Fagbevægelsen raser mod usympatisk Lamborghinireform

Der er hårde reaktioner på at regeringen - med åbne øjne - hæver uligheden med nyt skatteudspil.
Regeringen har i dag fremlagt et udspil for skattelettelser på 23 milliarder som vil give en en historisk stigning af uligheden.

Ifølge regeringens egne beregninger, så stiger uligheden målt i den såkaldte Gini-koefficient med 0,46 procent fra 26,6 til 27,06. Til sammenligning, så steg uligheden med 0,08 procent med SSFR-regeringens skattereform i 2012.

”Den her reform skaber ulighed, men vi gør det med åbne øjne,” lød det meget ærligt fra skatteminister Karsten Lauritzen, da han sammen med finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammtizbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterede udspillet, som har fået titlen "Sådan forlænger vi opsvinget - Jobreformens fase II".

Udspillet får en hård modtagelse fra lønmodtagernes organisationer.


LO: ”Lamborghini-reform” rammer skævt
”Vi har tværtimod hårdt brug for penge til velfærd. Til bedre skoler og uddannelser og til bedre pasning af vores syge og ældre. Ikke til skattelettelser til de rigeste”, siger LO-formand Lizette Risgaard, der mener at udspillet er en billig undskyldning for at uddele topskattelettelser i forklædning.

”Forslagene peger samlet set i én retning, nemlig at dem, der i forvejen har mest, skal have mere. Det er en helt forkert vej at gå. Hvis den offentlige sektor alene skal følge med befolkningstilvæksten, så er der brug for skattekronerne til at uddanne de unge og sørge for en god og tryg alderdom til de ældre,” lyder det fra Lizette Risgaard, der mener at der i stedet er brug for investering i uddannelse, for at imødegå manglen på kvalificeret arbejdskraft.

FTF: For få investeringer i samfundet - og for meget i store biler
"Regeringen går i små sko og vil ikke investere nok i samfundet og den velfærd, borgerne har brug for. I stedet vil Lars Løkke bruge svimlende 23 mia. kr. på billigere biler osv. Det er utrolig kortsigtet og egocentreret i en tid, hvor vi som samfund bør investere i at uddanne os, og hvor mange medarbejdere allerede er presset psykisk i bund af for få ressourcer", siger formand Bente Sorgenfrey, der repræsenterer blandt andet skolelærere, sygeplejersker og politibetjente.

Hun stiller spørgsmålstegn ved, om danskerne virkelig er villige til at betale for skattelettelser med udhulet omsorg og forringet uddannelse af næste generation.

"Vi har ikke brug for skattelettelser. Borgerne har mere brug for, at vi investerer nok i velfærden til gavn for både den enkelte og samfundsøkonomien."


FOA:  Gavebod er gift for velfærden

”Jeg synes, det ser decideret usympatisk ud – og jeg mangler noget anstændighed hos regeringstoppen, der har tid til at glæde sig over, at folk nu kan købe Lamborghinier, men pænt springer over de svageste på kontanthjælpen, på dagpengene eller de mange, der piskes rundt i umenneskelige ressourceforløb,” siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA.

Han mener, at regeringen er totalt blind for, at den offentlige sektor har været udsultet siden finanskrisen.

”Der mangler stadig 35.000 kommunalt ansatte i forhold til dengang Venstres finansminister hed Lars Løkke Rasmussen. Effektiviseringer, produktivitetskrav og besparelser er fortsat hverdagen. Hospitalerne fik med regionsaftalen i sommers et nyt hug af regeringen i form af produktivitetskravet på de to procent. Udgiftene pr. ældre er faldet år for år. Og udgifterne vil fortsætte med at falde næste år, hvis kommunerne vedtager de budgetter, der i disse uger er til behandling,” siger Dennis Kristensen.


HK: Vi har ikke bedt om skattelettelser
Ifølge regeringens forslag, så vil en kasseassistent får 5.000 kroner om året i skattelettelse, men hos HK ønsker man ikke, at skattelettelser skal betales af færre offentligt ansatte-

”Vi i HK har faktisk slet ikke bedt om de her skattelettelser, fordi vi synes, at der er så mange udfordringer i det danske samfund,” siger HK-formand Kim Simonsen til DR.

Han er mere interesseret i, hvordan regeringen har tænkt sig at få råd til de lovede skattelettelser.

”Vi har blandt andet over 100.000 ansatte i den offentlige sektor, og hvis skattelettelserne skal finansieres med, at de offentligt ansatte skal fyres eller være færre, så bryder vi os ikke om det her.”

 

NNF: Der er velfærdsopgaver der skal løses
"Jeg mener ikke, at det råderum, der er i økonomien, skal bruges til skattelettelser. Der er så mange velfærdsopgaver, der skal løses, og så mange erhvervspolitiske indsatser som for eksempel at forberede erhvervslivet til de ændrede handelsvilkår, når Storbritannien forlader EU, som det vil være langt mere fordelagtigt at bruge råderummet til," siger formanden for fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, og fortsætter:

"Når skattelettelserne så oven i købet i høj grad gives til dem, der har de højeste indkomster, så er det en helt forkert vej at gå. Hvis der skal lettes på skatterne, så synes jeg, at der er en række skævheder i vores afgiftssystem - som fx slikafgiften, som der med langt større fordel kunne rettes op på. Det, håber jeg, vil være en del af den erhvervspakke, regeringen har varslet."

Ole Wehlast håber, at Dansk Folkeparti vil fastholde partiets modstand mod skattelettelser til de rige og ønsket om at bevare velfærdsgoderne.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce