal- og regionsvalg næste år.

"Vi har besluttet at nedsætte et udvalg, der ser frem mod kommunal- og regionsrådsvalget, hvor både Anders og jeg tager teten i forhold til at få skabt en struktur omkring arbejdet, og jeg er jo glad for, at Anders (Vistisen red.) har sagt ja til at bidrage, for jeg synes jo, at Anders har nogle gode egenskaber at komme med," siger Kristian Thulesen Dahl i et interview med Avisen Danmark.

Partiformanden mener, at de stridende parter blot "er gået fejl af hinanden" og at Vistisens nye opgave er en mulighed for alle parter til at slå en streg hen over fortiden.

Pia K.: Det kan man ikke sidde overhørigt

Anders Vistisens kritik af partiet blev mødt af en storm af kritik den anden vej, fra en række af partiets absolutte nøglefigurer.

"Det er møghamrende irriterende og dræbende. Vi er mange politikere og lokalfolk, der arbejder på at få noget godt ud af partiet igen, og så kommer der sådan en melding," sagde Pia Kjærsgaard til Ritzau og fortsatte:

"Jeg mener absolut ikke, at man bare kan sidde det overhørig.”

Også partiets gruppeformand, Peter Skaarup (DF), tog i skarpe vendinger afstand for Vistisens analyse.

"Jeg mener ikke, at DF flakker rundt, som det bliver udtrykt, og vi vil altid gerne diskutere kursen, når vi lægger linjen, men det skal ske internt. Sådan har det altid været, og sådan er det fortsat,”siger Peter Skaarup til Ritzau.

"Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at det skal foregå på den måde, og det vil Vistisen også få at vide af hovedbestyrelsen," tilføjer han.

Og endelig var der gruppenæstformand Søren Espersen (DF), som sagde, at han var dybt chokeret over måden hvorpå Vistisen havde kritiseret partiet. Han kaldte det "utilstedeligt".

"Om ganske kort tid har vi møde i hovedbestyrelsen, og dér hører denne kritik til, men det her går ikke. Det må man ikke. Man må ikke udtale sig offentligt om interne sager," lød det fra Søren Espersen i Berlingske, hvor han efterlyste sanktioner overfor Vistisen.

Den kom altså nu.

DF har haft det svært i kommunerne

Dansk Folkeparti har trods overvejende succes på Christiansborg og til Europa-Parlamentsvalg, haft svært ved at omsætte opbakningen til kommunal- og regionalpolitisk succes.

Partiets bedste kommunalvalg var i 2013, hvor 10,1 procent af vælgerne stemte på DF, hvilket udløste 255 byrådsmedlemmer.

Ved det seneste valg i 2017 var forventningen - efter partiets kanonvalg til Folketinget i 2015 - at partiet skulle have borgmesterposter, men det endte i stedet med en mindre tilbagegang på 1,4 procentpoint og et tab på hele 32 byrådsmedlemmer.

Partiet har i dag én borgmesterpost. Det er Karsten Nielsen, der er kommunal førstemand i Danmarks mindste kommune på Læsø.

Lige nu kan det godt se ud som om, at Dansk Folkeparti kan få et rigtig svært kommunalvalg. I den seneste landsdækkende meningsmåling fra Voxmeter står partiet til bare 6,2 procent af stemmerne.

Næste kommunal- og regionsvalg skal afholdes i november 2021.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Ja, så bliver Anders Vistisen nok den næste formand for DF