Annonce

Elbæk trækker i land: Bliver som partileder ”i mange år”

Selv om statsminister-kandidaten Uffe Elbæk misser statsministerposten, bliver han siddende som partileder for Alternativet ”i mange år”
Statsminister-kandidaten, den 64-årige Uffe Elbæk, planlægger at fortsætte som partileder for Alternativet ”i mange år” – også selv om planerne om at indtage statsminister-kontoret ved det forestående valg falder til jorden.

Tidligere har Uffe Elbæk ellers meldt ud , at han regnede med at gå som partileder i løbet af den kommende valgperiode. Men den melding løber Elbæk nu fra:

”Den melding gav jeg for over to år siden, tror jeg det var. Dengang tænkte jeg, at i løbet af den kommende valgperiode så håbede jeg at kunne give faklen videre til den næste gode politiske leder. Jeg udtalte mig dengang på baggrund af en tidshorisont på måske fire-fem-seks år. Alle chefer bør tænke på, hvad der skal ske efter en selv. Hvordan en overgangsproces skal se ud,” siger Uffe Elbæk til Netavisen Pio.

Hvis du ikke bliver statsminister, går du så som partileder?

Jeg har det rigtig godt med den rolle, jeg sidder i i dag

”Nej, nej, overhovedet ikke. Jeg har det rigtig godt med den rolle, jeg sidder i i dag. Jeg spiller forhåbentlig stadig en vigtig rolle for Alternativet, men som chef skal man gøre sig sine overvejelser – og finde ud af hvordan en overgangsproces skal se ud. Alt andet ville ledelsesmæssigt være useriøst.”

Hvem peger du på som kronprins?

”Vi har ingen kronprins i Alternativet. Når det bliver aktuelt – om mange år – håber jeg, at der er rigtig mange, der har lyst til at overtage min post, og at der bliver kamp om posten. At få prædikatet kronprins er nærmest som dødskysset. Men jeg håber,der er en sult efter posten, når den tid kommer – og jeg ser gerne, at det bliver en konkurrence.”

Har Alternativet en procedure for valg af ny partileder?

”Overhovedet ikke, også fordi det overhovedet ikke er aktuelt. Jo, altså selvfølgelig er der en procedure forstået på den måde, at i det øjeblik jeg – om mange år – stopper, så er det hovedbestyrelsens ansvar,at håndtere det – og den endelige beslutning om ny leder besluttes på et årsmøde,” siger Uffe Elbæk.

Elbæk fremhæver over for Netavisen Pio amerikansk politik, hvor mange politikere er højt oppe i 80’erne.

Tror ikke på grøn Løkke overnight

I dagens udgave af Politiken fastholder Uffe Elbæk, at Alternativet går efter at erobre statsministerposten. Og at partiet vil sætte sine mandater fri efter valget.

Så skal han på en eller anden måde sige, at han er blevet grøn overnight

Det betyder, at Alternativets mandater hverken kan tælles med i et flertal for eller imod Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen, når det skal afgøres, om en af de to skal afsøge mulighederne for at danne regering. Uffe Elbæk er på den rene med, at det kan betyde, at Lars Løkke bliver den, der får første forsøg på at danne en regering:

”Så vil han blive forhandlingsleder, og så vil han givetvis indkalde os. Så skal han på en eller anden måde sige, at han er blevet grøn overnight, at han har tænkt sig at tage 2.000 kvoteflygtninge, at han synes, Europa er fuldstændig afgørende for vores videre færd gennem de næste årtier, at han vil gøre op med fattigdomsydelser og integrationsydelser, og at Lindholm er en helt forkert idé. Det gør han jo ikke,” siger Uffe Elbæk, der på den baggrund forudser, at hans melding til Lars Løkke derfor bliver, at Løkke højst sandsynligt vil blive væltet første dag i folketingssalen, hvis Alternativet efter regeringsdannelsen udgør en del af et flertal imod Løkke.

Uffe Elbæk forudser, at det så bliver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der får ”chancen”:

”Så får Mette Frederiksen chancen, og så er det spændende at se, hvad hun siger,” siger Elbæk.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce