Fagforeninger frygter EU-mindsteløn: Kan smadre den danske model

Den nye EU-kommissions planer om at indføre en europæisk mindsteløn. Det kan blive første skridt mod afskaffelsen af den danske model, advarer fagbevægelsen.
EU-kommissionens formand, tyskeren Ursula von der Leyen, præsenterede forleden hendes forslag til den nye EU-kommission.

I de danske medier fik særligt udnævnelsen af Margrethe Vestager som super-kommissær på det digitale område meget opmærksomhed.

Men i den danske fagbevægelse ser man med særlig stor bekymring på den nye kommissionsformands tanker om en minimumsløn.

Bunden opgave for ny kommissær

I det, der officielt kaldes for ”ansættelsesbrev "fra kommissionsformanden, beskrives de kommende arbejdsopgaver for den foreslåede beskæftigelseskommissær, luxembourgeren Nicolas Smidt, kan man læse følgende:

”Vi skal sikre, at arbejde betaler sig og giver mulighed for en anstændig levestandard. Du bør fremsætte lovgivning der kan sikre, at enhver arbejdstager i vores union har en fair mindsteløn. Dette kan gøres ved kollektive aftaler eller lovbestemmelser, afhængigt af hvert lands traditioner”.

I Danmark er der ingen lovbestemt minimumsløn. I den danske model er det arbejdsmarkedets parter der aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem kollektive overenskomster - uden indblanding fra politikere.

Kan blive et loft i stedet for en bund

Får Nicolas Smidt og resten af kommissionen held med deres opdrag, så kan det smadre den danske model, lyder advarslen fra tre fagforeningsformænd, Claus Jensen fra Dansk Metal, Mads Andersen fra 3F Industrigruppe og Thomas Damkjær Petersen fra IDA, i et debatindlæg i Politiken.

En mindsteløn kan lyde som sød musik i nogens ører, men det skaber store problemer for den danske model.

”For det første ser vi rundt omkring i verden, at en lovbestemt minimumsløn faktisk bliver en maksimumløn. Altså et usynligt lønloft, som forhindrer lønstigninger, hvilket vi desværre har set for millioner af lønmodtager over hele verden.”

Christiansborg skal holde fingrene væk

De tre fagforeningsformænd frygter også, at man ved at indføre minimumsløn ved lov politiserer løndannelsen. At det fremover bliver politikerne på Christiansborg og ikke som nu arbejdsmarkedets parter, der fastsætter lønnen.

”Hvis man fra EU’s side trækker politik ned over løndannelsen, bliver det desværre et stort første skridt mod at underminere den nordiske model, som vi kender.”

De hæfter sig desuden ved at lande uden en nationalt bestemt mindsteløn, f.eks. Skandinavien og Østrig, klarer sig bedst på det fleste parametre, når det kommer til arbejds- og livskvalitet.

”Vi vil derfor opfordre både den danske regering og de danske EU-politikere til at stå vagt om den nordiske model i EU,” slutter de.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

UD af EU hurtigst muligt. At have et overordnet organ som EU til at diktere os i Danmark om hvad vi skal og ikke skal svarer til hvis hver eneste borger FØRST spurgte "naboen" om hvad de skulle inden de gik ud af døren.
Landets selvstændighed og uafhængighed hænger i en tynd tråd. DANMARK skal ikke styres af andre "unioner" end den vi selv er. Brexit som i England NATURLIGVIS.

INGEN danskere skal arbejde for mindsteløn eller lignende almisse. Ingen udefra skal styre HVAD borgere i Danmark skal have i løn eller overførselsindkomst.

Annonce