Annonce

Erhvervserfaring skal kunne erstatte gymnasiet

Statsministeren lancerer forslag til nyt optagelsessystem: Snit på 10 skal give adgang til samtlige videregående uddannelser - fem års erhvervserfaring skal kunne erstatte gymnasiet
Foto: regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Det skal være slut med krav om tårnhøje karaktergennemsnit for at komme ind på en videregående uddannelse. Ingen videregående uddannelse må kræve mere end højst 10 i karaktergennemsnit. Og så skal fem års erhvervserfaring - på lige fod med gymnasiet - give adgang til mange videregående uddannelser.

Det er hovedindholdeti et forslag til nyt optagelsessystem til de videregående uddannelser, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag har lanceret i sin Folkemøde-tale.

Med udspillet vil S-regeringen gøre op det karakterræs, det finder sted på gymnasierne:

Bliver du en god psykolog, fordi du har mange 12-taller?

Bliver du en god psykolog, fordi du har mange 12-taller? Eller bliver du det, fordi du er engageret. Dygtig. Og vil noget for andre mennesker? Jeg tror, det handler om begge dele."

"Derfor vil jeg i dag foreslå, at vi sætter en grænse for, hvor højt et karaktergennemsnit det kan kræve at blive optaget på en videregående uddannelse. Uddannelsespladserne i kvote 1 skal fortsat fordeles på baggrund af karaktergennemsnit. Men kun op til en grænse på 10," siger Mette Frederiksen.

Statsministeren understreger, at karaktersystemet også fremover skal have betydning. Karaktererne skal bare ikke stå alene.

Ifølge Politiken skønner Uddannelses- og Forskningsministeriet, at 34 uddannelser i dag kræver højere karaktergennemsnit end 10 - og at disse uddannelser har flere ansøgere end uddannelsespladser.

Den anden nyskabelse er, ifølge regeringens forslag, at folk med mindst fem års erhvervserfaring skal kunne søge ind på de videregående uddannelser via kvote 2-systemet. Altså selvom de ikke har en gymnasial uddannelse med i bagagen.

Mette Frederiksen understreger, at man selvfølgelig kan blive en dygtig pædagog, hvis man har en dagpleje-baggrund. Og selvfølgelig kan man blive en dygtig arkitekt, hvis man har en baggrund som tømrer:

"Tænk hvis erhvervserfaring, livserfaring, også kan blive en vej. Hvis du har været dagplejemor i fem år – bør det så ikke give dig mulighed for at uddanne dig til pædagog? Eller hvis du har været tømrer i en årrække, skal du så ikke have mulighed for at uddanne dig til arkitekt senere i dit liv," spørger Mette Frederiksen i sin tale på Folkemødet.

Fagbevægelsen: Kan blive en gamechanger

Udspillet bliver taget godt imod af fagbevægelsen. FOA-formand, Mona Striib, betegner udspillet som “sød musik”:

"Det er sød musik for os. Forslaget signalerer, at det kan betale sig at tage en erhvervsfaglig uddannelse, når man er ung. Det er ikke spildte kræfter. Vi behøver ikke partout at sende alle i retning af gymnasierne bare for en sikkerheds skyld," skriver Striib således i et tweet.

HK’s formand, Anja C. Jensen, ser udspillet som en mulig gamechanger:

”Som jeg hører udspillet, så står vi med et rigtig godt forslag til en ændring af kvote 2. Måske endda en gamechanger på nogle områder.”

Anja C. Jensen mener, at udspillet kan være med til at de unge ikke længere pr. automatik vælger gymnasiet:

For mange er gymnasiet i dag desværre et valg man træffer per automatik

“Det her har potentialet til virkelig at rykke noget ved måden, vi tænker uddannelse på. De unge vil forhåbentlig i mindre grad vælge gymnasiet i den tro, at det er den eneste måde at holde alle muligheder åbne. For mange er gymnasiet i dag desværre et valg man træffer per automatik.”

“Det vil sige, at det er det man gør, når man ikke rigtig ved, hvad man ellers vil. Så det er kun positivt, hvis vi kan trække noget af vanetænkningen omkring uddannelsesvalget ud af ligningen.”

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Glimrende forslag, vi kommer til at mangle folk med erhvervsuddannelse kommende år. Jeg hørte Løhdes
tale, som jo stagnere , frihed og frit valg, det har de kørt på i 20 år, har det været succes, nej. Det var fint med en nærmest nekrolog om Uffe, men han lever altså fortsat, men derudover en tam og kedelig tale.

Lyder virkelig fornuftigt. Specielt vil det være stort, hvis man kan få flere til at vælge erhvervsskolerne i stedet for gymnasiet.

Statsministeren kan lave alle de krumspring hun vil.

Traditionen i den enkelte familie afgør fremtidens erhvervsvalg.

Socialdemokraterne har sejret ad h… til hvad uddannelse angår!

Der mangler folk overalt!

Kun spindoktorer og politiske analytikere er der alt for mange af.

Tænk hvis de kunne omskoles til sygeplejersker og læger!

Fra politisk analyse til diagnosticering.

Det havde været på sin plads at give sygeplejerne som gør en kæmpeindsats en lønforhøjelse, i stedet for at give
pengene til dem der er på overførsel år efter år, selv om markedet skriger efter arbejdskraft.

Bent Hanse, hvis ikke du har opdaget, så gør jeg dig gerne opmærksom på det. Danske sygeplejesker får en markant højere løn end i de fleste andre lande i EU. I Danmark får de allerede en samlet løn på 37.000 kr. til 42.000 kr. om måneden som udgangspunkt. Nogen får væsentlig mere. Dertil kommer, at rigtig mange sygeplejesker kun arbejder på deltid grundet deres gode løn tillader det. Så lønnen for sygeplejerskerne er mere end høj nok.

Noget andet er så arbejdsforholdene efter først kommunesammenlægningen i 2007 og siden nedlæggelsen af alle lokal sygehuse, hvor alle faggrupper i landets sundhedsvæsen har måttet finde sig til rette i helt nye arbejdsmiljøer på de nye super sygehuse. Det har kostet betydeligt på bl.a. sygeplejerskernes trivsel. Oven i hatten kommer så den her utæmmede digitalisering, som er blevet trukket ned over os alle. Herunder også sygeplejeskerne. Frem for at bruge tid på kerneopgaven, syge pleje, bruges nu betydelig tid foran skærmen. Arbejde, som tidligere til dels var en opgave for lægesekretærer, som er blevet skåret betydeligt ned og opgaverne efterladt digitalt til bl.a. sygeplejerskerne. Samlet set er arbejdsmiljøet blevet dårligere for landets sygeplejesker. Men det er desværre også gældende for mange andre løn arbejdere i Danmark.

Men det retter ingen lønstigning op på. Der skal andre ting til. Bl.a. skal sygeplejerskerne mere tilbage til deres kerneopgaver. Syge pleje.

Desuden. Der er rigtig mange andre faggrupper derude i det danske samfund som yder en kæmpe indsats og som har mere fortjent en lønforhøjelse. Ikke mindst SOSU'er. Vikar ansatte og andre lavtlønsgrupper som bliver spist af med en løn på 18.000 til 22.000 kr. om måneden. De ringest stillede endog uden pensionsordning. Knokkel arbejde til ingen løn og en alt for tidlig død i udsigt. Her skal der for alvor gribes ind.

Til sidst så grupperne på overførelsesindkomst. Langt største parten er op overførelsesindkomst uden skyld. Og særligt, når der er børn involveret, som tager fattigdommen med ind i deres voksenliv er det en katastrofe. Og forholdene for sygeplejesker er langt langt fra en økonomisk katastrofe. Og nu med en stigende inflation skal overførelsesindkomster naturligvis stige tilsvarende. Der er en forskel på om man ikke har råd til bil nummer to eller basale ting som mad på bordet Bent Hansen.

Og penge er der mere end nok af i det danske samfund. Der har faktisk aldrig været så mange penge i historien, som der er i det danske samfund nu. Problemet er så bare, at de fleste havner i de forkerte hænder som spekulanter af en hver art, som oven i købet slipper helt eller alt alt for billig i SKAT. Det sammen med ernorme summer til skattelettelser til stort set udelukkende de mest velhavende i det danske samfund igennem snart 20 år. Det er her den er helt helt galt. Der er givet alt alt for store skattelettelser til dem der i forvejen har langt mere end de overhovedet har brug for.

Har du prøvet at leve af luft Bent Hansen? For det er åbenbart det du mener mennesker på overførelsesindkomst skal leve af. Du kan jo prøve. Det er rigtig godt for dit BMI tal.

Mennesker på overførelsesindkomst bliver efterhånden jagten som synde buk for alle problemer. At gøre en udsat minoritet til syndebuk for alle problemer har vi set før for 75 år siden i Tyskland. Det skal Det Blå Svindlerhold ikke have held til at gentage.

Det Blå Svindlerhold

skriver den blå spasser 'røvvasker' smølf igen igen thi han kan ikke andet - jo forresten han kan udnytte den billige arbejdskraft i Thailand og han gør det!
.
"Danske sygeplejesker får en markant højere løn end i de fleste andre lande i EU"
spasser du kan ikke kun fokusere på lønnen - du skal tage købekraften med i betragtning
.

"Tænk hvis erhvervserfaring, livserfaring, også kan blive en vej. Hvis du har været dagplejemor i fem år – bør det så ikke give dig mulighed for at uddanne dig til pædagog? Eller hvis du har været tømrer i en årrække, skal du så ikke have mulighed for at uddanne dig til arkitekt senere i dit liv,"

Eller 20 års erhvervserfaring for eksempel som folkeskolelærer, smed, sygeplejerske, maler, renovationsarbejder kunne gøre dig til statsminister?

Tænk hvis….

"Tænk hvis erhvervserfaring, livserfaring, også kan blive en vej"

Også kan blive en vej ind på Christiansborg og folketinget. Ja tænk, hvis almindelige mennesker igen kunne få demokratisk magt og ikke som det er blevet nu, hvor elitære kræfter har taget over og hvor netværk, det at tilhøre de "rigtige" er alt afgørende for det liv du kommer til at leve. Intelligens og evner. Glem det. Det hele kommer mere og mere til at handle om, at tilhøre den økonomiske elite og deres netværk. Et Danmark delt op i et A hold, som lever i sus og dus, og et B hold, som udelukkende kommer til at leve for at servicere A holdet.

Velkommen til det "moderne" Blå Svindlerhold Danmark.

Et Blåt Svindlerhold, som løber med dine børns fremtid. Og når de snart har tilrandet sig alle værdier, er det definitivt for sent. Er velfærdsstaen først nedlagt kommer den aldrig igen. Og Danmark vil for altid være delt op i dem der har, A holdet, og dem der intet har, B holdet.

Præcis som det ses i lande som Tyskland, Storbritannien og USA.

For de 20% velhavende vil fremtiden være lys og i luksus. For de 80% vil livet kun dreje sig om overlevelse. Fremtidens rædsel så at sige. Men hvordan kan 20% lever af de 80% i et demokrati? 'hvad er det, som får de 80% til at stemme for de 20%'s fordel???

Det gør hjernevask og manipulation. En manipulation, som Det Blå Svindlerhold har udsat den danske befolkning for i over 20 år. Bygget på Dansk Folkeparties udlændige politik som brækjern.

Jo, Det Blå Svindlerhold ved du hvor du har. Badet i solen af de velhavendes gunst.

Blå Svindlerhold Danmark <<< ny variant
Et Blåt Svindlerhold <<< ny variant
Det Blå Svindlerhold <<< gammel traver
Det Blå Svindlerhold <<< gammel traver

og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Damnark <<< gammel traver
og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Damnark <<< gammel traver
og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Damnark <<< gammel traver
og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Damnark <<< gammel traver
.
den blå spasser 'røvvasker' smølf ved vi hvor vi har
.

FRIHED er at kunne bestemme over eget liv. Er DANMARK andet end FORMYNDERI og et net at regler ?
Bureaukrati. Styring.