Faglige unge bryder med netværket Uddannelses­alliancen

Metal Ungdom og FOA Ungdom melder sig ud af Uddannelsesalliancen. "Studenterpolitik for fagbevægelsens penge,” lyder begyndelsen fra formand for Metal Ungdom.
En uddannelsespolitisk alliance mellem faglige unge og akademikere er i opbrud.

Det drejer sig om netværket Uddannelsealliancen.

Mit indtryk har været, at alliancen har været studenterpolitik for fagbevægelsespenge

I alliancen har fagbevægelsen, elev- og studenterbevægelsen og civile organisationer sammen kæmpet mod nedskæringer og for investeringer i uddannelsessystemet.



Men nu melder to af fagbevægelsens ungdomsforbund - Metal Ungdom og FOA Ungdom - sig helt ud af Uddannelsesalliancen. Det erfarer Netavisen Pio.
 

Metal Ungdom: Studenterpolitik for fagbevægelsespenge
Formand i Metal Ungdom, Thomas Skriver, mener ikke, at alliancen i samme grad har kæmpet for de faglærte unge:

“Mit indtryk har været, at alliancen har været studenterpolitik for fagbevægelsespenge - i og med at der har været meget fokus på SU og uddannelsesloft, som ikke rigtig har noget med os at gøre,” siger han til Netavisen Pio.

Thomas Skriver, formand for Metal Ungdom
 

Uddannelsesalliancen er finansieret af kontingenter fra organisationerne bag Uddannelsesalliancen, heriblandt en række organisationer i Fagbevægelsens Ungdom.

Med afskaffelsen af omprioriteringsbidraget og uddannelsesloftet - i forbindelse med finansloven for 2020 - har Uddannelsesalliancen fået to af de helt store mærkesager gennemført.

Vi mangler varme hænder, vi mangler faglærte hænder, og vi uddanner alt for mange akademikere

I kølvandet på de sejre ønskede Metal Ungdom, at Uddannelsesalliancen ville rette fokus mod manglen på faglærte og velfærdsuddannede. Men det var der ikke stemning for, beskriver Thomas Skriver: 

“Vi mangler varme hænder, vi mangler faglærte hænder, og vi uddanner alt for mange akademikere. Derfor kan vi ikke være med i en alliance, som siger, at det må vi ikke have lov at mene, for unge skal bare uddanne sig udelukkende efter lyst.”

FOA Ungdom: Svært ved at stå inden for nye forslag

Efter lang tid overvejelse og diskussion, vælger FOA Ungdom nu også at forlade Uddannelsesalliancen.

Der var flere af forslagene, som FOA og FOA Ungdom havde svært ved at stå inde for

Ifølge formand for FOA Ungdom, Lotte Berthelsen, har man aldrig tænkt alliancen som noget permanent. Og man har svært ved at stå inde for de politiske kampe, som alliancen lægger op til kæmpe i den kommende tid:

“Vores deltagelse i alliancen er seneste kommet til overvejelse ved behandlingen af alliancens kommende politiske paroler. Der var flere af forslagene, som FOA og FOA Ungdom havde svært ved at stå inde for, og flere af dem ville lave konkret svævet politik omkring et uddannelsessystemet, hvor uddannelserne ikke er ens,” lyder det fra Lotte Berthelsen i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Hun understreger samtidig, at man forlader alliancen uden at smække med dør, og fortsat håber på et samarbejde med organisationerne i Uddannelsesalliancen.

Vi synes selvfølgelig, at alle, der kan se sig selv i et progressivt uddannelsesprojekt, skal være med i Uddannelsesalliancen


DSF: Ikke alliancens formål

Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF), som også er en del af Uddannelsesalliancen, så man gerne, at ungdomsforbundene blev i alliancen.

“Vi synes selvfølgelig, at alle, der kan se sig selv i et progressivt uddannelsesprojekt, skal være med i Uddannelsesalliancen. Men hvis man ikke kan se sig selv i projektet, så skal man jo ikke tvinges til at være med i en alliance,” siger Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, til Netavisen Pio.

 Johan Hedegaard Jørgensen, formand for DSF


Han uddyber:

“Hvis ikke man ønsker at prioritere arbejdet for en alliance, der kan være slagkraftig og rykke nogle dagsordener i uddannelsespolitikken, så skal man selvfølgelig ikke være med. Men døren står naturligvis åben, hvis de ønsker at genindtræde på et senere tidspunkt."

Konkret er parolen "flere praktikpladser" netop blevet skrevet ind i det politiske grundlag

Uddannelsesalliancen blev skabt i 2015 for at kæmpe for investeringer i uddannelse, stop for besparelser og bevaring af SU’en. Men dagsordenen om at få flere faglærte og færre akademikere er ikke en del af alliancens formål og har aldrig været det, forklarer Johan Hedegaard Jørgensen.

Han mener dog, at Uddannelsesalliancen kæmper lige så meget for de faglærtes uddannelser:

“Vi arbejder for bedre vejledning, f.eks. fra gymnasiale uddannelser til erhvervsuddannelserne, flere praktikpladser og for at skabe respekt om alle fagligheder. Hele konceptet er jo, at vi står stærkere, når vi står sammen, så derfor arbejder vi for at løfte en række brede uddannelsesdagsordener. Konkret er parolen "flere praktikpladser" netop blevet skrevet ind i det politiske grundlag, fordi det er et konkret problem, som mange oplever på erhvervsuddannelserne,” siger han til Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce