Annonce

Et væv af vennetjenester

Den tidligere direktør for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse, er snoet ind i et væv af vennetjenester og kammerateri, hvor høje poster og store honorarer er delt ud til vennerne.
Samtidig med at Kruse således fik ansvaret for at rydde op i banksektoren af en konservativ økonomi- og erhvervsminister, var han samtidig formand for de konservatives erhvervsklub C-Business.

Den nu tidligere formand for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen, er en mand med mange venner. Disse venskaber har Henning Kruse Petersen nydt godt af, når han blev udpeget til den ene bestyrelsespost efter den anden – og vennerne har nydt godt af Kruses bekendtskab, når der skulle uddeles høje poster og store honorarer.

Henning Kruse Petersen har været medlem af og formand for en række bestyrelser i offentlige selskaber, hvor staten har indflydelse på, hvem der sidder i bestyrelsen. Blandt andet blev han af VK-regeringen i 2008 udnævnt som formand for det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

Men samtidig med at Kruse således fik ansvaret for at rydde op i banksektoren af en konservativ økonomi- og erhvervsminister, var han samtidig formand for de konservatives erhvervsklub C-Business, der har til opgave at samle penge ind til partiet.

Gevinsten ved at være Kruses tennismakker er altså på 450.000 kroner finansieret over statskassen.

En sådan dobbeltrolle er ikke uproblematisk. Ole Thyssen, professor i selskabsetik på CBS, vurderede i Politiken, at ”her opstår der en klar mistanke om kammerateri, hvor man vælger politiske bonkammerater til vigtige poster. Det er fuldstændig uacceptabelt”.

Men Henning Kruse Petersen er ikke kun blevet ’udnævnt’ i sådanne kammerateri-sager. Han har også selv udnævnt folk. Bemærkelsesværdigt er i al fald, at hans gode ven og tennismakker, Niels Heering, fik posten som bestyrelsesformand i Finansiel Stabilitets datterselskab Amagerbanken, der er under afvikling – og denne post til et honorar på 750.000 kroner årligt. I øvrige datterselskaber er honoraret kun 300.000 kroner. Så gevinsten ved at være Kruses tennismakker er altså på 450.000 kroner finansieret over statskassen. Dette har Rigsrevisionen kritiseret sammen med andre forhold, der har været gældende efter krakket.

Mens Kruses liv på toppen har været en fest af honorarer, vennetjenester og indsamling af penge til de konservative, har almindelige danskere betalt regningen i form af bankpakker og højere gebyrer.

Rigsrevisionen revser også lønnen til Steen Hove, der er direktør i Amagerbanken og dermed spiller en central rolle i oprydningen. Steen Hove får på årsbasis 6 millioner kroner for dette job - og er tilfældigvis også Henning Kruse Petersens studiekammerat fra jura i Aarhus. Revisionens rapport kritiserer også, at næstformandshonoraret i Amagerbankens bestyrelse lød på hele 375.000 kroner. Næstformanden var Jens Peter Toft, der var kontorbofælle med Henning Kruse Petersen på Sankt Annæ Plads. Henning Kruse Petersens kammesjuk fra Bourgogne-vinklubben i Herning, John Andy Maden, blev i øvrigt hyret til at afvikle Fjordbank Mors til 2,4 millioner kroner årligt.

Mens Henning Kruse Petersens liv på toppen således har været en fest af honorarer, vennetjenester og indsamling af penge til de konservative, har almindelige danskere betalt regningen for festen i form af bankpakker og højere gebyrer.

 

I denne serie vil Netavisen Pio sætte fokus på de ledende folk inden for finansverdenen, der bragte hele den vestlige verden i knæ gennem deres uansvarlige aktiviteter og sidenhen blev reddet af skatteborgerne.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet