Annonce

Efterlønsreformens konsekvenser: Eksplosiv stigning i antal ældre på førtidspension

Antallet af folk over 60 år på førtidspension er fordoblet på fire år. Det er behov for et alternativ til efterløn for de nedslidte, mener fagforbund
Tilgangen til førtidspension blandt dem over 60 år, er steget markant mere end blandt de øvrige aldersgrupper. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har samlet.

Frem til udgangen af 2013 kunne man gå på efterløn som 60-årig. Fra 2014 er efterlønsalderen steget gradvist, således at man i dag skal være 62,5 år, før man har ret til efterløn.

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at tilgangen til førtidspension blandt dem over 60 år er steget markant mere, end blandt de øvrige aldersgrupper. Antallet af ældre fra 60-64 år på førtidspension er mere end fordoblet i perioden fra 2013 til 2017.

Ifølge notatet fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tyder tallene på, at dem over 60-år har fået et behov for et andet forsørgelsesgrundlag, efter det ikke længere er muligt for dem at trække sig tilbage på efterløn.
Fødevareforbundet: Vores medlemmer er udsat for knap tre gange så mange arbejdsskader

Analysen viser, at der er stor forskel på, hvor mange af medlemmerne af de forskellige a-kasser, der gik på efterløn som 60-årige. Mens det var knap hvert tredje medlem af NNF og 3F, var det kun cirka 5 procent af medlemmerne af de akademiske a-kasser.

De nye tal overrasker ikke hos Fødevareforbundet NNF, der blandt andet organiserer slagteriarbejderne

”Tallene fra AE-Rådets nye analyse overrasker os ikke. For eksempel viser vores tal også, at Fødevareforbundet NNF’s medlemmer er udsat for knap tre gange så mange arbejdsskader som andre lønmodtagerne, og i gennemsnit lever vores medlemmerne omkring to år kortere end borgere i Danmark, den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for et medlem af NNF er 62 år. Det er over to år tidligere end andre faglærte personer,” siger Ole Wehlast, der er forbundsformand for fødevareforbundet NNF i en kommentar til Netavisen Pio.
For nedslidt til arbejde – for rask til førtidspension

Emilie Agner Damm, der er senioranalytiker i AE-Rådet og står bag den nye rapport, påpeger, at der nu er en stigende gruppe af ældre, der er for nedslidte til at arbejde, men ikke er syge nok til at få førtidspension.

”De vil blive klemt,” siger hun til Dagbladet Information.

Og ifølge formanden fra Fødevareforbundet NNF, så understreger det kun, at der netop er behov for en erstatning for efterlønsordningen, så dem der er nedslidte, men ikke syge, kan forlade arbejdsmarkedet på en ordentlig måde.

”Vores medlemmer er glade for deres arbejde, men det er hårdt fysisk arbejde, som desværre gør, at man bliver nedslidt. Og set i lyset af, at medlemmerne også starter tidligt på arbejdsmarkedet, er der mange, som ikke kan fortsætte til en senere pensionsalder. Det er uholdbart at tro, at vores medlemmer kan fortsætte på arbejdsmarkedet til de nærmer sig 70 år,” siger han og understreger, at det bliver et stadig større problem i takt med at efterlønnen udfases over de kommende år.

”De ordninger der eksisterer, er primært til syge personer, men der er forskel på at være syg og nedslidt. Mange af vores medlemmer lever med smerter og har brug for en ordning, der gør, at de kan forlade arbejdsmarked på værdig vis, før de for alvor bliver syge. Politikerne har fjernet efterlønnen, som var den eneste mulighed, disse mennesker havde – derfor synes vi, at en politisk løsning er at lave en ordning for nedslidte personer, så disse kan forlade arbejdsmarkedet på værdig vis. Hvis man er slidt op af mange års hårdt arbejde, skal et moderne velfærdssamfund selvfølgelig kunne tilbyde en værdig vej ud af arbejdsmarkedet,” slutter Ole Wehlast.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet