Annonce

Eksplosiv stigning: 1000 nye udlændinge på “arbejdsferie” på to måneder

I september og oktober er der kommet 1.000 nye unge udlændinge på “arbejdsferie” i Danmark. Regeringens starter nu drøftelser om ordningens fremtid
De seneste måneder har Netavisen Pio beskrevet, hvordan flere og flere unge fra lande uden for EU kommer til Danmark for at bo og arbejde i en kortere perioder gennem den såkaldte Working Holiday-ordning.

På få år er brugen af “arbejdsferie”-ordningen tredoblet.

Alene i september-oktober 2019 har 1.000 nye udlændinge fået arbejdstilladelse til Danmark

Og ordningens popularitet blandt de unge udlændinge - der primært kommer fra sydamerikanske lande som Chile og Argentina - fortsætter med at stige eksplosivt.

Alene i september-oktober 2019 har 1.000 nye udlændinge fået arbejdstilladelse til Danmark gennem Working Holiday-ordningen.
Det viser de seneste tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.
 

Slår alle rekorder 

Frem til og med den 31. oktober 2019 er der givet 3.300 tilladelser til Working Holiday til unge fra lande uden for EU. Ved udgangen af august 2019 lå antallet på 2300, viser en aktindsigt givet til Netavisen Pio.

Det betyder, at der på bare to måneder er givet 1000 nye tilladelser, hvilket er fire gange så mange som for hele 2015.

Stor stigning antallet af unge udlændinge på Working Holiday

Kilde: Seneste tal på udlændingeområdet fra Udlændingestyrelsen
samt Netavisen Pios aktindsigt i tal fra 2019 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet / Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

 

3F: En cocktail til social dumping

Netavisen Pio har tidligere afdækket, hvordan mange af de unge sydamerikanere på “arbejdsferie” i Danmark finder arbejde gennem arbejdsplatforme som Wolt og HappyHelper.

Cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping

Ligesom folk inden for hotel- og rengøringsbranchen fortæller, at mange af de unge arbejder to-tre jobs og er uorganiserede.

Gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Tina Møller Madsen, betegner Working Holiday-ordningen som en “cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping”.
 

Tesfaye: Skal ikke være en rekrutteringskanal

I oktober oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et svar til Folketinget, at han ville indkalde Folketingets partier en drøftelse af Working Holiday-ordningen med henblik på ”mulige opfølgende tiltag”.

Ifølge Netavisen Pios oplysninger starter de drøftelser onsdag.

Ministeren oplyste desuden, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i august havde sat gang i en undersøgelse af Working Holiday-ordningen oven på den store stigning.¨

Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, hvis der er virksomheder, der misbruger vores opholdsordninger til social dumping  

Mattias Tesfaye har tidligere understreget, at regeringen ikke vil acceptere, at ordningen bliver brugt som en ekstra rekrutteringskanal for virksomhederne.

“Ordningen er netop til for de unge. Det er ikke en rekrutteringsordning for virksomhederne. Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, hvis der er virksomheder, der misbruger vores opholdsordninger til social dumping. Vi har regler, der bygger på tillid. Til gengæld straffer vi tillidsbrud hårdt,” lød det i skriftligt svar til Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet