Annonce

Fagforeninger skruer op for indsats, der skal vende skuden 

Et helt nyt akademi skal hjælpe med at gøre organiseringindsatsen bedre på tværs af forskellige sektorer i HK
Foto: Lisbeth Holten
Kim Jung Olsen, formand for HK Privat.
HK Privat, HK Handel og Studie+, som laver organisering for studerende, er gået sammen i en ny organiseringsindsats.

De tre spillere laver et spritnyt organiseringsakademi, som skal samle trådene i organiseringsindsatsen.

Organiseringsindsatsen bliver de fleste steder i fagbevægelsen anset som den vigtigste ingrediens i kuren, der skal vende den negative medlemsudvikling.

Kort fortalt handler organisering om at engagere og aktivere de ansatte på arbejdspladserne. Dermed får fagforeninger et direkte fokus på medlemmerne og arbejdspladserne.

Netavisen Pio har taget en snak med formand for HK Privat, Kim Jung Olsen, om den nye satsning.

Dårlige til at lære af hinanden

Da Kim Jung Olsen stillede sig op på talerstolen september 2023 og bad HK Privats medlemmer vælge ham som deres formand, var der ét altoverskyggende tema: Organisering.

"Vi havde ikke formået at gå frem. Så vi kiggede på forskellige udfordringer i forhold til, hvordan man organiserede," siger Kim Jung Olsen.  

Vi havde ikke formået at gå frem.

Forud for kongressen havde arbejdsmarkedsforskeren Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet udarbejdet en rapport om organiseringsindsatsen.

"Det handlede også om, at vi ikke nødvendigvis havde den samme definition af, hvordan vi organiserer. Vi kunne se, at man gjorde det forskelligt rundt omkring. Og godt for det,” siger Kim Jung Olsen og tilføjer: 

“Men vi kunne se, at vi var rigtig dårlige til at lære af hinanden." 

Ifølge rapporten var der flere eksempler på, at det fungerede ganske glimrende, når forskellige aktører i HK gik sammen om at lave organisering.

Derudover var der flere tilfælde, hvor dem som arbejdede med organisering efterspurgte viden, fortæller Kim Jung Olsen.  

“Vi har ikke rigtig haft de samme tilbud til dem, som hvis man for eksempel bliver ansat som konsulent," siger Kim Jung Olsen.  

En lille fremgang 

Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik har HK mistet 7.000 medlemmer. Hvordan hænger oprettelsen af det nye akademi sammen med det? 

"Jeg vil helst forholde mig til HK Privat. Det der dem, jeg står på mål for som sektorformand,” siger Kim Jung Olsen.

“Det jeg kan se i vores seneste rapport er, at fra 2018 og frem begynder vi at være i et stadie, hvor vi ikke styrtbløder længere. Nu begynder vi at fastholde niveauet,” siger Kim Jung Olsen.

Han anerkender, at det ikke er en voldsom fremgang HK Privat har at bryste sig af. Men ikke desto mindre, er der en lille fremgang at spore i medlemstallet.

“Det er ikke fordi det svimlende højt, men vi er 0,3 procent i plus i forhold til juni måned sidste år. Og det er jo noget." 

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vil indsatsen være målrettet kiosker, pizzeriaer, frisører, kebabbarer og teleshops på Nørrebro eller udøver man etnisk profilering, hvor man kun går efter halvfede hvide mænd i Tivoli, som ikke slår, skyder og stikker med kniv? Man må give fagbevægelsen, at de vælger deres kampe med omhu.

HK ser heldigvis ud til at være oprigtigt klar til se indad og have viljen til at gøre noget udover bare at snakke om det. Og det er nok fortudsætningen for at kunne lykkes.

God vind skal det i hvert fald lyde herfra.