Ekspert: Amazon-kulturen er nået til Danmark

Nemlig.com langt fra alene: Også barske arbejdsvilkår på lagre hos Jysk, Netto og Coop
Foto: Amazon
Amazon etablerer stort lager i Sverige
Nemlig.com er langt fra ene om massivt at overvåge sine ansatte og kræve et voldsomt tempo af de ansatte lagerarbejdere.

Fagbladet 3F har tidligere skrevet om blandt andre virksomhederne Jysk, Coop og Netto.

Fælles for virksomhederne er, at lagerarbejderne må løbe stærkt, har masser af tunge løft, og bliver massivt overvåget - selv på toilettet. Er man for langsom, bliver man fyret.

Tonen på de store centrallagre, hvorfra virksomhederne leverer varer til kunderne, som er bestilt online, er rå, og en stor del af medarbejderstaben har anden etnisk baggrund end dansk.

Jeg var ikke andet end en menneskelig kran på Jysk

“Det var modbydeligt at løfte så meget og så tunge kasser. Jeg var ikke andet end en menneskelig kran på Jysk,” fortalte 22-årige Simon Jørgensen til Fagbladet 3F  i marts.

Hans ryg holdt ikke til at løfte kasser på op til 38 kilo i dårlige arbejdsstillinger dagen lang. Han protesterede, og kort efter fyrede Jysk ham så. Simon nåede at arbejde for Jysk i syv måneder.

“Lederne patruljerer udelukkende for at vise, at de holder øje med os. De følger efter os, når vi går ind og tager en kop kaffe eller kakao. Du kan næsten ikke gå i fred, fortalte Benny Jensen, tidligere medarbejder på Coops lager Fagbladet 3F  sidste sommer.

Stomi-patient fik overvåget sine toiletbesøg

Benny Jensen betegnede omfanget af overvågningen som “terror”. Han oplevede, at hans toiletbesøg blev overvåget. Det føltes ekstra krænkende, fordi Benny Andersen er stomi-patient.

Det var et længere besøg, du havde der

“Jeg lukker døren op, og der står der to af mine teamledere ved min truck lige uden for toilettet. Den ene af dem siger: “Det var et længere besøg, du havde der,” forklarede Benny Jensen.

“‘Når du er væk, er der andre, der skal lave dit arbejde’, siger han så. Jeg spørger ham, om han har glemt, at jeg fik fjernet tyktarmen i 2013 og derfor har flere toiletbesøg. Det har han ikke,” fortalte Benny Jensen.

Amazons pisk- og gulerod-koncept

I en undersøgelse fra sidste år, som 3F står bag, svarer otte ud af ti - blandt  2.330 lagerarbejdere hos blandt andre Aldi, Lidl, Netto, Hørkram, Matas, Ilva, Jysk og Coop - at de er bange for deres helbred, fordi arbejdet er meget stressende.

Næsten halvdelen af de adspurgte føler sig også presset af digital overvågning.

Arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, forklarer, at udviklingen, der nu ses på de store lagre, skyldes den teknologiske udvikling, der gør overvågning på mikroplan mulig, og et pisk- og gulerod-koncept som netgiganten Amazon.com har været førende i at udvikle og rendyrke:

“Hvor man i 1980’erne talte om LEAN-konceptet, som var udviklet af Toyota, har Amazon i dag deres eget koncept, som bygger på en incitamentsstruktur med pisk og gulerod, og hvor hele forretningsmodellen står og falder på optimering af den proces, der handler om, hvor hurtigt lagerarbejderen kan udføre sit arbejde,” siger Laust Høgedahl til Fagbladet 3F.

Overvågning kolliderer med dansk arbejds-tradition 

Nemlig og andre online virksomheder på det danske marked - er akkurat som Amazon.com - datadrevne virksomheder, hvor det er helt afgørende at kunne registrere, følge og overvåge kundernes behov og mønstre:

Derfor ligger det også lige for, at man benytter sig af tilsvarende teknologi til at overvåge sine medarbejdere

“De er vant til at bruge data, algoritmer og kunstig intelligens til at understøtte deres forretningsmodel. Derfor ligger det også lige for, at man benytter sig af tilsvarende teknologi til at overvåge sine medarbejdere,” understreger Laust Høgedahl.

Men overvågningen støder sammen med den danske samarbejds-tradition, hvor vi er vant til at have tillid til hinanden. Og vant til at medarbejdere har indflydelse på arbejdsprocesserne:

“Det her er udtryk for ren ledelsesret. Derfor kommer det også til at virke voldsomt, når vi får introduceret det på det danske arbejdsmarked,” siger Høgedahl.

Salling Group erkender: Vi kan gøre mere

Kommunikationschef hos Salling Group, Kasper Reggelsen, anerkender, at arbejdsforholdene for lagerarbejderne kan forbedres:

“Vi har stort fokus på vores arbejdsmiljø og har i de sidste mange år igangsat meget store investeringer i nye løsninger og hjælpemidler, der blandt andet kan hjælpe med løft og bedre arbejdsgange. Selvom vi er kommet langt, skal vi fortsætte,” sagde Kasper Reggelsen i november til Fagbladet 3F.

En medarbejder med tyrkisk baggrund følte, at mellemledere på et Netto-lager udnyttede, at han havde brug for fuldtidsjobbet som lagerarbejder for at kunne opnå permanent opholdstilladelse. Hele tiden blev han benhårdt presset på tempoet:

Skynd dig nu. Hurtigere, hurtigere

“Skynd dig nu. Hurtigere, hurtigere,” fik han igen og igen at vide af mellemlederne.

På baggrund af den sag opfordrede Reggelsen lagermedarbejderne til “at tale med deres ledere”:  

“Der er ingen tvivl om, at effektivitet er vigtigt i vores branche, men ingen skal have den oplevelse, at de ikke kan følge med i det daglige. Vores ledere forsøger hele tiden at handle på den konkrete feedback, de får fra medarbejderne, og vi kan derfor kun opfordre til, at alle fortsat taler med deres ledere, så vi kan sætte konkret ind,” sagde Kasper Reggelsen i december til Fagbladet 3F.   

Jysk begrænser adgang til kamera-overvågning

Adgangen til kamera-overvågning på Jysks hovedlager i Uldum med over 700 ansatte er blevet strammet. Det vækker glæde hos ansatte, der har været ude med hård kritik af øjne i nakken konstant.

Fagbladet 3F erfarede i marts, at mellemledere ikke længere har adgang til overvågningen af de ansatte. Jysk bekræfter, at der er sket ændringer, men vil ikke gå i detaljer:

“Jeg kan bekræfte, at der som en del af den dialog, der er i gang i Uldum, er foretaget ændringer i, hvem der har adgang til optagelser,” skrev kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen i et mailsvar til Fagbladet 3F.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fint, Jan.

Netavisen Pio og den politiske fagbevægelse lever i fortiden!
Danskerne gider ikke deres vanvittige syn på et moderne arbejdsmarkedet som fagbevægelsen har svigtet!

Fint med lidt modspil. Jens, kan du ikke uddybe dine synspunkter?

Annonce