Annonce

Fagforening føler sig svigtet: Stillads var livsfarligt

Københavnske fagforeninger indenfor byggeriet havde indkaldt til pressemøde for at forklare fup og fakta i sagen om et omstridt stillads.
Der er drama og konflikt i den københavnske byggebranche, hvor en byggeplads på Nørrebro har betydet at politiet har trukket stavene, fagbevægelsens udsendte har fået tæsk, et stillads er blevet væltet, en bil er blevet smadret og flere nu er politianmeldt.  

Sagen om stilladset har fået flere for at beskylde stilladsarbejderne for at bruge mafiametoder.

På den baggrund havde Byggefagenes Samvirke og Stilladsarbejdernes Landsklub indkaldt til pressemøde for at fortælle deres side af historien, eller som der stod i indkaldelsen:

”I pressen har der været fremsat synspunkter om, at sikkerhedsforholdene ikke har været, som det er påstået af de protesterende stilladsarbejdere, og at Arbejdstilsynet ikke har fundet fejl på stilladset under deres to besøg. På dette pressemøde fremlægges der dokumentation for sikkerhedstilstanden på stilladset.”

 På et ganske velbesøgt møde hos Byggefagenes Samvirke fremlagde de faglige repræsentanter dokumentation og argumenter for problemerne på byggepladsen.

Stillads er ”livsfarligt”

Peter Brøsner, der er faglærer på stilladsuddannelsen, gav en meget minutiøs gennemgang af alle de fejl og overtrædelser af både stillads- og sikkerhedsreglementet, som det nu meget omtalte stillads på Lundtoftegade ikke levede op til.

Dokumentationen (hvor et uddrag kan ses nederst i denne artikel) er en lang række billeder og videooptagelser som ”kollegerne” har indsamlet igennem oktober og november måned.

Det drejer sig blandt andet om at stilladset i flere tilfælde er samlet forkert, at det er stillet op på vaklende træklodser eller betonklodser og ikke er sat ordentligt fast på bygningen. Derudover  er det sat sammen med strips, der mangler afskærmning og der er ingen lys, selvom der bliver bygget på stilladset efter mørkets frembrud – hvilket heller ikke er efter reglerne.

Uden at blive alt for teknisk, så er det i hvert fald faglærerens vurdering, at stilladset ikke er opsat efter reglerne, og den måde arbejdet er blevet udført på, ikke lever op til normen på en dansk byggeplads.

”Føler deres arbejde bliver trådt under fode”

At et mindre byggeri af ældreboliger på Nørrebro, har fået så meget opmærksomhed i medierne, skyldes naturligvis de optøjer og det stillads der blev væltet af stilladsarbejdere i sidste uge.

Claus Westergren, der er formand for BJMF – der er fælles fagforening for en række byggefag i København - tager som selvfølge, afstand fra vold og optøjer.

”Der er aldrig noget der retfærdiggør vold, og det kan vi selvfølgelig ikke støtte på nogen som helst måde. Men vi kan se at de stilladsarbejdere, der er kørt forbi den her arbejdsplads, de har følt at deres eget arbejde og deres egen indtægt, er trådt stærkt under fode.”

Samtidig har byggeformanden dog en forståelse for, at mange har set sig sure på det pågældende stilladsbyggeri.

”Men man kan godt have en sympati eller en forståelse for, at nogle mennesker bliver meget berørt over at se et stillads, som absolut ikke er i orden og som er til livsfare for de mennesker der arbejder der. Men også er til livsfare for folk, der kommer gående forbi ude på gaden,” siger han.

Arbejdstilsynet får ikke altid det fulde billede

Selvom Arbejdstilsynet har været på besøg på arbejdspladsen, så er arbejdet ikke blevet stoppet, men det er ikke et endegyldigt bevis på at arbejdsforholdene er i orden, lyder det fra en anden af fagforeningsrepræsentanterne.

”Jeg vil gerne præcisere en ting, der blev bragt op i Debatten på DR2, hvor Ole Birk Olesen (folketingsmedlem fra Liberal Alliance, red.) blev ved med at påstå, at Arbejdstilsynet havde været på pladsen. Og de havde sagt, at der ikke var noget at komme efter, hvad var så problemet?” lyder det fra Freddy Ridderhaugen, der er ansvarlig for arbejdsmiljø og sikkerhed i BJMF.

”Når Arbejdstilsynet har været på en byggeplads, så ser de kun en lille del af byggepladsen, og hvis ikke den lille del de har set på, giver anledning til reaktioner, så går de igen. Det er ikke det samme, som at pladsen er frikendt og alting er i orden.

”Det med at tage Arbejdstilsynets besøg til indtægt for, at alting er i orden, hvis ikke deres besøg har givet anledning til reaktioner, det er et falsum,” slutter han.

Han forklarer desuden senere, at Arbejdstilsynet kun kan kontrollere arbejdet imens det er i gang. Det kan netop være svært, hvis medarbejderne flygter ned i skurvognene eller helt væk fra arbejdspladsen, når Arbejdstilsynet eller repræsentanter fra fagbevægelsen dukker op.

Dramatiske nedskæringer på Arbejdstilsynet

Hvordan Arbejdstilsynet alligevel kan have godkendt stilladset, undrer man sig over i fagforeningen.

”Det vi kan sige er, at Arbejdstilsynet mangler ressourcer og er blevet skåret dramatisk ned gennem mange år, og det er noget af forklaringen. Men det må Arbejdstilsynet jo selv svare på,” siger Freddy Ridderhaugen.

Det er totalentreprenøren Dansk Boligbyg, der står for opførelsen af seniorboligerne i Lundtoftegade, og de har nu opsagt samarbejdet med DS Byggeri – som er det litauisk ejede selskab, som har stået for stilladsarbejdet.

Arbejdet er nu overtaget af et nyt firma med dansk overenskomst.

Arbejdstilsynet har under et kontrolbesøg fundet forhold, der er så mistænkelige, at de har sendt sagen videre til Skattestyrelsen, skriver Fagbladet 3F.

Fotodokumentation

Billede 1: Stillads sat sammen med strips

Billede 2: Arbejde på stillads i mørke

Billede 3: Stillads sat op på træklodser

Billede 4: Stilladset passer ikke helt, så der er gravet et hul i jorden.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet